28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Strach z referenda?

Já bych se referenda, třeba i obecného, o mezinárodních otázkách nebál… Proč? Češi i bodří Moravané a Slezané jsou v podstatě konzervativní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 27.1.2019 21:48

Referendum? Proč ne.

Proč ne, klidně ať je referendum i o ústavních záležitostech, ovšem za pravidla platícího pro ústavní zákony, tedy pro platnost rozhodnutí musí být pro příslušné procento všech oprávněných voličů, myslím, že je to někde kolem 65%.

J. Vlček 27.1.2019 15:07

Pane Černocký,...

...se vším, co píšete je možno souhlasit, jen s těmi odborníky je třeba se mít na pozoru. Zvláště pak, co se týče odborníků z Akademie věd.

Tam je možná hodně odborníků znalých svého oboru, ale mají-li radit ve věcech politického rázu, vyleze z nich něco tak pitomého, jako byla "petice vědců", kdy tito pánové, stávějící se do role morální autority, nabádali národ, jak má být solidární s imigranty, valícími se do Evropy ze všech možných koutů světa. Těmto pánům ležel na svědomí osud kdejakého přivandrovalce, ale osud našeho národa jim byl ukradený. Hlavně,že si zahráli na morální kapacity, v čele s panem Drahošem.

M. Mikulec 27.1.2019 9:32

Otázku do referenda

formuluji politici. Musí byt srozumitelná pro každého voliče. Odpověď zní Ano, Ne. Všechny možné extrémní a okrajové názory se v referendu krásné eliminují. To, co si lidé zvolí, bude i pro ty nevitezne daleko přijatelnější než kdyby politici nadiktovali lidem shora nějaké své hloupé nereálné pitomosti.

J. Kanioková 26.1.2019 17:51

Referendum o vystoupení z EU? Ano.

J. Richter 26.1.2019 18:16

Re: Referendum o vystoupení z EU? Ano.

Mám plný zuby té levicové verbeže ve vedení EU a doufám, že už brzo potáhnou do hajzlu, ale dát hloupé, téměř negramotné lůze schopné volit a fandit takovým obskurním partám, jako jsou Okamurovci, Babišovci, Zemanovci a jejich nejbližší kámoši komouši, možnost rozhodovat o směřování státu, to opravdu nee.

J. Jurax 26.1.2019 21:04

Re: Referendum o vystoupení z EU? Ano.

No, víte, poněkud se děsím, že i Vy a Vám podobní byste měli mít možnost rozhodovat o směřování státu ... i když jistě nejste hloupá a negramotná lůza, i když spisovně vždy nepíšete ...

A to mám taky plné zuby té levicové verbeže ve vedení EU a v tomto punktu doufám zhruba v totéž co Vy ...

J. Schwarz 26.1.2019 21:58

Re: Referendum o vystoupení z EU? Ano.

Obávám se, Herr Richter, že sám patříte k ultralevicové verbeži, i když snad zatím nepatříte k vedení EU.

V. Církva 27.1.2019 13:37

Re: Referendum o vystoupení z EU? Ano.

No Vám se asi zavděčit nelze. Černá je moc černá ale když Vám ji nahradí bílou bude moc bílá. Ale problém nebude ve Vás ale v té chamradi, co Vám dala tu bílou.

M. Mikulec 26.1.2019 13:45

EU je jako

islám. Odpadlictví se tresta smrti.

Š. Hašek 26.1.2019 14:34

Re: EU je jako

A těžko vysvětlovat našemu Teličkovi, že i "blbá smlouva stran zájezdu do Karlových Varů" má vždycky na konci paragrafy o definovaném odstoupení od smlouvy. Ale nebudu tady nadávat jen Teličkovi.

Něco mi tady smrdí.

I. Širůček 26.1.2019 17:27

Re: EU je jako

Smrad vane od východu...

M. Mikulec 26.1.2019 20:08

Re: EU je jako

Tam už s marxisty- leninisty vymetli, na rozdíl od brusele. Jste 30 let zpátky.

M. Prokop 26.1.2019 21:25

Re: EU je jako

Vymetli, ale demokracií a normálním kapitalismem nenahradili.

M. Mikulec 27.1.2019 10:31

Re: EU je jako

Jak chcete budovat normální kapitalismus v regulacne-dotačním prostředí a globalizace?

J. Jurax 26.1.2019 21:06

Re: EU je jako

Musíte rozlišovat různé smrady ... ten z východu je už vyčpělý (tedy pokud nemáte na mysli Čínu) ... aktuální smrad táhne z brusele ...

P. Grigar 27.1.2019 15:05

Re: EU je jako

Země je kulatá, pane Vermisi, smrad přicházející z Východu může mít původ na Západě. Názornou demonstraci tohoto, pro vás možná neuvěřitelného úkazu, můžete shlédnou v insenaci hry "Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem 5. dubna 1909". Dovoluji si pouze upozornit, že plynulý pohyb Sever/Jih je srovnatelný s pohybem Západ/Východ, což je způsobeno tvarem Země, jak jsem ostatně uvedl už na začátku svého příspěvku. Označení světové strany(východ..) s malým počátečním písmenem považuji za drobný, bezvýznamný překlep.

Cogito ergo sum.

A. Alda 26.1.2019 11:04

Autor by si nejprve měl přečíst

zákon o obcích, aby se dověděl, jaká je vlastně právní úprava místního referenda. Pak by možná nekecal blbosti.

