16.4.2024 | Svátek má Irena


POLITIKA: Stíny

17.2.2023

Znáte wayangu? Většinou patrně stejně jako já, z fotografií, z filmů. Velké ploché loutky zezadu osvětlené vrhají stíny na plátno, před nímž sedí diváci. Vodiči loutek jsou pod plátnem, neviditelní. To je stínové divadlo, domovem na Jávě a na Bali, a nějak tak si představuji stínový kabinet hnutí ANO. Nedávno se doslova zjevil; používám slovo spojované v náboženství s nadpřirozenem. Neslyšel jsem, možná mi to uniklo, že by tomu předcházela nějaká diskuse v členských řadách ANO. Pokud snad byla, omlouvám se. Spíš však Andrej Babiš vybral osvědčené a oddané tváře. Raději ne nové, jistota je jistota.

Spolehlivý tandem Schillerová-Havlíček svorně napadá současnou vládu. V tom je vede Andrej Babiš s Jezulátkem v kapse, který nedávno odhalený jako zbožný muž by jim mohl připomenout slova z evangelia podle Matouše (7:3): „Jak to, že vidíš třísku v oku bratra svého, ale trám ve vlastním oku nepozoruješ?“ Oba jmenovaní toho mají v oku dost na slušnou dřevostavbu. Paní Schillerová po velkorysé finanční politice, kdy stát platil některé dotace Agrofertu ať se Evropská komise ozývala, jak chtěla, zanechala nemalý schodek rozpočtu, který zaplatí ještě naši vnuci. Současná vláda s tím zatím bojuje ne zcela úspěšně. Jak pan Havlíček coby ministr skoro všeho snížil za tři roky ministrování závislost na ruském plynu? Ani trochu. Kolik za jeho působení vzniklo dálnic a jakou cenu platí stát za kilometr? Vláda Petra Fialy konečně zrušila nesmyslný megalomanský projekt Dunaj-Odra-Labe, v němž předchozí kabinet doslova utopil miliardu korun. Nevím, jak se k projektu vyjadřoval ministr dopravy Havlíček a paní ministryně financí.

Jaké další stíny se vynořily? Paní Jermanová, tuším jako stínová ministryně kultury. Má k tomu blízko, pokud si vzpomínám, když byla hejtmankou, dostal jednu z vysokých odměn úředník, který prý studoval lidové zvyky. Vytáhli to novináři, které odstupující prezident před časem nazval „žumpou“. Pak to nějak skončilo, jak je ostatně zvykem v obdobných případech. Asi je všechno v pořádku podobně, jako se objevovalo před časem jméno další stínové ministryně, paní Mračkové Vildumetzové, kde byly také nejasnosti v souvislosti s podnikáním manžela.

Potud krátký výběr ze stínového divadla loutkovodiče Babiše, který, když teď ví, jak „klikat“ si snad občas zajde do parlamentu, aby nevyšel ze cviku. Není to moc těžké. Jde o návrh vlády? Stiskni „ne“. Návrh z řad ANO“? Stiskni „ano“. Jen váhám, co by měl dělat, když to navrhne SPD. Snad raději další absence, u pana expremiéra je to standard.

Máme tedy stínovou vládu. Nutno přiznat, že ani ta současná není bez stínů. Třeba úvahy o zastropování cen energií postupně připomínaly jeden z nekonečných televizních seriálů. Nepochybuji o tom, že rozhodování nebylo snadné, ale pak snad stačilo uvést jaké jsou varianty a kdy padne konečné rozhodnutí. To mělo být dřív. Teď je tomu podobně s důchody, budou vyšší, nižší? Je rovněž smutné, že jsme v inflaci na medailových příčkách v rámci Evropy, i když je fakt, že inflace je všude. Ale, jak patrno, vesměs nižší než u nás. Tady se však hovoří o úloze Národní banky, jejíž hlavní představitel je z tvůrčí dílny Miloše Zemana. Slyšel jsem odborníka právě z této banky chválícího naši měnu, jak je výborná. Nejsem ekonom, ale rád bych se zeptal, proč slyšíme, že pořád víc českých firem účtuje v eurech?

