Neviditelný pes

POLITIKA: Strašák nebo hrozba

30.11.2022

Varovná kontrolka mi blikla v mysli, když jsem na serveru Echo24 četl úvahu Daniela Kaisera Vztek Evropy na Ameriku. Úvaha je to, jak tomu v jeho úvahách bývá, chytrá a inspirativní. Kontrolka mi blikla nad jeho zmínkou o tom, jak si pomáháme hororovou představou o Putinových plánech podmanit si střední Evropu, ač ji ničím nedokážeme podložit, ani důkazy, ani serióznějšími indiciemi. Je to tak? Je Putinova hrozba pouhý mediální konstrukt? Kdyby totiž to byl výměšek vysátý z palce, pak by podpora Ukrajině ztrácela hluboký smysl spočívající v tom, že pomocí Ukrajině chráníme sami sebe: nebylo by před čím chránit, hrozba je fiktivní, nepodložená, neprokázaná.

Jak je to tedy? Je to hrozba nebo strašák?

Mohl bych jako příklad hrozby citovat oficiální návrh ruského Zamini ze 17.12.2021 vyžadující v článku 4 návrat před 27. květen 1997, tedy automaticky se tu žádá návrat do doby klasické železné opony. Pro mě návrh je důkaz Putinovy snahy podmanit si země spadající do někdejší sféry vlivu Moskvy. Dejme tomu, že to jsou jen slova a nemá smysl je brát moc vážně. Je vůbec nějaké podmanění vážné? Pokud ano, by mělo vypadat?

Je nepředstavitelná repríza roku 1968 (jen na Československo půl milionu mužů a 6300 tanků, podstatně víc než dnes proti Ukrajině). Ať tak či onak, podmanění by předpokládalo výměnu politické garnitury. Nu a tady se hranice mezi pravděpodobností a nepravděpodobností ztrácejí. Vždyť jsme už jsme deset let měli prezidenta, který otevřeně Putinovi a jeho Rusku nadbíhal. Šlo i o praktickou agendu. Zeman přece intenzivně usiloval o to, aby naši jadernou energetiku měli v gesci Rusové, a že to bylo na spadnutí! Kdo ví, jak by to dopadlo, nebýt provalu ruské teroristické akce ve Vrběticích, kterou Zeman kryl a vyšetřování sabotoval! Přitom Zeman si takto počínal uprostřed historicky největší prosperity v dějinách českého státního útvaru od praotce Čecha podnes. Copak je tedy nemyslitelné, že očekávaná krize vynese do popředí politickou vlnu sympatií k Rusku? Začne to hledáním viníků. Už teď se otevřeně mluví o zásadním dílu viny Západu a zvláště pak Německa na současné krizi. Putinovo Rusko prezentuje samo sebe jako baštu tradičních hodnot, jako jejich ochránce. Podívejte se, kdo v Evropském parlamentu hlasoval proti označení Ruska jako podporovatele terorismu. Jsou to komunisté, ale mnohem více to byli příslušníci pravice. Když tito lidé tvoří v Evropském parlamentu blok, oč je pravděpodobnější, že se zformují do relevantní politické síly, která může hodně zamíchat kartami, nebo dokonce změnit hru.

Není to náčrt hororu, jak píše Daniel Kaiser, ale vize hrozby. Přičemž hrozby mají tu vlastnost, že vypadají jako nereálné, dokud nenastanou, realizují se a pak tu jsou, ničivé a drtivé.



zpět na článek