19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Petr 2.6.2009 9:36

Nemravné kompromisy? - spíše korupce.

Jo jo. přesně tak to u nás po volábch vypadá a zdá se, že přesně tak to bude vypadat i po těch říjnových. Opět 100 vs. 100 a rozhodující hlasy budou mít zkorumpovaný karierysti, kteří podpoří kohokoli ovšem za podmínky, že jim z toho něco kápne. Dobře tohle téma okomentoval i malej Jarda na www.malejjarda.cz

E.T.R. 1.6.2009 23:49

Jsou to jen lidé.

 A většina lidí chce být bohatá. Kdo by se nechtěl mít jako Paroubek, ale kdo na to má. Perou se o svá korýtka zuby nehty a lid (sponzor), ten nějak přežije.

egi 1.6.2009 21:47

hráčův je

stále pět, píšete. Zkuste si v klidu sednout a zamyslet se nad jmény aktérů naší vrchové politiky - namátkou uvedu Zeman, Topolánek, Špidla, Gross, Grebeníček, Falbr, Železný, Svoboda, Čunek, Bursík, Zubová, Tlustý, Filip a dál už raději ne.

nepolitik 1.6.2009 19:57

Celý problém začal již v roce 1990 i když

se to tak nejevilo. Nezkušení lidé, kteří se dostali do čela OF nepochopili, že ač se to zdá absurdní, tak ten bolševický volební systém byl tím nějlepším. Pouze měl jednu vadu, že v každém volebním obvodu byla pouze jedna jediná kandidátka Národní fronty, což se dalo jednoduše odstranit tím, že by si v každém obdvodu dala každá kandidující strana svoji kandidátku s jedním jediným kandidátem a ten, který by získal nějvíce hlasů tak by se stal zastupitelem tohoto obvodu v příslušném zastupitelském orgánu. Takto by to fungovalo od od obce až po parlament. Zkrátka a dobře, byl to jednokolový většinový systém, po kterém se dnes stále více volá, ale který je stále více v nedohlednu. Z toho vyplývá, že dnes pozdě pláčeme nad rozlitým mlékem.

Martin 1.6.2009 19:30

bezvadný článek

Přesně tak to je - primární chyba není v hráčích, ale v bizardních pravidlech hry, která se díky těm pravidlům stává nechutnou podívanou.

pteryx 1.6.2009 18:21

pane Vrba, Vy jste se asi zbláznil

Jaká odpovědnost politiků??? Ti superodpovědní američtí politici generovaní geniálním většinovým volebním systémem zadlužili USA u Číny (a všude jinde kde to šlo) a svým chováním významně přispěli k současné hospodářské krizi. V USA lze prolobovat i věci, které by byly v kterékoli evropské zemi nemyslitelné - právě proto, že tady do té politiky zasahuje více subjektů, tak zde existuje šance vzniku nových stran, ani velké strany to nemají "na věčné časy a nikdy jinak" a všichni se musí chovat navzájem ohleduplněji a tolerantněji aby to fungovalo.

MR 1.6.2009 15:15

A kde to funguje

dokonale asi nikde. K bodu volební systém - když se ho strany (ODS a ČSSD) pokoušeli v něco smysluplnějšího (ne dokonalého) změnit, zařízl to p.Havel blahé paměti. Odpůrce to politických stran a obhájce "nepolitické" politiky. Takže máme co "intelektuálové" chtěli a do čeho se lze donekonečna strefovat a tvrdit, že to je v lidech. Pak dochází k šíleným absurdnostem - kdo se dohodne dělá "odporné" kompromisy a kdo se nedohodne (jedno z jakých důvodů) není "schopen" dialogu.

Je to hrozné ale nikdo jiný za nás změnu neudělá a dost možná po přijetí Lisabonu to bude stejně jedno. Bude velmi okrajové co si tady na našem písečku budeme rozhodovat . Z komisí přijde určitě vysoce promyšlený befel......

Štváč 1.6.2009 11:31

všechny strany byly zklamáním,

lidi by měli volit jen malé strany, když už nemohou preferovat hlasem své politiky. Nic se nezmění, nejsou to politické strany, které vedou zemi. V dnešní době internetu, může dělat premiéra každý gramotný člověk, jak s maturitou, tak bez ní.

Richard III. 1.6.2009 11:09

Dobrý článek!

Doporučte k přečtení všem nespokojencům, těm, kteří nové strany zakládají, i těm, kteří po nich volají.

Osobně jsem přesvědčen, že nebude lépe, dokud nebudou noví voliči a noví novináři.

