16.4.2024 | Svátek má Irena


POLITIKA: Stoupající preference ANO a potíže předsedy Babiše

16.3.2017

Preference hnutí ANO se dlouhodobě pohybují mezi 20 a 30 procenty, podle agentury Kantar TNS by hnutí ANO nasbíralo dokonce 32 procentních bodů.

Jenže na druhé straně kolem Andreje Babiše, který hnutí řídí stejně jako firmu Agrofert, se stále vyskytují nové a nové nejasnosti: Podezření z jeho spolupráce s tajnou Státní bezpečností pod krycím jménem Bureš není stále na Slovensku definitivně uzavřené, účelové založení firmy, aby dosáhl na dotace ve výši kolem 50 milionů na stavbu Čapího hnízda, řeší Evropská unie a nejnověji jsou zpochybněny jeho příjmy za poslední léta, poté co koupil od své vlastní firmy korunové akcie za 2,4 miliardy, aby se vyhnul placení daní.

Tím ušetřil asi 52 milionů korun. Slíbil, že je dá na charitu, ale zatím na ni prokazatelně věnoval jen jeden milion. Bohužel kolem této kauzy je více otazníků, protože celou dobu navíc kupoval další firmy, některé dokonce nevýhodně sám od sebe, aby ušetřil, a podle analýz komentátorů Petra Holuba, Lenky Zlámalové a Sabiny Slonkové není zřejmé, odkud vzal na nákupy peníze a o kolik připravil stát na daních.

Navíc - samy firmy, které pro Andreje Babiše měly učinit audit jeho příjmů - se od tohoto pojmu distancují: nejde o audit, tedy prověrku příjmů, ale pouze o součet příjmů, které podle Novinek.cz neodpovídají ani daňovým přiznáním, proto se tato kauza dostala na jednání parlamentu. Za zmínku stojí, že jedna z auditorských firem daňová přiznání pro Babiše vypracovávala.

Výrazný obraz a jeho četnost

Budoucím voličům však takové rozpory zatím nevadí. Důvodů může být hodně. Podvádění státu a zvláště pak Vídně, Moskvy či Bruselu je u nás bráno jako džentlmenský delikt a nikoho to nepobořuje. To má v našem prostoru dlouholetou tradici: vztahy tu nejsou tak nastavené jako ve staré Evropě, zvláště v protestantských zemích již od středověku, kde mezi leníky a králem byly pečetěné pevnými smlouvami. I Přemyslovci všechno řídili sami z jednoho centra.

A po husitství a rekatolizaci tu ztratila církev moc a po třicetileté válce se tu krize na rozdíl od západu řešila tzv. druhým nevolnictvím, moc centra a bohaté šlechty se upevnila. Ve staré Evropě kvůli koloniím a svobodnému obchodu vyrostla třetí bohatá měšťanská vrstva po dvoru a církvi, došlo k další dělbě moci.

Proto ani za Rakouska-Uherska tu žádná řádná dělba moci neexistovala: neexistenci bohatého měšťanstva využil stát a uzurpoval si větší moc. Na tuto tradici navázali po válce rychle komunisté a teď se snaží o totéž i Andrej Babiš.

Má to ale jednoduché i proto, jak ukázaly poslední průzkumy v USA, kde se testovala účinnost vystupování Donalda Trumpa stejně jako léky, z čehož vyšlo najevo, že z toho velkého množství vyjádření si občan pamatuje ani ne jednu celou větu.

V dnešní zbanalizované komunikaci ve veřejném prostoru argumenty a fakta už nehrají zásadní roli. Důležitější je výrazný obraz a jeho četnost.

Psáno pro ČRo Plus

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem redakce)

Autor je novinář a spisovatel