29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Stát se odpařil už před patnácti lety

S blížícími se volbami je opět předmětem zesílené kritiky územní členění státu, kompletně legislativně založené vládou Miloše Zemana v létech 1998-2002. Návrhy všech zákonů pocházejí z dílny ministerstva vnitra tehdy řízeného Václavem Grulichem a zaštiťovala je jeho náměstkyně Yvonne Strecková, oba s historií dlouholetých členů KSČ.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Harabaska 4.7.2017 8:46

Re: A co ČSR?

Taky by vám huba neupadla, pane Moravisto, kdybyste napsal pane Čechisto. Především se ale uklidněte. Nefunkční opakování stejných slov (JEŠTĚ, ALE) v jedné větě je dokladem nervozity. Nebuďte jako moderátoři v televizi, kteří neustále říkají slova jako, tedy, vlastně, prostě, v podstatě... Potom chybí už jen slovo jakoby. Ctěte také gramatickou správnost jazyka. Namísto: "..Slováci si utvořili jejich jazyk.. " pište správně "..svůj jazyk". Snad je to tak správněji i v té vaší "moravštině". Zapomeňte na údajné křivky spáchané na Moravě v polovině 19. století. Starých vzpomínek se člověk nenají. Všímejte si spíše činů, které někteří Moraváci páchají ke škodě Čechů jak na Moravě tak i v Čechách (o tom kousku Slezska snad ani nestojí za to mluvit). Jmenovitě jde o brněnského primátora a jeho poskoky, kteří - zapomínajíce na zlé činy spáchané na česky hovořícím obyvatelstvu na Moravě i v Čechách sudetskými Němci a Němci obecně nejen v době 2. světové války - pořádají rektoskopické pochody do Pohořelic nebo staví z lešenářských trubek na dnešním Moravském náměstí v Brně, aby snad nikdo nezapomněl, konstrukci, jež má připomínat hněvem lidu zbouraný Deutsches Haus. Jejich přítomnost na setkání připomínajícím vypálení některých obcí německými fašisty jsem nezaznamenal. Je ironií, že onen pán má jméno znějící tak hodně česky. Pokud jde o mne, vašnosti, já jsem se cítil vždy a zůstávám Čechoslovákem, třebaže ti, kteří tak hodně mluví o odkazu Moraváka TGM (byť s angažovaným německým příbuzenstvem - viz vydávání Auspitzer Wochenblatt jeho bratrem v Hustopečích) nejvýznamější Masarykův odkaz - Českolovenskou republiku - pohřbili. Já v sobě především spojuji krev moravskou (rod mého otce pochází z jižní Moravy) i českou, tedy ze západních Čech, takže mi otázky spojující Čechy a Moravu nejsou nikterak cizí. Jo, a to "kecáš jako Palackej" se říká v Čechách taky. Tak se mějte hezky na té české Moravě.

Z. Rychlý 3.7.2017 22:25

Pokud bude v článcích a

diskuzích pomíjeno to hlavní, pak nemá celá debata smysl. Tím hlavním jsou prachy. Dokud budou všichni občané, obce a města sypat daně do centra - a to je pak bude milostivě přerozdělovat, pak si na samosprávu jen hrajeme. Pokud jako ve Švýcarsku nezůstane většina v obci a kantonu, pak je to vše jen hra. Čím víc daní státu dáme tím víc jich prošustruje a prokorupčí.

Samospráva silných obcí si vyšší územní celky udělá sama podle potřeby, jestli ji vůbec potřebuje.

Státní správa se bude muset ohlížet na množství peněz, které jim obce přepustí a podle toho si budovat svoje pracoviště. Mám osobní špatnou zkušenost s fungováním obcí s přenesenou působností, tedy se smíšením státní správy a samosprávy, takže jsem pro úplné oddělení jako ve Francii. Každá správa má jiné poslání a funkci.

J. Lancik 3.7.2017 20:50

Re: A co ČSR?

Me taky slouzi pamet Cechisto. Cechisto se ktery nezmuze na nic jineho nez blbou demagogii. Napriklad poukazanim na jazyk, jakoby nevedel, ze jeste na zacatku 19teho st. neste neexistovala v korunnich zemich jeste zadna spisovna rec a ze se tehdejsi obrozenci rozhodli stvorit jako spolecny jazyk ceskoslovensky. Slovaci odepreli a utvorili si jejich vlastni a taky by nebylo nejmensim problemem kdyby totez udelalali Moravaci kteri se zcela pragmaticky rozhodli spisovny jazyk spolecny. To je Vase fantasmagorie, ja jsem spisovny jazyk vubec nezminil.

