Neviditelný pes

POLITIKA: Strašný konec Jiřího Zimoly

12.11.2018

Z krajských lídrů sociální demokracie dokázal málokdo tolik, co Jiří Zimola. Dnes sedmačtyřicetiletý politik vyhrál troje volby v Jihočeském kraji a třikrát po sobě se stal hejtmanem.

Jen svůj poslední mandát nedokončil. Přesto šlo pod jeho vládou považovat Jihočeský kraj za zemi sociálním demokratům zaslíbenou, kde běžně nominovali starosty a rozhodovali o všem důležitém.

Letos v únoru pak vystoupil až do čela celé strany, když se stal prvním místopředsedou. Teď odstoupil po sporech s kolegy a už se vedou spekulace o tom, že se snad na březnovém sjezdu pokusí dosáhnout pozice předsedy s podporou vlivné skupiny Zachraňme ČSSD.

Tento příběh vzestupu regionálního politika je v jednom ohledu málo věrohodný. Nepočítá totiž s okolnostmi poslední kapitoly Zimolovy kariéry. Zpočátku všechno běželo jako na drátku.

Od roku 1998 byl oblíbeným starostou pohraničního města Nová Bystřice, o deset let později se stal hejtmanem a jako jeden ze dvou sociálních demokratů obhájil funkci i v roce 2016. Jenže hned v následujícím roce musel rezignovat pod tlakem skandálu. Dodnes nedokázal uspokojivě vysvětlit, jak postavil luxusní chalupu na Lipně.

Skandál mu zničil v jižních Čechách pověst poctivého politika, v základě jeho pádu však byla politická chyba. Byl považován za sympatizanta Andreje Babiše, a proto dal v roce 2016 při domlouvání koalice před občanskými demokraty přednost hnutí ANO. Ovšem občanští demokraté nelenili a nabídli ANO místo hejtmana, pokud je vezmou do krajské rady.

Skandál s chalupou byl pouze spouštěčem převratu. Nakonec sociální demokraté místo hejtmana s pomocí menších stran uhájili, ovšem kompromitovaného Zimolu už nikdo zpátky nechtěl.

To však exhejtmanovi nebránilo, aby se stal stranickým rebelem a po katastrofě ve sněmovních volbách získal s podporou prezidenta Miloše Zemana vysoký post prvního místopředsedy v Praze. Této pozice využil k mohutnému tlaku na obnovení vládní koalice s hnutím ANO.

Ovšem tragické bylo, jak Jihočeši sečetli výsledky sociálnědemokratického vládnutí v říjnových komunálních volbách. Jejich zástupci sehráli významnější roli při sestavování městských rad v bývalých okresních městech jen v Jindřichově Hradci a Písku, kde měli silné kandidáty považované za Zimolovu alternativu, a v Českých Budějovicích se ani nedostali do zastupitelstva. Propad srovnatelný jenom s pražským fiaskem lze připsat na účet předsedy krajské organizace, tedy Zimoly.

V této chvíli znamená rezignace exhejtmana na místo prvního místopředsedy sociální demokracie poslední dějství úpadku. Bylo vlastně dokladem sociálnědemokratického zoufalství, když za obnovitele strany zvolili hazardéra, který už musel všechno vsadit na jednu kartu.

Navíc se opakoval Čunkův efekt, že se úspěšný regionální politik nedokáže uplatnit v hlavním městě a logicky spadne do role outsidera, se kterým nikdo nemluví. Nezbývalo než položit i poslední kartu. Také nejde očekávat, že se Zimola vrátí, přinejmenším do té doby, dokud se sociální demokraté budou považovat za parlamentní stranu.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek