23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Strach z referenda?

Já bych se referenda, třeba i obecného, o mezinárodních otázkách nebál… Proč? Češi i bodří Moravané a Slezané jsou v podstatě konzervativní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 27.1.2019 21:54

Re: To nejpodstatnější je O ČEM by se hlasovalo

Nona rozdíl od EU se v Británii ty zájmy nějak nepodařilo sladit.

V. Braun 27.1.2019 21:48

Referendum? Proč ne.

Proč ne, klidně ať je referendum i o ústavních záležitostech, ovšem za pravidla platícího pro ústavní zákony, tedy pro platnost rozhodnutí musí být pro příslušné procento všech oprávněných voličů, myslím, že je to někde kolem 65%.

D. Ondrejkovič 27.1.2019 19:28

V čem konkrétně to mají Britové v té dohodě ztížené?

P. Portwyn 27.1.2019 18:49

Re: Já bych se referenda o vystoupení z EU bál

Máte pravdu, že komolit něčí jméno je trapné. Já nadávky typu "Pitomio" nepoužívám, i když jsem tohoto politika nevolil.

Nicméně pokud jsem to pochopil správně, měla by se zrušit demokracie?

P. Portwyn 27.1.2019 18:45

Re: To nejpodstatnější je O ČEM by se hlasovalo

Vy si fakt myslíte, že by Brusel byl ochoten dojednat dohodu, která by vedla k vystoupení libovolného státu? Proč by to proboha dělal? Aby pomohli těm, kteří jim řekli "nechceme s vámi být"?

Předpokládáte velkorysou EU. To ovšem evidentně neplatí - vedení EU nijak neskrývá, že to chce Britlm co nejvíc ztížit.

Nebýt výsledku referenda, nikdo by se s Brity nebavil.

P. Portwyn 27.1.2019 18:41

Re: Já bych se referenda o vystoupení z EU bál

Tvrdíte, že v EU někdo zhloupnul? Tomu nevěřím!

V EU jsou všichni chytří!

P. Grigar 27.1.2019 15:13

Re: Já bych se referenda o vystoupení z EU bál

.. něco podobného už zkusili například ve Švýcarsku, týkalo se to naší obdodby koncesionářských poplatků za státní TV vysílání.. a masa rozhodla pro zachování stavu, ačkoli v zájmu každého je přece platit co nejméně nebo vůbec. Není dobré dělat blbce z každého, kdo má jiný názor.

J. Vlček 27.1.2019 15:07

Pane Černocký,...

...se vším, co píšete je možno souhlasit, jen s těmi odborníky je třeba se mít na pozoru. Zvláště pak, co se týče odborníků z Akademie věd.

Tam je možná hodně odborníků znalých svého oboru, ale mají-li radit ve věcech politického rázu, vyleze z nich něco tak pitomého, jako byla "petice vědců", kdy tito pánové, stávějící se do role morální autority, nabádali národ, jak má být solidární s imigranty, valícími se do Evropy ze všech možných koutů světa. Těmto pánům ležel na svědomí osud kdejakého přivandrovalce, ale osud našeho národa jim byl ukradený. Hlavně,že si zahráli na morální kapacity, v čele s panem Drahošem.

P. Grigar 27.1.2019 15:05

Re: EU je jako

Země je kulatá, pane Vermisi, smrad přicházející z Východu může mít původ na Západě. Názornou demonstraci tohoto, pro vás možná neuvěřitelného úkazu, můžete shlédnou v insenaci hry "Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem 5. dubna 1909". Dovoluji si pouze upozornit, že plynulý pohyb Sever/Jih je srovnatelný s pohybem Západ/Východ, což je způsobeno tvarem Země, jak jsem ostatně uvedl už na začátku svého příspěvku. Označení světové strany(východ..) s malým počátečním písmenem považuji za drobný, bezvýznamný překlep.

Cogito ergo sum.

P. Grigar 27.1.2019 14:53

Re: Já bych se referenda o vystoupení z EU bál

.. to co popisujete, jsou bohužel ty temnější stránky demokracie, víte-li o nějakém lepším uspořádání, neváhejte a sem s ním. Pokud jde o předjímání následků či výsledků, psal jsem svou odpověď vám i p.Krausovi současně, tak se podělte. Žiju na moravské vesnici, situace obdobná té vaší, přesto nezoufám.

„Hloupost mnoha mužů a žen je tak velká, že je to neuvěřitelné. Jen tehdy, když je moc a kontrola v rukou několika málo vybraných a geneticky výjimečných osobností, zůstane společnost zdravá a silná.“

.. napsal kdysi Francis Galton, pravdivost svého tvrzení se pokoušel ověřit statistickým pokusem (odhad váhy býka) na venkovském trhu. Kupodivu odhad učiněný "hloupou masou" byl přesnější než odhad "elity", odchýlil se pouze o jednu libru ( 0,453 592 338 kg).

Váš názor na volbu presidenta, Brexit nebo sexuální zvyklosti ledních medvědů na Špicberkách, může být směroplatný pouze pro vás. Nemůžete ho vnutit ostatním, nemůžete ho povýšit nad názory jejich. Můžete v diskusi předložit své argumenty k posouzení. Nebo si najít stát, kde se hraje podle jiných pravidel.

V. Církva 27.1.2019 13:37

Re: Referendum o vystoupení z EU? Ano.

No Vám se asi zavděčit nelze. Černá je moc černá ale když Vám ji nahradí bílou bude moc bílá. Ale problém nebude ve Vás ale v té chamradi, co Vám dala tu bílou.

