29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
hradec 4.2.2010 9:09

sic

Když přestanete regulovat trhy, trh se zhroutí, protože ho ovládnou silní. Chcete zrušit veřejné služby? To znamená vrátit se do středověku a riskovat totální sociální chaos. Nebo chce pan Vlk novou Říjnovou revoluci? Recept je jiný: stát si bude své potřeby a veřejné služby zajišťovat vlastními podniky a soukromý sektor nechť podniká v ostatních oblastech. Padne tak systém, kdy část privátního sektoru je napojena na veřejné peníze se všemi doprovodnými jevy, korupcí a klientelismem.

lojza 4.2.2010 9:12

Re: sic

Možná si nedokážete představit, že by proletáři prohráli :D

Ivan Nový 4.2.2010 9:46

Re: sic

Jak se zhroutil trh se softwarem pro PC, když ho dlouhá léta dominantně ovládal MS.

Ivan Nový 4.2.2010 9:47

Re: sic

Státní bankrot bude. Přijdete o všechny úspory.

Pablo 4.2.2010 10:50

Re: sic

Trochu problem je v tom, ze ti, co na tom budou mit nevetsi vinu, zadne uspory nemaji :-(

lojza 4.2.2010 9:09

korupce je jediný důvod proč být politikem

A nemusí to být vždy jen korupce penězi.

Od takových politiků se zmenšování úlohy státu těžko dočkáme. Už jen princip správy něčeho, co mi nepatří, je chybný.

www.jiri 4.2.2010 8:27

Autor nemá pravdu,

na řešení korupce není jednoduché řešení, tím méně to co nám nabízí autor. My pamětníci také pamatujeme, jak nám bylo předkládáno, že na zrušení socialismu stačí neomezený trh a že bude vyřešeno vše. A co se vyřešilo, jenom to přineslo další neřešitelné problémy. Jedno duché řešení prostě neexistuje, tím méně na korupci..!!

vltava 4.2.2010 8:46

Autor má pravdu

Kdy byl u nás neomezený trh?

modrej fták 4.2.2010 16:18

Re: Autor má pravdu

nu přeci po plišáku VK ve všech masmédiích vystupoval s tím, že veškeré problémy české ekonomiky vyřeší neviditelná ruka trhu. Avšak pouze "neviditelně" se za pomoci velké korupce rozkradlo,případně za babku rozprodalo = rozdalo spřízněným kumpánům tzv. české národní stříbro včetně, historicky a sběratelsky cenného zlatého pokladu v tunách za cár papíru = velmi nevýhodnou směnku. Copak např. USA rozprodaly své nejlepší firmy a zlato např. Číně i když jsou 100 násobně zadluženější na hlavu než ČR.Jedná se např.o Pl.pivovary,ČEZ, vodárny i s vodou, která teprve naprší, Becherovku, Tatrovku

... 5.2.2010 17:47

Re: Autor má pravdu

Odpovídáte na něco úplně jiného než na na otázku.

Nebo jste se jen potřeboval vyzvracet?

lojza 4.2.2010 9:11

Re: Autor nemá pravdu,

Je jediný problém - že ve společnosti (srovnáme-li s autem) chtějí sedět všichni vpředu.

Ivan Nový 4.2.2010 9:47

Re: Autor nemá pravdu,

Nechtějí.

Ivan Nový 4.2.2010 9:48

Re: Autor nemá pravdu,

Lidé, ale chtějí svobodu, teprve až ji ztratí si to uvědomí.

franta tyčka 4.2.2010 8:15

Cože, protikorupční agent?

Já to tedy beru šéfe. A slibuju, že budu čestný a neúplatný.No jasně šéfe Fifty fifty,

vltava 4.2.2010 8:13

Zeštíhlení státu

Zeštíhlení státu je opravdu nejjednodušší protikorupční opatření. Čím méně peněz projde úředníkům rukama, tím méně jim toho zůstane za nehty.

A je to 4.2.2010 8:06

K článku

Nevím jak si představujete_ méně státu.Prvním krokem v boji proti korupci by stačilo -plně trestně stíhat konkrétní úředníky až po ministra za jednotlivé korupční kauzy.Vždy je přeci pod něčím někdo podepsaný a zodpovědný.Např.Cyklostezka za 150 mil Kč - stačí dojít na magistrát ,pro toho kdo to schválil podepsal,nasadit mu želýzka a pustit ho /nepustit/  až se vše vyšetří.Poté by tu díru musel zaplatit ze svého.Jenže tady v ČR to tak nejde,ještě dělají z lidí idioty.

vltava 4.2.2010 8:16

Re: K článku

Kdyby magistrát (nebo stát) těch 150 mil. neměl, tak je nemůže vyhodit za zbytečnou cyklostezku. To je ono autorem zmíněné "méně státu".

x2u 4.2.2010 8:04

Blahoslaveni prostí...