D. Ondrejkovič 26.1.2019 11:02

To nejpodstatnější je O ČEM by se hlasovalo

Často se (velmi nesprávně) srovnává naše referendum o vstupu do EU z roku 2004 s britským referendem o vystoupení z EU z roku 2016. Zásadní rozdíl je v tom, že naše otázka v roce 2004 zněla: "Souhlasíte s tím, aby se Česká republika stala PODLE SMLOUVY O PŘISTOUPENÍ ČESKÉ REPUBLIKY K EVROPSKÉ UNII členským státem Evropské unie?" Čili u nás byla nejprve vyjednána přístupová smlouva a teprve potom se hlasovalo. Naopak v Británii se nejprve hlasovalo doslova naslepo (tedy něco jako "Chcete skočit z okna?" aniž byste tušili, ve kterém jste poschodí a zda je pod oknem voda, síť, tráva, beton nebo trampolína) a pak se ukázalo, že se tamní politická reprezentace vůbec není schopna shodnout na té výstupní dohodě. Pokud by Britové nejdřív vyjednali tu dohodu a pak o ní hlasovali, pak by mohl být ten výsledek opravdu nezpochybnitelný.

P. Portwyn 26.1.2019 11:44

Re: To nejpodstatnější je O ČEM by se hlasovalo

Jinými slovy z EU se může jen v případě, že EU bude chtít... Jen naprostý naiva by si mohl představit, že by EU byla ochotná s kýmkoli dojednávat smlouvu o vystoupení.

Ovšem o to jde, že? Britové by si řekli "EU nechce přijmout smouvu o našem vystoupení, tak to nesmíme vystoupit." ... Jednou jsme tam vlezli, a teď budeme poslouchat.

D. Ondrejkovič 26.1.2019 11:48

Re: To nejpodstatnější je O ČEM by se hlasovalo

To není pravda. EU přeci dojednala s Británií smlouvu o vystoupení. Problém je v tom, že tuto dojednanou smlouvu není schopna britská reprezentace ratifikovat. Článek 50 Lisabonské smlouvy přeci možnost vystoupení obsahuje. Fér by bylo, pokud by v nějaké zemi nejprve vyhrála volby protievropská reprezentace, která by deklarovala, že chce z EU vystoupit, pak by dojednala s EU dohodu (měla by k tomu mandát od voličů) a o té dohodě by následně bylo referendum. Jenže v Británii se tak nestalo - ta vláda, která vyhlásila referendum neměla od voličů mandát vyjednávat o vystoupení z EU, takže vyhlásila hlasování naslepo.

J. Kanioková 26.1.2019 17:49

Blbost

P. Portwyn 27.1.2019 18:45

Re: To nejpodstatnější je O ČEM by se hlasovalo

Vy si fakt myslíte, že by Brusel byl ochoten dojednat dohodu, která by vedla k vystoupení libovolného státu? Proč by to proboha dělal? Aby pomohli těm, kteří jim řekli "nechceme s vámi být"?

Předpokládáte velkorysou EU. To ovšem evidentně neplatí - vedení EU nijak neskrývá, že to chce Britlm co nejvíc ztížit.

Nebýt výsledku referenda, nikdo by se s Brity nebavil.

D. Ondrejkovič 27.1.2019 19:28

V čem konkrétně to mají Britové v té dohodě ztížené?

P. Grigar 26.1.2019 12:43

Re: To nejpodstatnější je O ČEM by se hlasovalo

.. a to je právě zásadní problém současné EU. Vstupní podmínky jsou poměrně jasné, ale nikdo vám není schopen sdělit, za jakých podmínek se dostanete ven, když se vám pobyt uvnitř začne zajídat. Součástí každé smlouvy, kterou jsem kdy uzavíral, byly také podmínky upravující odstoupení od smlouvy. Neexistence takových ustanovení v tak závažné věci by měla být varováním pro každého. Proto jsem v referendu o přistoupení k EU hlasoval "NE".

D. Ondrejkovič 26.1.2019 12:47

Re: To nejpodstatnější je O ČEM by se hlasovalo

Británie si tu smlouvu přeci dojednala. Času na to měla dost. Článek 50 počítá se dvěma lety na dojednání takové smlouvy. Každý výstup je samozřejmě individuální - není přeci možné ve smlouvě předem upravit podmínky vystoupení pro každou členskou zemi - to je přeci podobné jako když rušíte své členství v obchodní korporaci nebo rozvádíte manželství.

Problémem Británie je pořadí kroků - nikoli kroky samotné.

P. Grigar 26.1.2019 12:56

Re: To nejpodstatnější je O ČEM by se hlasovalo

.. vámi uvedený příklad rozvodu mi nepřipadá příliš šťastný. Setkal jste se někdy s termínem "předmanželská smlouva"? Právě v ní bývají upraveny podmínky rozluky, především majetkového vyrovnání, už před uzavřením manželství

D. Ondrejkovič 26.1.2019 12:58

Re: To nejpodstatnější je O ČEM by se hlasovalo

Ano setkal. U manželství do kterého vstupují DVA (slovy dva) lidé. U manželství, ve kterém by jednotlivec vstupoval do podobného svazku s ostatními desítkami jedinců, jsem se však s ničím podobným nesetkal.

P. Grigar 26.1.2019 13:07

Re: To nejpodstatnější je O ČEM by se hlasovalo

.. v tom případě nechápu, proč porovnáváte neporovnatelné - rozvod dvou jedinců s vystoupením z EU.

D. Ondrejkovič 26.1.2019 13:09

Re: To nejpodstatnější je O ČEM by se hlasovalo

Jako první jsem uvedl vystoupení společníka z obchodní korporace a teprve až potom rozvod manželství. Rozvod bez předmanželské dohody považuji za srovnatelný, rozvod s předmanželskou dohodou nikoli.

P. Grigar 26.1.2019 14:17

Re: To nejpodstatnější je O ČEM by se hlasovalo

.. nějak se d toho začínáte zamotávat. Vy jste se setkal s manželstvím, do kterého vstupovalo více osob současně? Snad někde v Africe?