šakal 1.6.2009 13:19

...No ba!...

... ;-D 

Jinak poděkování autorovi za solidní výklad problému!  R^

kpt 1.6.2009 11:06

Čí naděje že to byly zklamány

jen blb a politický ignorant si může myslet, myslí-li vůbec, že člověk jde do politiky pro to, aby prospěl někomu jinému, než jen za prvé za druhé i za třetí především sobě.

třetí 1.6.2009 10:52

úplně mimo

. Dovolil bych si malou poznámečku. Autor je úplně mimo. Všimněme si jedné maličkosti. Klasik kdysi v 19 století předpověděl, že socialistická revoluce vypukne v zemi s nejvyšší úrovní zespolečenštění práce. Lenin to zvojtil a Obama do napravil. Ano, přátelé, znárodněním GM právě začala socialistická revoluce v USA. Smějte se či nikoli, je to tak. Kapitalismus si svojí chamtivostí sám nasadil oprátku a zadusil se deriváty. Jako ekonomický systém je mrtvý. Nastává nová, ne zcela známá a předpověditelná doba. A co je důležité, politcké strany stojí úplně mimo. Znárodňují vlády pod tlakem nadnárodních ekonomických obrů. Jak budou nové, státní, nikoli národní, firmy řízeny je ve hvězdách. Čas oponou trhnul, prkno epochy se zlomilo.

Malý Aston 1.6.2009 14:57

Re: úplně mimo

A rudá záře nad Kladnem vzplane.:-P

pteryx 1.6.2009 18:25

Re: úplně mimo

Všimněte si jaké má IP a pozorně si přečtěte co píše, to nevypadá na místního soudruha, ten člověk z toho ani není kdovíjak nadšený. Co když se strefil?

MR 1.6.2009 15:19

Re: úplně mimo

Chamtivý kapitalismu - to si pamatujete z VUMLu? Děti, chcete slyšet pohádku.......

Hrad 1.6.2009 20:20

Re: úplně mimo

Kapitalismus není chamtivý. Chamtiví jsou kapitalis... - pardon, podnikatelé. Všiml jsi si, že zmizel termín živnostník? Stejně jako "obtahovače" nahradil přítel. A přítel má přece pyj. Co to je, ptala se ještě jazykově nevyspělá slečna druhé. "No obyčejnej .urák", ale strašně měkký. Mluvím o kapitalismu a kapitalistech(vysvětluji pro natvrdlejší čtenáře).;-€ ... a myslím to smrtelně vážně!!"Jazyk je zaklíněn v realitě" pronesl jednou jeden starý ekonom. :-P.    

JohnM 1.6.2009 10:47

změna????

To mi chcete namluvit, že pokud by ČSSD nebo ODS vyhráli volby s jednoznačným výsledkem, tak by se změnilo chování našich politiků??? To přece nemůžete myslet vážně......... 

-ferry- 1.6.2009 10:12

Je-li autor tohoto článku ...

... profesionálním novinářem,měl by se chytit za nos.Vždyť do stavu,který popisuje hned v prvním odstavci,nás přivedli hlavně oni - novináři.To co na  stránkách svých novin páchali v devadesátých letech,bylo odporné... lezení mezi půlky dohodnutým lidem (Havel,Klaus),dehonestace spousty jiných lidí,což vedlo k jejich otrávení,schvalování zlodějen,páchaných tehdy vedoucí strano ODS a jejich satelity (ODA,KDU-ČSL ...).I dnes mnohdy píšou polovzdělaní novináři tak,že normální slušné lidi musejí otrávit.Za všechno : třeba to obludné psaní o takové pitomosti,jako ta vajíčková válka proti ČSSD... Já se domnívám,že novináři z tzv.pravicového tisku jsou nechutný klan podřadných lidí.Už kvůli nim dávám za pravdu tomu "náhubkovému"zákonu.Komunisti kdysi drželi podobné lidi na krátké otěži.Ukazuje se,že je to  nutné zavést znovu...

 Včera jsem v televizi viděl ten pořad o kultu osobnosti.Mluvilo se o Stalinovi,Gottwaldovi a jiných. Troufnu si tvrdit,že devadesát procent "zásluh" na vzniku jejich kultu měli novináři.Normální lidi na ně kašlali.Tehdejší novináři,dnes odsuzovaní,věděli,jak psát,aby se zavděčili politické věrchušce a mohli si pohodlně užívat života.Jestli jste si nevšimli,ti demokratičtí novináři po roce 1989 jejich morálku odkoukali.Také oni začali vytvářet kult (přesněji - kultík) osobnosti z lidí,kteří se prodrali do mocenských výšin.Havel a Klaus byli takřka adorováni na bohy.Havel přes morálku,Klaus přes ekonomiku.Obojí je dnes v žalostném stavu ...

