18.4.2024 | Svátek má Valérie


POLITIKA: Stát vypíše nové daně

9.3.2011

Tak si hned na začátku rovnou řekněme, že zvyšování daní je pendrek a ne pravicová politika. I když ji propaguje ministr, který nedávno, když ještě “bylo dobře“, dostal nějaký titul „nejlepšího ministra financí Evropy“. Po zkušenosti, jak „vynikající“ jsou obecně evropští ministři financí, je to asi tak krásné ocenění, jako když neoslavují jednookého mezi slepými, ale slepého, co aspoň šmátrá rukama a pak hádá, co je před ním.

I v Čechách máme různá „špecifiká“, co jsme se kvůli nim smáli Slovákům. A je to v nás někde hluboko. Národ, který se znovu narodil na konci 18. století, logicky nemůže mít nadbytek rodové ani myšlenkové šlechty. A pokud si ji svými nedospělými, dá se říci pubertálními excesy sám likviduje a vyhání, často v plné součinnosti se svými nepřáteli, musí to mít někde nějaký dopad. Negativní.

Takže jsme začali po říjnu 1918 likvidovat „Rakušáky“ a „svrhli jsme šlechtu“, až se musel Masaryk prohlásit (oprávněně) sám za „starého Rakušáka“. Pak přišli nacisté. A v rámci pokračujícího boje o ovládnutí českých zemí, který hořel již od poloviny 19. století mezi našimi a rakouskými Němci na jedné straně a na druhé Čechy, nacisté systematicky vyvražďovali každého českého vzdělance. I který jen vypadal, že by mohl myslet ne-německy. České a moravské asimilované židy prakticky vyvraždili a z nich se rekrutovala jistě třetina naší inteligence. Velká část levice a demokratických i ekonomických špiček utekla do zahraničí.

Po osvobození začala tato inteligence velice chybět. Takže: nedostatek staré šlechty, fyzické zlikvidování židovské inteligence, vystřílení levicové inteligence a konec konců i dle mého názoru jediné možné řešení, a to odsun Němců s jejich vědomostmi a zkušenostmi (nehledě k tomu, že značná část sudetoněmecké inteligence se dala k nacismu a tím byla nepoužitelná) a hned potom zlikvidování protinacistické a demokratické špičky národa musí být někde vidět. To vše mělo mimo morálních také hospodářské následky.

Průmyslové Československo následně zavedlo marxistické šílenosti do podobné dokonalosti jako SSSR, Albánie a dva-tři podobné agrární a nerozvinuté státy. Byla zrušena jakákoliv soukromá ekonomická činnost, za což platíme negativními výsledky dodnes. Bolševičtí maximalisté a mladí nevzdělaní idealisté rychle dohnali republiku k prvnímu ekonomickému krachu v roce 1953.

Přiznejme si však, že soudruzi poměrně rychle pochopili, že například kolchozy skutečně nefungují a že nařízením, že zemědělská mládež povinně zůstane na vesnici, to nevyhrají. Takže už od roku 1957 se začíná měnit přístup KSČ k vesnici - tehdy nejdůležitějšímu segmentu hospodářství a spokojenosti lidí - a šrouby se pomalu začínají uvolňovat. Vývoj pak pokračuje podobně na začátku 60. let a stát se ekonomicky začíná zvedat. Přestože pokračují stalinistické idiotismy – třeba zákaz soukromých ševců, pekařů a instalatérů, což pak vede k ekonomické krizi v roce 1963.

Byla-li Husákova normalizace po roce 1970 „Biafra ducha“ (poněkud přehnané tvrzení, že), tak v ekonomice nastoupili pragmatici. Hubou sice „protišikovští“, ale dokázali pochopit, že něco jiného jsou hesla a teorie a něco jiného je praxe. Takže jsme byli jediným slušně ekonomicky prosperujícím státem v RVHP. Maďarsko žilo z podstaty - což se ukázalo až teď - a NDR živili západní Němci nereálným kursem západní východní marky. Už od konce padesátých let.