Nezazářil ani ministr zdravotnictví, ale aspoň je zatím jeden, původní. Za vlády Andreje Babiše se tihle ministři střídali jako figurky na orloji, k čemuž přispěl svým dílem i on sám jako samozvaný koordinátor očkování proti covidu. I v tom jsme, po jeho vládě, bohužel na medailových pozicích, pokud jde o počet zemřelých. Současný ministr zdravotnictví konstatoval, že některé léky nejsou. Trochu divné v době, kdy by stav jejich zásob mohla sledovat nepříliš gramotná umělá inteligence. Tím jsme u digitalizace a jejího ministra žijícího v ilegalitě. Pana Bartoše jsem dávno neviděl. Současně však tuším, že digitalizace státní správy je boj s byrokratickým aparátem, který se bojí počítačů.

Přesto se této vlády zastávám, protože se ocitla v situaci, v jaké nebyla žádná předchozí po desítky let. Loňský začátek byl ve znamení doznívajícího covidu, který teď zas nabývá na síle, k tomu rostoucí nekončící inflace. Do toho Rusko vpadlo na Ukrajinu a máme válku doslova za humny. Nemylme se, je to válka a nebezpečná. Občas se z moskevského chanátu ozývají hlasy, že by se mělo zaútočit na západní Evropu, nebo aspoň na Polsko. Nebo třeba vytvořit jakýsi „koridor“ z východoevropských států. Tedy stav, v němž jsme už byli. Nikdo z oficiálních ruských míst tyhle výroky nedementuje.

Ještě k současné vládě. Nemá to snadné, nejen proto, že je z více politických stran. I tady jsou stíny. V ODS pořád žije stín otce zakladatele Václava Klause. Například Jan Zahradil, europoslanec, jehož výroky naznačují, že by EU snad zrušil, nebo nějak zčásti rozpustil. Nicméně prohlašuje to jen občas a nevím, jak dalece to hlásá v Bruselu. On plat europoslance asi není k zahození. Někdejší disident Alexandra Vondra se vyznačuje také někdy dost pythickými výroky, je pro EU, není? Spíš je pro, ale tak nějak.

Snažím se naznačit, že žádná vláda není dokonalá, ani nemůže být. Přesto opakuji – zastávám se této vlády, i když, jak se zdá, nezvýší důchody podle očekávání nás seniorů. Ovšem kde na zvyšování vzít? Nejen důchodů? Podle všeho tahle vláda vytáhne alespoň zčásti za minulou horké kaštany z ohně, načež prohraje volby. Nastoupí zas dvojzpěv Schillerová-Havlíček, dirigent Andrej Babiš. To, že kritizují vládu, je v pořádku. Jsou v opozici, ale jejich návrhy by vesměs znamenaly zase výdaje. Kromě toho, současná vláda je aspoň střídmější ve vystupování.

Nejsou všude ke shlédnutí snímky paní ministryně sedící s pávem, sedící osamocená, stojící bez dalšího živočicha, nebo stojící těsně za šéfem. To je časté zvlášť teď a z druhé strany je pan Havlíček, oba krok za majitelem ANO. Karel Havlíček býval coby ministr zobrazen, dost vzácně, jak stříhá pásku na několika málo kilometrech dálnice, kráčí s ochrannou přilbou jakousi továrnou. Samozřejmě dominoval šéf. Nacházeli jsme ve schránce velký list, vesměs před volbami, kde se na spoustě obrázků usmíval Andrej Babiš, často objímající staré paní v domovech důchodců, potenciální voličky, vzácněji pobývající mezi dětmi. To vše doprovázené chvalozpěvem, co se povedlo skutečně, nebo jen v obraznosti tvůrců reklamy. Současná vláda přes nedostatky, které jí odborníci právem vyčítají, nás například díky Petru Fialovi uvedla v Evropě jako stát, jehož je vhodné si všimnout. V dobrém. Je to vláda, která není bábkové divadlo Andreje Babiše.