 Autoři toho tv pořadu zapomněli,podle mne,na vůbec největší kult osobnosti posledních dvou tisíc let.Tedy na Ježíše Krista.Uvážíme-li,že ve jménu této osoby bylo pozabíjeno víc lidí,než ve všech diktaturách,co jich kdy bylo,je podivuhodné,kolik lidí v něho ještě pořád věří.k němu se modlí,jeho vzývá ...Leč jde jen o fiktivní postavu,vymyšlenou a dokonale zpracovanou.Tak proč ne ...

Marat 1.6.2009 13:15

Re: Je-li autor tohoto článku ...

Ferry, máte pravdu, ale kůlt osobnosti nevytvářeli a nepěstovali jen novináří, ale všichni výkvěti a elity né jen od tisku, ale i od divadel, fimu atd. Dařilo se jím a daří oblbovat celé národy. Jen zkončí s kůltem  jedné  postvátné osobnosti a začnou na výrobě další. Nese jím to užitek.

Klička 1.6.2009 8:46

Právě ten systém je třeba změnit

V opačném případě se lidé chovat jinak nezačnou. V nedemokratickém systému, kterému nevěří a který jim nedovoluje cokoliv změnit k lepšímu podle jejich vůle. V našem systému politické strany nebojují o přežití, bojují o moc a to tím nejhnusnějším způsobem. Korupcí, intrikařením a vulgaritou. Zde je na místě rčení : "Jaký pán, takový krám". Občané nemají pocit že jsou vládnoucí mocí a není se čemu divit. Oni opravdu vládu ve svých rukou nedrží. Byl jim vnucen nedemokratický systém moci a vlády politických stran, který ruku v ruce s nedemokratickým volebním systémem podle poměrného zastoupení drží u moci vždy diktátorskou menšinu představovanou opět nedemokraticky (menšinově) zvolenými politickými stranami. Stačí se podívat na poslední volby. Všechny t.zv. "vítězné" politické strany dohromady získaly ve volbách 40% hlasů voličů. Voličů, jejichž definice je obsažena v platném volebním zákonu. Změna je možná a jediná. Demokratické, přímé, většinové a svobodné volby. Ani jedno z toho u nás není. Kterákoliv politická strana, vzešlá "vítězně" z dosavadních voleb, získala vždy pouhých cca 20% hlasů svých členů a voličů. Aby však demokracie byla demokracií, musí vítězný subjekt, ať je jím kdokoliv, získat většinu občanů, t.j. min. 50%+1 hlas. To ovšem v současném systému prakticky není možné ani dosažitelné. Je nutné odstranit moc politických stran, poněvadž tato nikdy nikde nefungovala a fungovat nebude. Zastupitelé občanů vzešlí z demokratických voleb musí být občany svobodnými, t.j. nepodléhajícími vlivu  a nátlaku jakékoliv strany. Jen tudy vede cesta rozumu a demokracie.

IJK 1.6.2009 9:44

Re: Právě ten systém je třeba změnit

Jak může kdokoli získat 50% + jeden hlas, když se k volbám nedostaví alespoň 50% voličů + 1? Kdo nejde volit, nemá právo si stěžovat, že vítězná strana nereprezentuje většinu všech voličů, protože při nízké volební účasti to ani není možné.

Klička 1.6.2009 10:09

Re: Právě ten systém je třeba změnit

Přesně to je argument vtlučený do hlav občanům této země. Hraje jen do rukou politickým stranám a to pouze v zájmu zachování současného stavu, nedobrého stavu. Nezúčastní-li se demokratických voleb nadpoloviční většina voličů, má to dozajista nějakou příčinu. Takové volby mají být prohlášeny za zmatečné a mají se opakovat. Od roku 1990, kdy se voleb zúčastnilo 95% voličů účast stále klesá. Proč? Proto, že občané mají oprávněný pocit, že volbami nic není možné v současném systému  změnit. A mají pravdu.Chce to jen trochu přemýšlet a nepřejímat politické žvásty a evidentní nepravdy, vtloukané nám do hlav představiteli politických stran a to pouze v zájmu zakonzervování nynějšího nedobrého stavu. 

