25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Šumavská tragédie – skutečná historie

Článek Tomáše Jirsy „Šumavská tragédie“ (NP 12. 1. 2022) popisuje původ a důvod současného stavu Šumavy na území NPŠ, některé skutečnosti však neobsahuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 24.1.2022 9:55

Nevím o jaké "mlze " uvažujete?

Fakt je přeci ten, že na ukončení kalamity na Šumavě měl tehdy zásadní vliv nástup chladného deštivého léta (policie začala vláčet protestující loužema...) kdy se zároven namnožila houbová choroba kůrovce.

Od roku 2020 analogicky kůrovce v ČR tlumí nárůst srážkové činnosti - a zdaleka né tolik i třeba dobře míněné a prováděné sanační až těžební zásahy.

V. Mokrý 24.1.2022 8:37

A toho všeho tůristů, jak v lunaparku !!

J. Lukavsky 24.1.2022 7:43

Představu, že uměle vysázená smrková monokultura (v r. 1870) se jaksiž sama od sebe, jen s pomocí kůrovce (lékaře lesa) přetransmutuje na smíšený přirozený les.... to by asi každý dostudovaný lesník označil za "alternativní". Ale jak říkal Jan Werich "to je blbý, to se bude líbit". Autor má bohužel pravdu. Zásadní na tom bylo, že názory místních obyvatel Šumavy byly jaksiž "zapomenuty". J.L. end

T. Kubín 24.1.2022 5:43

Hodnotu celého článku jste, autore, shodil do žumpy to poblblou větou o Babišovi a nabídce která se neodmítá.

V. Wagenknecht 24.1.2022 13:36

No, docela to tak ale vypadalo. Inteligentní člověk s rozhledem, kterým Babiš nepochybně je, těm kecům o Čukovi a Gekovi nemůže dost dobře věřit, když bylo ještě k tomu od začátku jasné, že jde o to, zabránit výstavbě funkční jaderné elektrárny u nás.

V. Říha 24.1.2022 15:42

Vážený pane Kubíne, nejsem přesvědčen o tom, že vláda Andreje Babiše, když se, zejména v mezinárodních vztazích a ve vztazích k EU, musela rozhodnout mezi činností ve prospěch a pozitivní budoucnost (snad pořád alespoň trochu ještě) našeho státu, nebo činností ve prospěch a zájmy svých členů a dalších navázaných osob, se vždy rozhodla pro zájem státu. Koneckonců, která předchozí vláda tak jednala?; a bude současná vláda jednat lépe? Ovšem vrbětické vystoupení dvojice BaHa se tak "vymklo z kloubů", že "nabídku, která se neodmítá" jako příčinu přímo evokuje.

G. Onion 24.1.2022 18:04

Vy mi mluvíte přímo z duše;-D;-D

To svinstvo, které tady zinscenoval agent CIA a jihočeský generál Koudelka nás bude ještě stát v budoucnosti hodně prostředků navíc.

Docela za uváženou by stálo podat trestní oznámení na Koudelku kvůli úniku tajných informací. Všichni víme, že tu bajku věděli ty dva motáci v respektu dřív než duo BaHa. A to je na pováženou, viď KoudelkoRvRv

R. Langer 24.1.2022 5:33

Máte naprostou pravdu, pane autore může za to tady místní Zelený bolševik a jeho soudruzi, a politici se jimi nechali koupit. Jsou to zločinci! ;-€

V. Mokrý 24.1.2022 7:16

R^

J. Pankovic 24.1.2022 4:11

Zachraň se, kdo můžeš ! Rada si dnes přivstal !!!!

P. Rada 24.1.2022 1:13

Ano pane Řího nevzdělanost ... jak píšete v posledním odstavci doposud světu leckde vládne ale předvádíte ji příznačně navíc právě svým příspěvkem. Třeba tím, že vágně citujete jakéhosi účastníka:...

"tento kategoricky odmítl možnost, že by snad na globální oteplování mohla mít třeba vliv i aktivita Slunce, neboť „to není uvedeno ve zprávě IPCC“"...

Pokud by chut se vzdělávat sám adekvátně projevil, pak by jste si tu zprávu mohl po mnoha letech alespon dodatečně trochu pročíst. Mohl by jste tak zjistit, že s bilančním vlivem sluneční aktivity je v těchto zprávách opakovaně uvažováno, ale že ty jsou podstatně menší jak dnešní vlivy antropogenní - viz změna hustoty slunečního záření v tabulce - zdroj zpráva IPCC2013. Onen účastník měl tedy nejspíše pravdu větší jak Vy. A takto by se dalo větu po větě Vašeho pokřiveného článku pokračovat:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Radia%C4%8Dn%C3%AD_p%C5%AFsoben%C3%AD#/media/Soubor:Radiacni_pusobeni_AR5.svg

J. Pankovic 24.1.2022 4:15

...pokud by ste věnoval při vzdělávání trochu času českému pravopisu, nezněli by vaše neartikulované výkřiky jako projevy naprostého šílenství ;-)

P. Rada 24.1.2022 8:10

Věcné námitky k mému komentáři zřejmě nemáte. "Šílená" doba skutečně jaksi nastává a to jak klimaticky tak lidsky. Zatím na to s dlouhověkých organismů doplácejí především stomy a člověk na o s klimatozovaných aut převážně netečně zírá.