Ekonomický přelom po roce 1989 jsme udělali s plno chybami, ale nejlépe ze států RVHP. Až do doby, kdy začaly politické strany soutěžit v uplácení voličů. Zeman, pozdní (coby předseda vlády) Klaus, extra ekonomický pošuk Špidla. Pokračoval zloděj Gross, šílení normalizační Paroubek a thymolinový Sobotka rozdávající pivo za 2 Kč. Pokračoval nemohoucí Topolánek, který se nechal převálcovat zelenou ideologií, jejíž finanční dopad na naše hospodářství lze směle srovnat se znárodněním po roce 1948.To není přehnané, ta „zelená sranda“ nás bude stát cca 1,5 bilionu . Ale pořád bylo dobře, což je s podivem. Ukázalo se, že pozdní normalizační ekonomové a nová garnitura po sametu zpočátku odvedli dobrou práci. Furt to šlo, až se ten západní osmašedesátnický systém prostě položil. Neb svět se sakra pohnul jinam, zatímco západní osmašedesátníci snili o genderu a fotovoltaice a finančním a společenském zrovnoprávnění negramotných a líných s oněmi 7 procenty obyvatel, co všude na světě určují pokrok (což věděli už staří Řekové).

Nová česká vláda náhle zjistila, že je problém. A že dosavadní penězovody k nám začínají vlastně fungovat jako penězovody od nás - do Řecka, Irska a německých a francouzských bank - (kašlete na akce „placeno EU“, to je jen vlastně propaganda a německé peníze, které asi brzo dojdou). A zahájila akci.

Ovšem ta její akce občas připomíná obrácenou dobu po roce 1948. Tehdy mladí nadšení marxisté (dneska sedí třeba v Ústavním soudu, v Senátu i jinde, že) diskutovali, zda bude první zdarma chleba anebo bydlení a s nadšením jezdili rozorat meze, aby pak první liják spláchl ornici do řek. Z čehož jejich zelení pokračovatelé dneska obviňují „kapitalismus“.

Napsat, že člověk v něčem souhlasí s Klausem, znamená, že někteří čtenáři přestanou číst a jiní začnou psát nadávky do diskuze. Ale já to zkusím. Nejprve však musím předeslat, že si určitě nemyslím, že je řešením to, co blábolí Sobotka a různí odboráři. Je malér a musí se řešit. Jde o to, jak.

Ovšem domnívám se, že pouhým neustálým zvyšováním daní, zpoplatňováním rozmlácených okresek, vymyšlením různých eko-daní, nesmyslným zdaněním pohonných hmot a zavedením jednotné sazby DPH na 20 % rozhodně žádného štěstí nedosáhneme.

Dostat se na nejvyšší ceny za benzin skoro v celé Evropě, mít přitom poloviční platy a považovat situaci za normální, může skutečně jen osoba myslící „alternativně“. Taktéž zpoplatnění okresek, jediné na celém světě, už vypadá jako výplod chorého mozku (a to, že Kapsch ovládá víc ministerstev než jen dopravu). Zdá se, že pokračuje topolánko-kalouskiáda zahájená například pokusem zničit fungující systém stravenek, ač desetiletí funguje po celé Evropě (a je tedy spíše pokusem zničit české restaurace ve prospěch „macdonaldů“ všeho stylu) ve jménu jakýchsi „účetních ideálů“. To mi připomíná chování ideově pomatených svazáků z padesátých let. A pokusit se zničit knižní kulturu pro pár milionů a „pořádek“ v účetnictví vypadá jako to soudružské rozorání mezí a rušení ševců a holičů.

Poněkud mi tyhle Kalouskovy nápady také připomínají setkání s našimi zahraničními partnery ve firmě asi před deseti lety. Po starém „nacistovi“, jak se mu za zády říkalo, protože byl „von“ a z německé důstojnické rodiny (děda generál a další příbuzní tak různě, že), kterého vyštípali, „přijechali“ mladí manageři. Už jsme pak nechodili do starých hospod na služební večeře, kde si starý „von„ dával bramboračku a „knedlo-vepřo-zelo“ a k tomu plzeň, a přitom hlasitě prohlašoval, že „Praha je poslední město kde se dá najít pořádná německá kuchyně“.