M. Mikulec 27.1.2019 10:31

Re: EU je jako

Jak chcete budovat normální kapitalismus v regulacne-dotačním prostředí a globalizace?

M. Mikulec 27.1.2019 9:32

Otázku do referenda

formuluji politici. Musí byt srozumitelná pro každého voliče. Odpověď zní Ano, Ne. Všechny možné extrémní a okrajové názory se v referendu krásné eliminují. To, co si lidé zvolí, bude i pro ty nevitezne daleko přijatelnější než kdyby politici nadiktovali lidem shora nějaké své hloupé nereálné pitomosti.

M. Vaněček 26.1.2019 22:35

Re: Já bych se referenda o vystoupení z EU bál

Nevím, kde žijete. Já v normální české vesnici a kromě fajn lidí mezi moje sousedy patří např. chlapík s zkamenělými játry od pití, dálšího nechtějí ani u dráhy, třetí se špatně pověsil a nechalo to na něm následky, a o některých "dámách" škoda mluvit. I to jsou občané - voliči a čím míň budou mít vlivu na můj osud, tím líp.

A co se týče výsledků, nic jsem nepředjímal. Stačí se podívat na Brexit nebo volbu našeho presidenta a úplně mi to stačí.

J. Schwarz 26.1.2019 21:58

Re: Referendum o vystoupení z EU? Ano.

Obávám se, Herr Richter, že sám patříte k ultralevicové verbeži, i když snad zatím nepatříte k vedení EU.

M. Prokop 26.1.2019 21:25

Re: EU je jako

Vymetli, ale demokracií a normálním kapitalismem nenahradili.

J. Jurax 26.1.2019 21:13

Re: Já bych se referenda o vystoupení z EU bál

Nojo, slyšel jsem i názor, jenž tvrdil, že zvolením Zemana a Babiše tuzemci konečně zmoudřeli ... ovšem byl to jistě názor hlupce, že ano ...

Já si Zemana a Babiše taky nevybral, nicméně celkem chápu, proč si je vybrali ti, kdož tak učinili, a proč jich bylo tolik.

J. Jurax 26.1.2019 21:06

Re: EU je jako

Musíte rozlišovat různé smrady ... ten z východu je už vyčpělý (tedy pokud nemáte na mysli Čínu) ... aktuální smrad táhne z brusele ...

J. Jurax 26.1.2019 21:04

Re: Referendum o vystoupení z EU? Ano.

No, víte, poněkud se děsím, že i Vy a Vám podobní byste měli mít možnost rozhodovat o směřování státu ... i když jistě nejste hloupá a negramotná lůza, i když spisovně vždy nepíšete ...

A to mám taky plné zuby té levicové verbeže ve vedení EU a v tomto punktu doufám zhruba v totéž co Vy ...

M. Mikulec 26.1.2019 20:08

Re: EU je jako

Tam už s marxisty- leninisty vymetli, na rozdíl od brusele. Jste 30 let zpátky.

J. Richter 26.1.2019 18:16

Re: Referendum o vystoupení z EU? Ano.

Mám plný zuby té levicové verbeže ve vedení EU a doufám, že už brzo potáhnou do hajzlu, ale dát hloupé, téměř negramotné lůze schopné volit a fandit takovým obskurním partám, jako jsou Okamurovci, Babišovci, Zemanovci a jejich nejbližší kámoši komouši, možnost rozhodovat o směřování státu, to opravdu nee.

J. Jurax 26.1.2019 18:00

Ano.

"protože tak asi polovina lidí slyší spíš na výkřiky do tmy á la Pitomio nebo Bureš. " ... ovšem v případě referenda o vstupu do EU tohle jistě neplatilo, a na výkřiky do tmy byli tehdy jiní kofři ...

J. Kanioková 26.1.2019 17:51

Referendum o vystoupení z EU? Ano.

J. Kanioková 26.1.2019 17:49

Blbost

J. Kanioková 26.1.2019 17:47

No jo, vy eurohujeři jste si EU zbožštili

a vnímáte jen klady, zápory ignorujete.

I. Širůček 26.1.2019 17:27

Re: EU je jako

Smrad vane od východu...

I. Širůček 26.1.2019 17:26

Re: Já bych se referenda o vystoupení z EU bál

Hm, tak o čemkoli ... co takhle o výši daní?

P. Grigar 26.1.2019 15:03

Re: To nejpodstatnější je O ČEM by se hlasovalo

... stejně tak každý občan v rámci Spojeného království Británie a Severního Irska má své zájmy. V neposlední řadě pak psi, koně, kočky a Nessie.

Nazdar.

P. Grigar 26.1.2019 14:58

Re: Já bych se referenda o vystoupení z EU bál

.. pánové, předem předjímáte následky něčeho, k čemu zatím nikde nedošlo, paušalizujete občany/voliče na úroveň jakési hospodské společnosti, snažíte se dehonestovat někoho, u koho nejste schopni nebo ochotni ani správně napsat příjmení, svůj postoj opíráte o inteligenci, kterou o současně upíráte svým potenciálním oponentům. Ta vámi uváděná "Severka"* je z vás cítit na sto honů.

* můžete upřesnit, kde se nachází, abych věděl, jak se vyhnout?

D. Ondrejkovič 26.1.2019 14:53

Re: To nejpodstatnější je O ČEM by se hlasovalo

EU není unitární stát, ale něco jako konfederace (v širším slova smyslu, čili každý stát stále uvnitř EU má nějaké své zájmy). A v každém případě - EU byla poměrně jednotná, co se týká přístupu k dohodě s Británií.