28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Stokrát ne Paroubkově vládě? Znovu!

24.10.2006

Sobotní anketa MF Dnes je opravdu zvláštní. Na první pohled je zcela jednoduchá a jasně vypovídající, poslanci stran mimo „levicový blok“ ČSSD a KSČM dostali od našeho nejčtenějšího deníku jednoznačnou a přímou otázku:

Otázka MF Dnes: Může šéf ČSSD v případě, že bude sestavovat vládu, počítat s vaším hlasem pro vládu opírající se o KSČM?

Přečteme si odpovědi poslanců a máme jasno. Hypotetická vláda Jiřího Paroubka to má předem sečtené, nemá šanci a je odsouzena v hlasování o důvěře k porážce daleko potupnější než vláda Topolánkova. Ta totiž nic nepředstírala, požádala o důvěru a nedostala ji. Mirek Topolánek a ODS jsou dodnes označováni za naivní a nekompetentní, udělali totiž to, co se od vlády v demokratickém státě očekává a co popisuje jeho ústava, šli „do toho“ bez předem „sjednané“ podpory, položili karty na stůl, neblufovali, nevykřikovali nic o tom, že to mají „v ruce“ a prohráli. Udělali, říká o nich Jiří Paroubek, odvolávaje se na svého oblíbeného autora citátů Talleyranda, „něco horšího než zločin“ - udělali chybu.

Jiří Paroubek tu chybu, jak tvrdí, neudělá. Je si jist, že jím sestavená vláda důvěru sněmovny dostane. Dostane ji bez ohledu na to, že všechny strany, které nejsou členy jeho „levicové sto jedničky“ (což je jeho eufemistický název pro socialisticko-komunistický blok sta hlasů, jehož silou vyhrožoval prezidentu Klausovi ve svém slavném povolebním projevu v den sněmovních voleb na začátku června), prohlašují zcela jednoznačně, že jejich poslanci jeho vládu nepodpoří.

Anketa MF Dnes jde ještě o krok dále, redaktoři MF Dnes se táží nejen stran, ale oslovili jednotlivé poslance. A jejich odpovědi potvrzují to, o čem nás přesvědčují jejich strany. Ani hlas pro Paroubka. Jak jsem napsal, máme jasno. Blok ČSSD-KSČM nemá šanci.

Jenže on tu šanci má a Jiří Proubek se nakonec může ukázat lepším počtářem než my všichni dohromady. Jiří Paroubek totiž nepotřebuje sto jedna hlasů, aby jeho vláda získala důvěru. A Jiří Paroubek to ví. Nevědí to redaktoři MF Dnes, kteří poslancům kladli otázku, jež se sice tváří jednoznačně a přímo, ale ve skutečnosti neznamená nic - záporná odpověď vůbec neznamená, že „upřímný“ poslanec Paroubkově vládě nezajistí důvěru. A nebude ani lhát. Jen nebude hlasovat. Předvedli to v opačném gardu tři poslanci KDU-ČSL, kteří „podpořili“ Topolánkovu vládu něčím, co sami nazvali „měkké ano“ - jednoduše opustili sněmovnu a změnili tak quorum ve sněmovně. I kdyby snad některý levicový poslanec hodlal důvěru Topoloánkově vládě dát, nebylo by to nic platné. Poslanci KDU-ČSL fakticky ztížili šance vlády důvěru získat, jejich hlas sice nezněl „ne“, ale ve svém důsledku pomohl ČSSD a KSČM vládu v hlasování porazit.

Podobně tomu může být i v případě, že o důvěru bude žádat vláda, kterou by sestavil Jiří Paroubek. Stačí, aby se v tomto případě některý poslanec KDU-ČSL, Strany zelených nebo ODS rozhodl, že svůj „odpor“ k vládě vyjádří opuštěním sněmovny a nehlasováním a je vymalováno. Dotyčný poslanec nebude lhát, skutečně nebude hlasovat pro důvěru socialisticko-komunistickému bloku. Jistě to vysvětlí svým odporem ke komunismu, stejně jako nám to minule „vysvětlil“ Miroslav Kalousek. Pokud bude ten upřímný poslanec poslancem KDU-ČSL, nebude ani porušovat usnesení KDU-ČSL, na které se někteří z nich odvolávají: „Celostátní konference KDU-ČSL prohlašuje, že KDU-ČSL nebude účastna ve vládě, která by se opírala o hlasy komunistů, ani takovou vládu nebude tolerovat, ani jakkoliv podporovat.“

Pochybuji, že Jiří Paroubek počítá s „hlasem pro vládu opírající se o KSČM“ kromě hlasů jeho vlastních a komunistických poslanců. Počítá právě s těmito hlasy.

Rozhodne-li se jen jeden ze tří poslanců (nebo někdo jiný, poučený jejich příkladem), kteří svým odchodem vyjádřili v minulém hlasování „odpor ke komunismu“, stejně zásadově zasadit ránu levici i tentokrát, má Jiří Paroubek vyhráno.

Je vidět, že otázka MF Dnes v sobotní anketě nevypovídá o ničem. Pokud čtenář očekával odpověď na otázku, zda Jiří Paroubek a jím sestavená vláda může očekávat důvěru sněmovny, nedozvěděl se nic.

Nakonec může, jak je vidět, mít pravdu jak Jiří Paroubek, tak MF Dnes. Nikdo z oslovených poslanců nebude lhát. Nikdo z nich vládu Jiřího Paroubka nepodpoří. Nebudou jeho sto prvním hlasem. A přesto vláda Jiřího Paroubka může důvěru sněmovny, díky jejich zásadovému „antikomunistickému postoji“, získat.

Možná by MF Dnes měla svou anketu zopakovat. Tentokrát s otázkou formulovanou tak, aby skutečně něco znamenala.