Mladí MBA vytáhli notebooky, zařízení na promítání na stěnu a sdělili nám, že odteď bude vše jiné. Po dvou hodinách těch úděsných keců, co na vás chrlí tihle mladí západní hoši a co zná kdekdo, kdo s nimi musí komunikovat, z nich vylezlo, že už na to přišli. Jak zajistit pokrok a firemní blahobyt. Odteďka se bude každý rok zvedat cena jejich geniálních výrobků o 7 % a blahobyt je zaručen. Pokoušeli jsme jim vysvětlit, že takhle dojdeme akorát do „pihele tmavýho“ a ne k prosperitě. Ale oni měli svoje grafy a tabulky a házeli jmény slavných ekonomů, co byli údajně jejich profesory, s takovou vervou, jako malí kluci po sobě blátem. A pak vyrazili na dušený špargl politý umělým tukem.

Já to zkrátím. Za dva roky tu velikou mezinárodní firmu koupila jiná firma, mladí manageři kamsi zmizeli, už se neblábolilo, že se budou zvyšovat ceny a kulový dělat a bezva vydělávat (to byl nevyřčený předpoklad). A začalo se zase přemýšlet, jak to udělat, aby fungovali a co dál. Zvedat ceny a utrácet peníze, to není cesta.

Tak mám pocit, že pokud je naše neschopná vláda manévrovaná „lidovcem na druhou“ Kalouskem a jeho přáteli a masírovaná partou politických amatérů zvaných Veverky, tak na nic pořádného nemá. To jsme si jen tak namlouvali, jak to bude bezvadná a rozumná vláda. Když se všude zvýší ceny, zavede daň i na dejchání a nejen z vody, jak se už zavedla, a poplatky za slunce a měsíční svit (to nebudou žádný zvýšený daně, jak včera řekl Kalousek, to bude jen nutné přizpůsobení předpisům EU), klesne životní úroveň. To znamená, kdyby se ráčili vládní ekonomové zeptat českých (a nejen „světových“) firem, prudký propad kupní síly a tím snížení především naší vlastní výroby. Protože bude drahá. Takže se zvýší nezaměstnanost a firmy nebudou přijímat lidi. Ani nemůžou, protože sociálisti zavedli nesmyslný zákoník práce. Kdo by si bral zaměstnance, když je to dražší luxus než rozmazlená milenka? Zkuste se zbavit zaměstnance, když vám nejde firma!

Od vstupu do EU kdo na úřadech „do pr.ele díru“ má, vymýšlí nové předpisy, aby už u nás skutečně nešlo podnikat. Ministerstvo vnitra chce vyhnat všechny chudé Vietnamce (prodávají laciné oblečení pro chudé) a obyčejné Ukrajince (jediní skuteční dříči na našich stavbách a ve fabrikách), co nebudou mít pět milionů „do hry“. Zato syčákům a mafiánům otevře dveře. Doprava je pomalu dražší a obtížnější než v nejdražších státech: dálniční poplatky, nejdražší nafta, buzerující policajti a celníci a silnice samá díra….

Tvrzení, že vláda bude snižovat administrativu a zlodějny nejlépe, ukazují případy Drobil, Vondra a Dobeš a další. Jak někdo sáhne na houfy úředníků a příživníků, roztrhá jej „nezávislý" tisk na kusy. Musí se prý udělat reforma důchodů. Lidi si mají spořit na soukromé důchodové účty po dobu čtyřiceti let. Ve státě, kde nevydržela minulé století jedna měna většinou déle než 20-30 let. 1900- 1918 –rakouská koruna. 1918-1938 čs. koruna. 1938-1945 protektorátní koruna. 1945-1953 čs. koruna. 1953 měnová reforma - tedy krach. 1953-1962 (1963 utajený finanční krac). 1963-1989 čs. koruna. 1990-1993 postupně konvertibilní koruna (inflace 30%). 1993 – 2011 česká koruna, ale od vstupu do EU jen „podmíněně“. Protože prý bude euro. Jestli bude.