JohnM 1.6.2009 10:56

Re: Právě ten systém je třeba změnit

Bravo tohle podepíšu...........mnoho jich brblá, stěžuje si a nadává, ale k volbám nejdou a ti kteří jdou volí pořád stejné lidi...........bohužel..........je potřeba jim ukázat, že to nemají na doživotí

JohnM 1.6.2009 10:59

Re: Právě ten systém je třeba změnit

bylo by moc zajímavé vidět co by se dělo, kdyby se ze tří stran ODS, ČSSD nebo KDU-ČSL hned dvě nedostaly a místi nich strany jiné........

Klička 1.6.2009 11:23

Re: Právě ten systém je třeba změnit

Pokud se dokážete na věc podívat nadstranicky, tedy nezúčastněně a rozumně, musíte nutně dojít k závěru, že pokud by se do parlamentu nedostaly třeba všechny nynější parlamentní strany, nezměnilo by se vůbec nic. Dostaly by se tam strany jiné a v zájmu udržení si získané moci v současném systému by dál vládly nad občany a ne pro občany. Tak je totiž celý systém nastaven. Například místo nesvobodného Františka, člena ODS a nesvobodného Jana, člena ČSSD atd by v parlamentu seděl např. opět nesvobodný Jiří, člen jiné strany a nesvobodný Lukáš, také člen politické strany. Nesvobodní proto, že by nadále podléhali vlivu a diktátu svých stran a nemohli by tedy vykonávat svůj mandát v zájmu všeho lidu, jak jim káže ústava. Dokážete to pochopit?

Klička 1.6.2009 11:15

Re: Právě ten systém je třeba změnit

Volí pořád stejné lidi? Ne! Volí pořád stejné politické strany, a to je veliký rozdíl. Pokud chceme k něčemu rozumnému dospět, musíme se zcela oprostit od stranického pohledu na věc

NObody 1.6.2009 14:16

Re: Právě ten systém je třeba změnit

Přesně tak. Možná by bylo řešením to, co mají zavedeno myslím že v Belgii. Tam mají všichni občané, kteří mají právo volit, zároveň zákonnou povinnost jít k volbám. Nevím jaký je postih za to, když nejdou k volbám, ale ať už by to byla třeba jenom ztráta práva volit, podle mého by to pomohlo řeši tu naši zapeklitou plichtovou politickou situaci. A pak je tu ta nelogická finanční (jsou to stovky milionů, které jdou z našich daní) podpora stran, co se dostaly do parlamentu, které dosáhly na tu nesmyslně vysokou pěti procentní hranici. Ostatní nedostanou nic, zvláštěpak případní jednotlivci. Kdyby kdokoliv, kdo by ve volbách dosáhl, aniž by byl na kandidátce nějaké strany, pěti procent, nedostane ani vindru. Možná by pár samostatných osobností v parlamentu ty naše kalné politické vody vyčistilo. Zkrátka, volme jen takové strany, které se budou zasazovat o změnu volebního zákona, samozřejmě to musí být změna smysluplná, nikoliv taková kulišárna, jakou vymyslel a navrhl ... Nebudu jmenovat, ale každý ví o koho jde. Taková změna by náš politický systém ještě víc zkomplikovala.

janoryna 1.6.2009 13:09

Re: Právě ten systém je třeba změnit, ale milá kličko,

věyšinový systém neníé o nic víc demokratičtější než ten poměrný. a já jsem rád, že u nás většinový systém není. jak by to dopadlo, kdyby někdo vyhrál s takovým skóre jako socani v krajských volbách. a navíc díky působení demokratických stran se otvírá v budoucnosti šance i pro rudé...

hamar 1.6.2009 7:56

Zásadní problém je, že politici nemají žádnou zodpovědnost ...

a že ve většině případů se dali na politiku, protože si potřebují vydělat (a toto je nejjednodušší způsob)! Další problém je, že tu nejsou politici vizionáři a neexistuje kontinuita směřování státu (snad kromě do nicoty). Nová vláda se snaží předělat, zrušit, zašlápnout do země to, co dělala předchozí. A takhle se to děje každé volební období a my se plácáme pořád v tom samém marasmu! Rv

Klička 1.6.2009 9:01

Re: Zásadní problém je, že politici nemají žádnou zodpovědnost ...

Politici ani žádnou zodpovědnost v současném systému mít nemohou. Oni totiž nevládnou. Vládnou politické strany a protože kolektivní vina u nás neexistuje, ani ony žádnou zodpovědnost vlastně nemají. Tedy nikdo za nic nezodpovídá a to je základním kamenem úrazu. Úrazu, který nikdy nedopadá na vládnoucí subjekty, ať je jím kdokoliv, nýbrž vždy na občany a to přímo.