"Hitem nadcházející volební sezony číslo jedna nebude bohužel otázka, co udělat s černou dírou ve státní pokladně, ani dramatický pokles natality obyvatelstva a s ním související imigrační nepolitika České republiky, ale korupce."

Pokud autorovi a jeho myšlení uniká souvislost mezi korupcí a černou dírou ve stítní kase - roční odhad 30% z celkové částky st. rozpočtu, tak si myslím, že buď studoval v Plzni, nebo je "zaplacenej". Tak prostej snad vysokoškolsky vzdělanej člověk nemůže bejt.

ladkali 4.2.2010 10:14

Re: Blahoslaveni prostí...

Máte pro Vaše tvrzení nějaké důkazy ?  Nebo je snad má ta zajimává samovolitelnáTransparency?

Kolik bylo odhaleno případů korupce?  Není to jen mediální bublina ? 

Jinak naprosto souhlasím s autorem článku. I podle definice je korupce zneužití pravomoci

volených i nevolených pracovníků veřejného sektoru- politiků a úředníků. Čím méně provomocí

čím méně státu, tím méně korupce.     

Veselý 4.2.2010 7:43

Lochnesská příšera

se podobá korupci. Všichni o ni mluví, ale nikdo ji neviděl. A kdo se potřebuje zviditelnit, navrhne nějaká opatření. Čím nesmyslnější, tím lepší. Asi by bylo lepší řešit příčiny, ne následky. Také by si měli všichni uvědomit, že pokud udělají velmi složitá pravidla, tak také musí být aparát na jejich dodržování. A nedělejme si iluze, čím složitější pravidla, tím lepší prostředí pro nekalosti.

lojza 4.2.2010 9:14

Re: Lochnesská příšera

Důvod je jediný - stát (jeho úředníci) disponuje mocí, kterou by disponovat neměl. Investuje bez ohledu na efektivitu - příčinou nemusí být jen úplatky, ale hlavně bezbřehý alibismus všech zúčastněných.

Karel 4.2.2010 7:15

Opravdu není stát potřeba?

Pokud považujeme vytváření soukromých úderných komand vyzbrojených střelnými zbraněmi za účelem řešení obchodních sporů s jednotlivci (!) za normální, pak opravdu stát není potřeba.

Kan 4.2.2010 7:24

Re: Opravdu není stát potřeba?

Jednou z definic "státní moci" je tvrzení, že jde o organizované násilí. A je mi jedno, zda dluhy vymáhá ta či ona ozbrojená moc. Ledaže ta státní je úplatnější....

Balvan 4.2.2010 7:53

Re: Opravdu není stát potřeba?

Max Weber, základní chartakteristika státu - stát je jediným vlastníkem monopolu legálního násilí. A když není? Tak to asi nebude unitární stát

vltava 4.2.2010 8:20

Re: Opravdu není stát potřeba?

Stát opravdu není potřeba.

Na druhou stranu, ty komanda patří polostátnímu podniku, tedy to není v rozporu s tvrzením, že stát je organizované násilí.

R. Sedláček 4.2.2010 4:12

Konec naprosto přesný

Už vidím protikorupčního agenta, jak přichází za zkorumpovaným politikem, nebo úředníkem a říká:"Tak hele Franto, můžu tě udat, tak jak to uděláme." Dál si to všichni jistě domyslíte.

V 4.2.2010 2:24

kapitalismus, tedy plne soukroma ekonomika

korupci prakticky nema, protoze neni moc co, ci koho korumpovat, a korupce mezi soukromymi subjekty nikoho krome poskozenych nepoburuje, stejne jako nejake tunelovani soukromych podniku, to vse je pak jen obycejna kriminalita a ne nejake vykradani majetku patriciho 'nam vsem', tedy hrdym socialistum branicich 'svuj majetek'

V 4.2.2010 2:26

Re: kapitalismus, tedy plne soukroma ekonomika

a timto tedy take s autorem plne souhlasim.

Petr Holubec 4.2.2010 2:12

absolutni souhlas

Tak na tohle se da pouze rici: absolutni souhlas!Proste nam ten stat tak nejak nabobtnal a je treba zacit s dietou. A cim radikalnejsi bude, tim i uspesnesi bude.Ale k tomu musi vystavit povoleni obcan-volic, prijit k vobam a rict stop "bratrstvu kocici pracky" a volit strany co tu dietu nabizeji(a snad opravdu chteji) Ale cesta to nebude snadna. Tolik lakadel kolem.Jenze soucasna cesta je slepa ulice a ta proste nekde konci. A muze tam byt i betonova zed.