Myslím si, že nejprve musí být tak 50 let stability státu, aby lidi nějaké měně a různým fondům věřili. O peníze a úspory přišli v roce 1919, 1939, 1945, 1948, 1953, 1964 (ekonomická reforma), 1989 – inflace. Poté zavedení české koruny (1993) a od té doby se reálná hodnota původních úspor ve směru k cenám zmenšila asi na 20%, i když vzhledem k dolaru anebo euru nikoliv. Ale lidi nakupují tady, že?!? A to jsme na tom ze střední Evropy zdaleka nejlépe! Jinde na východě a jihu jim nezbylo skoro nic.

„Nové fondy“ úspor na stáří nedávno znárodnily vlády v Maďarsku, Polsku, Estonsku, Litvě a taky na Slovensku. Jo a v USA, na Islandu, v Irsku atd. A to si fakt myslíte že bude někdo dobrovolně spořit? 40 let? U nás si lidi spíše pamatují, jak to dopadlo s úsporami v Hrabalově novele „Taneční hodiny pro starší a pokročilé“, tedy respektive ve filmu „Andělské oči“. Kde parta podvodníků prodávala pojistky „Opora ve stáří“. Většina našinců má pocit, že se jedná o podobnou partičku. Na vládní úrovni. Europejský kapitalistický socialismus končí a každý den bude dobrý, když na něj někdo dá svoje peníze, že?!? A než jsem to dopsal, pravil český Hitler, že až oni přijdou k moci, tak ty peníze stejně všem seberou. Upřímnost hodná Gottwalda ,jenže tomu nikdo nevěřil. Rathovi já v tomhle věřím!

Takže buď mají Nečas s Kalouskem tak strašně tajný plán, že o něm ale lautr nikdo neví, anebo se šineme do maléru a naivní střadatelé přijdou o peníze. Že je s důchody malér, ukazuje i vyjadřování vedení sociálních demokratů, kteří jen polohlasně huhlají, že kdyby vyhráli, tak „něco zruší“. Ovšem jen něco. Takže to celé vypadá na šamanské tanečky pro hlupce. A našinci blbí nejsou. Na tohle, takhle postavené, málokdo skočí.

Nikde v celém tom vládním plánu není ani slovo, ani náznak, nedejbože nějaký skutečný čin, něco, co by pomohlo ekonomice a třeba ji zbavilo odborářských, socialistických a zelených blbostí. Jen zvýšíme daně. To je tedy extra reforma.

Není nutné vždycky jen citovat z Bible či Wikipedie. Zkusím to odjinud:

Jeden z mých milovaných básníků, Franz (František) Gellner napsal to, co by si měl každý pamatovat, když poslouchá, jak do něj někdo „hučí“:

Všichni mi lhali, všichni mi lhali,
blázna si ze mne dělali.
Přede mnou citem se rozplývali,
za zády se mi vysmáli.

Žurnály, básníci, učenci lhali
po léta za nos mě vodíce,
muži mi lhali, a ženy mi lhaly.
(Ženy, ty lhaly mi nejvíce.)

No a aby to bylo skutečně třeskutě aktuální, tak jednu více než 100 let starou Gellnerovskou :

Stát vypíše nové daně,
Čech se bude dříti na ně,
Neb mu brání mozku lenost
Vidět svoji zotročenost.. “

František Gellner byl anarchista a občas trudomyslný. Kdyby se byl býval byl dožil, tak by byl býval zjistil, že když to to rakousko-uherské panstvo nakonec přehnalo a dřelo za války obyvatele českých zemí ekonomicky, jak se říká, „bez nože“, tak původně císaři loajální Češi se nas.. li . A bylo po Rakousku-Uhersku. Takže oni jsou Češi trpěliví, ale nesmí se to přehánět.

A tak když císař Karel I. – měl Čechy prý osobně rád a mluvil česky - běžel v roce 1918 na Franz Josef Bahnhof za českou delegací, co jela do Švýcar dojednat republiku, pravili pánové:

„Vaše Výsosti, nic proti Vám osobně nemáme, ale už je pozdě! To jste měli s těmihle nápady přijít dřív."

A bylo to.

Nemohli byste někdo naše vládní činitele na tuhle historickou událost upozornit? Děkuji předem.