24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Štěch vs. Babiš

30.4.2018

Andrej Babiš je podle Milana Štěcha nejhorší a nejméně seriózní člověk

Rozhovor s předsedou Senátu Milanem Štěchem na Novinky.cz se prakticky celý točí kolem osoby premiéra Andreje Babiše. Štěch je reprezentantem křídla, které nechce koalici s ANO a které zřejmě boj s „korytáři“ prohraje.

Prostor dostal jeden ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů Česka, který se nijak netají svým odporem proti tomu, aby ČSSD vstoupila do koalice s hnutím ANO a s podporou KSČM. Přesto to vypadá, že „mravenčí práce“ Jana Hamáčka a Jiřího Zimoly nakonec bude slavit úspěch. Již 7 ze 14 krajských organizací ČSSD podporuje jednání o vládě a pouze jedna krajská organizace je proti, ostatní „váhají“. Několik výroků pana předsedy Senátu Štěcha stojí za to pročíst a komentovat.

Výrok první

Osobně jsem Andreje Babiše poznal a mohu říci, že v politice, ve veřejné činnosti, jsem problematičtějšího, horšího a více neseriózního člověka nepoznal.

Na základě čeho tak soudíte?

Je to jednání zejména v koaliční radě. Měnění názorů. Mně osobně bylo vyhrožováno, když se mě tehdy zastal předseda lidové strany (Pavel Bělobrádek - pozn. red.). Při jednání koaliční rady jsem použil kritickou reakci na jeho (Babišovo) kádrování našich lidí a KDU-ČSL a on mě tehdy napadl, abych si dal pozor na ústa, že mě to bude mrzet, a pak se objevily na internetu určité věci, které si s tím dovoluji spojovat, protože pro mě byly velmi nepříjemné.

Toto Štěchovo stanovisko je potřeba vzít do kontextu celkové dlouhodobé politiky ČSSD. Před raketovým nástupem hnutí ANO (v němž například Jaroslav Faltýnek je bývalým členem ČSSD a Jaroslava Pokorná Jermanová bývalou členku ODS) byly vždy pro ČSSD největším nebezpečím politici pravice. Že se v očích Štěcha našel někdo, kdo politiky pravice „trumfne“, je možná posunem k tomu, aby se v ČSSD začalo říkat „zlatá ODS“?

Co se Babišova „kádrování“, o kterém mluví Štěch, týče, on s ním má také své zkušenosti. Mezi lety 1979 a 1989 byl členem normalizační KSČ. Členství mu bylo nabídnuto v souvislosti s kariérním postupem. Bývalý normalizační komunista Milan Štěch vytýká bývalému normalizačnímu komunistovi Andreji Babišovi „kádrování“? Celá bída československé a později české polistopadové politiky je možná právě ukryta ve známém vtipu: Ptá se jeden druhého před volbami - Tak koho budeš volit, snad nechceš volit komunisty? To víš, že budu volit komunisty - odpoví oslovený - akorát ještě nevím, z jaké strany!

Výrok druhý

Pokud by se nepokračovalo, jak si přejete, co by ČSSD dělala dál?

Veškeré trumfy má v rukou Andrej Babiš. Jeho problémy jsou velké, a kdyby tam nebyl, tak můžou sestavovat vládu s kýmkoliv. Já jsem přesvědčen, že ti, kteří mu jsou nejblíž, což je ODS, by do jednání minimálně šli a myslím, že i do vlády. Obávám se, že další spolupráce konkrétně s Andrejem Babišem bude znamenat další dehonestaci soc. dem. a další obviňování, že za něco můžeme. Vezměte si jen situaci kolem lithia, to byla podpásová akce před volbami. A toto se udělá straně, se kterou chci dělat partnerství do dalšího období?

Kauza „Lithium“ v opačném gardu působila proti kauze Čapí hnízdo. Policie v rukou ČSSD po usilovné práci „shodou okolností“ před volbami požádala o vydání k trestnímu stíhání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka a Poslanecká sněmovna oba politiky vydala. Právě kauza Čapí hnízdo měla být tím předvolebním trumfem, který ANO poškodí u voleb. To se ale nepodařilo. Memorandum o těžbě lithia, které mělo být důkazem ČSSD, jak myslí na nerostné bohatství (zveřejnil ho ministr obchodu a průmyslu za ČSSD!), využilo nejen ANO, ale i další strany (komunisté například!), aby si před volbami „čechraly“ svá pírka o tom, že nerostné suroviny budeme těžit jenom „MY“. Bylo to zcela nepodařené PR ze strany ČSSD, který Babiš a další využili proti ní.

Výrok třetí

Kde se stala ve vedení ČSSD změna, že z podmínky, že ve vládě nemůže být trestně stíhaná osoba, se to proměnilo až na nepravomocně odsouzenou osobu. Řešili jste to minulý týden na grémiu či předsednictvu?

Podmínky tam byly zmiňované. Ale aby bylo jasně řečeno, že tyto podmínky budou na sto procent na papíře, tak to si neuvědomuji. Bylo tam směřování vyhovět nabídce k obnovení jednání ze strany hnutí ANO. Na hlasování jsem nebyl, ale skončilo to tak, že bylo 14 pro a ti, co se zdrželi nebo byli proti, tak těch bylo 12. A pokud je mi známo, tak bylo přihlášeno 28 lidí. To znamená, že kromě mě se asi ještě jeden nezúčastnil. Takže to vlastně bylo 50 na 50.

Zde Štěch naznačuje něco ze zákulisí jednání předsednictva ČSSD. Především je zajímavé, že právě on a „ještě jeden“ z jednání odešli ještě před hlasováním. Nyní se snaží čtenářům „nakukat“, že on i „ten druhý“ by v případě, že by byli na hlasování, hlasovali proti, a že by to skončilo nikoli 14:12 ale 14:14. Tak proč tam nezůstal s „tím druhým“ do konce? ČSSD tak vůbec nemusela kývnout na obnovení jednání s ANO. Štěchovy komentáře nejsou nic jiného než trapné výmluvy - i on vlastně „neví“, co je pro ČSSD lepší, zda být v opozici, nebo ve vládě. Pikantní na tom je vlastně to, že je to jedno - krize ČSSD bude pokračovat, rozhádanost (kterou Štěch tak půvabně popírá slovy, že jsou „demokraté“) stranu poškodí a podzimní volby ČSSD opět s velmi velkou pravděpodobností prohraje dramatickým rozdílem. Je velmi pravděpodobné, že případnou koalici s ANO s podporou komunistů využije většina ostatních stran k razantní kritice „bezpáteřnosti“ ČSSD. Pokud sociální demokracie skončí v opozici, bude tam jen jednou z mnoha „malých stran“ a sociální politiku (rozuměj zvyšování mezd a důchodů) za ni obstará vláda Andreje Babiše.

Na závěr - možná je skutečně Babiš „nejhorší a nejméně seriózní člověk“ v české politice po roce 1989. Možná, že je naopak velmi podobný všem předchůdcům v premiérském křesle, a možná, že je schopným politikem právě proto, že má „čich“ na správná gesta a slova ve správný čas, a právě proto vyhrálo jeho hnutí s takovým náskokem volby do Poslanecké sněmovny.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz