28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Strany jako podnikatelské klany

V jistém smyslu je politická strana nutné zlo... Život politické strany je boj... Žádný prostředek (straně) není špatný v tomto boji o hlasy, o počet, o většinu a nezastaví se ani před obětováním lidí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 13.3.2016 18:46

???

A o čem by politik rozhodoval, když ne o veřejných penězích a kdo by to místo něho dělal? Jedině "Velký bratr"!!!

J. Řezníček 12.3.2016 18:31

Politici a klany

Trochu by pomohl většinový volební systém. To by se do parlamentu nedostal každý nominant partajního sekretariátu . Každý uchazeč o místo by musel vést kampaň na své jméno. Podívejte se na Británii nebo USA. V české kotlině to mají "zástupci lidu" snažší. Senát vypadá opticky lépe než Poslanecká sněmovna. Naši politici dlouho většinový systém nedovolí. U nás nikdo nemá "svého poslance" ani zastupitele.

K. Janyška 12.3.2016 18:20

Politické strany jsou jediným možným agregátorem

politických názorů voličských skupin a jsou v pořádku. Absolutní chybu však obsahuje používaný model demokracie. To on nutí politiky ke špatnému chování a občany ke korupci nevídaných rozměrů. Vždyť do parlamentů světa posílají své zástupce vykrást v jejich prospěch státní rozpočet. A to bez omezení jak svého, tak právě politických stran, které jsou k tomu jejich nástrojem. Proto musí získat absolutní moc v legistativním procesu Senát, složený ze zástupců negativního mínění o tom, ce je správné, a ne ze zástupců zájmů. Ti jsou ve sněmovně a řádí právě teď a doteď a řádit budou, dokud se lidé nedovzdělají amodel demokracie nezmění. A nedovzdělají se jen tak rychle, nejsou žádní učitelé pro tento tak složitý obor... Dzp.

K. Janyška 12.3.2016 17:14

Re:

Je to nesprávné. Chyba je v modelu demokracie, ne v lidech. To on nesmí připustit zakázané chování a ne lidi dokonce k němu nutit... Dzp.

I. Schlägel 12.3.2016 14:45

PerfektnĂ­. BohuĹľel, neexistuje nejspíš cesta, jak uÄŤinit politiku nepĹTMitaĹľlivou pro politickĂ© podnikatele. A to je dĹŻvodem postupnĂ© degenerace naší západnĂ­ civilizace.

I. Schlägel 12.3.2016 14:45

Perfektní. Bohužel, neexistuje nejspíš cesta, jak učinit politiku nepřitažlivou pro politické podnikatele. A to je důvodem postupné degenerace naší západní civilizace.

K. Janyška 12.3.2016 10:09

Politické strany jsou jediným možným agregátorem

politických názorů voličských skupin a jsou v pořádku. Absolutní chybu však obsahuje používaný model demokracie. To on nutí politiky ke špatnému chování a občany ke korupci nevídaných rozměrů. Vždyť do parlamentů světa posílají své zástupce vykrást v jejich prospěch státní rozpočet. A to bez omezení jak svého, tak právě politických stran, které jsou k tomu jejich nástrojem. Proto musí získat absolutní moc v legistativním procesu Senát, složený ze zástupců mínění o tom, ce je správné, a ne ze zástupců zájmů. Ti jsou ve sněmovně a řádí... Dzp.

P. Skřivan 12.3.2016 4:53

Základní otázka:

Co bylo dřív: zkorumpovaný politik nebo korumpující podnikatel ? :-)

... hlavně by systém neměl být nastaven tak, že aby se strana udržela v parlamentu, potřebuje nakrást na volby, protože pak krást bude.