25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Strany před volbami

Politika jako umění možného – to je jedna z definic politiky, která má původ v britské tradici. Tato definice upozorňuje na nutnost kompromisu, na umění se dohodnout a na základě získaného konsensu realizovat program nebo najít společnou platformu pro řešení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Roesel 11.9.2013 23:46

Přání otcem myšlenky

1) Škoda, že pod jménem není uvedeno "kandidát pro volby do PS za ODS". Ale budiž, pravidelní čtenáři psa to vědí, takže spíše nedopatření.

2) "Nynější sestavení kandidátek a velmi ostrá vnitrostranická debata vedoucí k vyčištění prostředí je zárukou, že ODS již překonala svoji krizi důvěry a má šanci znovu hrát významnou roli na pravé straně politického spektra." (a) Jaká je záruka, že členové ODS ve většině nejsou oportunisty, když konkrétní případy jsou známy? (b) Jak víme, kdo v ostré debatě zvítězil a od koho se kandidátky očistily? (c) Jak víme, kde vyhráli ti hodní a kde ti zlí? (d) Co namená "záruka"? Když krize ODS bude pokračovat, tak se sama zruší?

Nechci tvrdit, že to autor článku nemyslí dobře nebo že se nesnaží. Ale celý citát je ukázkou prázdnoty nebo přání, které je otcem myšlenky, nebo jen dojmem. A to je málo. Je to stejně dúvěryhodné, jako kdyby KSČ napsala v roce 1983, že ostrá soudružská debata je zárukou očištění strany. Kdyby takovému hlodu někdo věnoval pozornost, leda by se ušklíbl.

3) "ODS prošla touto Skyllou i Charybdou otřesena, ale se ctí." Pokud někdo o své cti musí mluvit, sám o ní nejspíš pochybuje. Abych předešel mýlce, k autorovi chovám hlubokou úctu pro jeho odhodlanou neúnavnou letitou snahu o posun politiky k něčemu lepšímu. Místo prázdné analýzy by možná bylo zajímavější vyprávění, jak debata v ODS probíhala. Třeba bychom si na konci takového článku řekli sami, že ji ODS zvládla se ctí.

A. Reček 11.9.2013 17:26

Re: "Chtěl bych"

Pane, svobodní mají základní potíž v tom, že v republice jich téměř není ! Média uvedla stavy počtu členů k letošku a těch 576 osob u SSO je vlastně nic. Je to strana bez kořenů v obcích a městech. A Praha zase je ničím pro občany venkova, kteří o nějaké SSO neví vůbec nic.  Stačí se podívat na poslední výsledky krajských voleb, ty napověděly dost. 

J. Vyhnalík 11.9.2013 17:08

Re: Nestabilita ceskeho politickeho systemu je zakodovana ...

Už jsem Vám to psal několikrát, ale Vy pořád opakujete stejnou chybu. Takže jenom stručně.

Symetrické postavení obou komor by vedlo k opakovanému zablokování zákonodárného procesu a fakticky by to obě komory parlamentu oslabilo na úkor presidenta a Ústavního soudu.

Základem funkčního uspořádání je naopak nesymetrie, která umožňuje docházet v konečném počtu kroků k rozhodnutím a je také v pořádku, že PS, která schvaluje vládní návrhy (a fakticky určuje složení vlády), má konečné slovo.

To, co tady prosazujete by vedlo k tomu, že současná mimořádná situace, kdy zemi fakticky řídí president (a jeho muži v pozadí), by se stala normou.

A. Bocek 11.9.2013 8:54

Kdo neví jestli volit pravici nebo levici

ať volí levici - je to levičák.Jediná pravicová strana, která má pravicový program je SSO. TOP a starostové by měli odsunout Kalouska a prohodit název strany Starostové s podporou TOP 09.

V. Vaclavik 11.9.2013 3:09

"Chtěl bych"

"Chtěl bych"

A co pro to autor dela? Ze nevi co delat? Neprijde pak nikomu jako male dite?

U jineho clanku v dnesnim menu nekdo zminil, ze byli opomenuti Svobodni. Tady rovnez. Proc?

Ne ze bych jim nejak fandil, jen me to prijde divne.

T. Pansky 11.9.2013 0:23

Nestabilita ceskeho politickeho systemu je zakodovana ...

... v pomerne spatne napsane ustave.  Hlavnim bodem je naproste nepochopeni uloh Senatu a Poslanecke snemovny, kdy v Cesku je Poslanecka snemovna nad Senatem, ktery je libovolne prehlasovan.  Poslanecka snemovna tedy vladne ve tvorbe a schvalovani zakonu, ktere jsou sity na miru zajmum ekonomickych skupin !!!!  Pro stabilitu systemu je naprosto nutne zrovnopravnit Senat na uroven PS, kdy jsou zakony schvalovany obema komorami a jedna komora nemuze prehlasovat druhou (vyjimku tvori pouze schvaleni rozpoctu CR).  Toto je zakladni kamen sblizeni potreb obcanu s tvorbou zakonu !!!  .... Za druhe: autor nam tu predklada tezi, ze pretrenim laku na aute se meni jeho rychlost.  To je velmi odvazna teze.   Uvidime .... top0625top@live.com