J. Fráňa 24.1.2022 8:22

Když už ty zprávy IPCC čtete, zamyslete se jestli jsou pravdivé. Tím bych začal a když se opravdu zamyslíte, tak tím vlastně se čtením zpráv IPCC skončíte.;-D

J. Pankovic 24.1.2022 19:04

Zelená propaganda NENÍ komentář

Z. Lapil 24.1.2022 23:01

Když neznělI, tak "vaši artikulovaní výkřici".

Ale to jen tak postuchuju .

J. Trubač 24.1.2022 0:30

Pane autore, naprostý souhlas, mohlo by být možno se seznámit s konkrétními "vědci" Jižních Čech, jak vidí výsledky svého totálního zločinu na přírodě, nezapomenout že kůrovec, kterého podle jejich znalostí není třeba omezovat zničil vlastně všechny lesy v našem státě. U našich sousedních států se nic takového nestalo.Víte hlavním motem tohoto režimu je, že si každý může beztrestně dělat co chce. Takže páni profesoři, kteří zničili naše lesy si dále spokojeně vykládají studentům svoje nesmysly, a neziskovky dále dostávají dostatek našich peněz. proč se nemůžeme dopracovat toho, že ti profesoři něco nedobrého provedli a budou za to pikat a vědí vlastně, kolik budou muset uhradit za způsobenou škodu?A jak dlouho by byli v base? Dostanou ještě metál,smutné to rozjímání, děkuji, Tchombe

P. Rada 24.1.2022 1:41

Pane Trubači velice se mýlíte v tvrzení: ... "U našich sousedních států se nic takového nestalo"...

Něco podobného se totiž děje s lesy celého mírného pásma severní polokoule pro proměnu podnebních pásem. Projevuje se to zprvu především na míře defoliace která je charakteristická pro zdravotní stav. U nás přibyl stres od kyselých deštů a anomálně od výkyvu podnebí. Toto vedlo k řadě vynucených těžeb a tím k poklesu poptávky po dřevě atd.

České uhelné specifikum je stále podnětem většího dopadu kyselé depozice (ta od let 80tých poklesla jen 4x) a v nedávné změně hospodaření v lesích kdy byla zrušena možnost operativních zásahů (mnohé lesní správy ztratily těžební techniku a personál pro zákonnou nutnost nejprve vysoutěžit tendr.

Kůrovec posléze i když byl těžen ani nemusel leckde létat - protože jej spolu s kládami dřeva rozváželi kdejaké těžařské firmy po pilách na ohromné vzdálenosti... - jen aby utržily.

V neposlední řadě také v tom, že od roku 2015 do 2018 postihlo naši zemi nebývalé klimaticky navozené sucho které leckde za tu dobu způsobilo pokles spodních vod v důsledku chybějících celoročních srážek a tím oslabilo obranyschopnost lesů. Odumřely a doposud odumírají velkoplošně nejen smrky ale i borovice , jilmy...

https://www.vulhm.cz/files/uploads/2021/06/ZOL_Suppl_2021.pdf

J. Pankovic 24.1.2022 4:18

Zase lžete !

Kůrovcovou kalamitu značně zhoršili právě šílenci z ekoteroristických spolků!!

R. Langer 24.1.2022 5:31

Nelži zase, prolhaný Zelený bolševiku, lžeš jako když Rudé právo tiskne. :-P

J. Fráňa 24.1.2022 8:28

Člověče, vy aby jste podpořil tu svou klimatickou změnu, jste schopen smotat všechno dohromady. Díky odborníkům vašeho ražení vypadají lesy, tak jak vypadají. Ani kyselé deště za komunistů nedokázali napáchat tolik škody jako ekoteroristi.

J. Fráňa 24.1.2022 8:36

Jo a nelžete, Německo a Rakousko žádá nápravu již řadu let po ČR, aby ochránilo své lesy.

J. Novák 24.1.2022 0:24

vlády po r. 1990 a zejména po r.2000 škodí aktiva ničí i tím že prostě nejednají dle zákonů Lesní z., Vodní z. , dále na politiky Trestní zákon neplatí,

politici poškodí LESY se škodou za stovky miliard Kč nenahraditelné základní složce ŽP, nic se jim nestane,....prohnilá česká justice je ochrání!!!

co říci ke covidu?.. totéž, dokonce i smrt způsobili

co dělat? vidle na vyklizení PSP chlívu a plná Letná stačit nebude.....!!!

J. Trubač 24.1.2022 0:35

Pane Novák, musí se narovnat kosy a řádně je nabrousit. Ty kosy a kandelábry je jediné, co téhle zemi zbylo. Tchombe