Co se tyce Palackeho, ten na Morave jako poslanec zemskeho snemu ceskeho zadnou autoritu nemel a Morava ho vubec neuznavala, jeste dodnes se na Morave rika "kecas jak Palacke". Jeho stranici Starocesi se ale v roce 1848 se ale pokusili dopustit cinu neobycejne podleho kdyz bez jakehokliv kontaktu s Moravaky a Slonzaky pozadali cisare aby smeli zastupovat vsecky tri korunni zeme. Ten vsak na rozdil od Cechu nel smysl pro cestne jednani a prenechal rozhodnuti Moravakum. Jejich vudce judr A. Prazak nechal o tom hlasovat v mor. zemskem snemu. Pritomno bylo vsech 78 poslancu, 72 proti, 6 pro. Cechiste museli sklapnout. Tomu se rika demokracie, zlate Rakousko, mnohem liberalnejsi nez kterakoliv z republik po roce 1918. Vsechny tamejsi zeme mely zemske samospravy, zemske snemy a zemskou samospravu.

Pokud se tyce "krivolake hranice" obcane z Uherskeho Brodu by jiste radeji jezdili vyrizovat uredni veci do Brna i do Vidne nez do Prahy. Schvalovat oddtrzeni -loupez uzemi jako treba zapadni Moravy k Cecham je totez jako schvalovat pripojeni jizni a seveni Moravy Sudet vubec k risi a to muze delat jen hajzl. Tedy Cechisto Harabasko "kecate jak Palacke".

B. Hudzieczek 3.7.2017 20:06

Re: Autor opomenul

Okresy nikdo nezrušil a jako územní jednotky existují stále, kromě okresních soudů má okres jako územní jednotku Policie ČR, hasičské záchranné sbory, , státní veterinární správy apod. Byly zrušeny okresní úřady se svými věcnými působnostmi orgánů státní správy.

Ale nedělejte si iluze, i bývalí přednostové OkÚ byly politické figury, dosazované podle dohod politických subjektů, a prosazující z této pozice zájmy své politické strany. I když je pravda, že to nebylo nic proti tomu, k čemu vytvořilo předpoklady uspořádání po roce 2002.

P. Harabaska 3.7.2017 18:38

Re: A co ČSR?

Hle, moravista vycítil příležitost a přešel do útoku? Ještě je třeba vzpomenout Jošta, Svatopluka, Velké Moravy, krále Ječmínka, a pokud možno také věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Probohasvatého, vždyť já jsem zapomněl na to Markrabství moravské a že na Moravě má být úředním jazykem moravština, která je úplně odlišná od češtiny, jak by ostatně jistě potvrdil i ten odmoravštěný a zcela zcajzlovaný František Palacký, rodák z moravských Hodslavic, který de facto Moravu zradil. A pak už lze rovnou přejít k tomu, že Čech je Cajzl a co Cajzl, to hajzl. Ještě mi slouží trochu paměť, pane Moravisto. A to jsme ještě nerozhodli otázku, zda - po znovuvytýčení leckde dosti křivolaké zemské česko-moravské hranice - občané žijící v "českém" jihlavském předměstí Staré Hory budou jezdit vyřizovat své úřední věci jinam než občané žijící na Moravě na Masarykově náměstí. Věci nejsou vždy tak jednoduché, jak se na první pohled zdá!

R. Tesařík 3.7.2017 16:42

Re: prolhaný autor

Leda prd... Socanů.. ODS byla proti. Bylo jí vyčítáno, že se účastní voleb, když byli proti krajům.

J. Lancik 3.7.2017 16:07

Re: A co ČSR?

To by byl jediny vystizny a zaroven spravedlivy nazev statu. Bohuzel Cesi (prinejmensim ti zodpovedni za vykon moci) nikdy nebyli schopni hrat fair play, ani s Nemci, ani se Slovaky, ani se Slezany a Moravany. Nikdy jim neslo o vzajemnost a sounalezitost, vzdycky jen a jen o ceskou hegemonii.

Bohudik i mezi Cechy jsou takovi kteri jsou stoupenci zemskeho zrizeni jako napr. Petr Pitthart. Cesi kteri chapou, ze zrusenim zemske zrizeni byla zrusena i jejich zeme, zeme Ceska. Cesi kteri skutecne maji radi svou zemi Cechy a chapou, ze zrovna Moravaci maji radi svoju Moravu a Slonzaci stejne tak. To dava jiskricku nadeje

R. Mayer 3.7.2017 15:35

Re: Jediné rozumné uspořádání by bylo zemské

Jo.

M. Foltyn 3.7.2017 14:54

Re: Máte sice pravdu,

Kraje definitivně vznikly 1. ledna 2000, samosprávné kompetence získaly na základě zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), dne 12. listopadu 2000, kdy proběhly první volby do jejich nově zřízených zastupitelstev.

M. Foltyn 3.7.2017 14:53

Re: prolhaný autor

Kraje definitivně vznikly 1. ledna 2000, samosprávné kompetence získaly na základě zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), dne 12. listopadu 2000, kdy proběhly první volby do jejich nově zřízených zastupitelstev.

I. Novák 3.7.2017 14:05

Re: Vážený pane autore,

Tak toto je velmi přesný poznatek z praxe.

Tragické je, že většina starostů, potažmo primátorů, natož zastupitelů, vůbec nechápe rozdíl ve výkonu samosprávy své obce či města a výkonu některé přenesené působnosti ze státní správy, kterou jejich úřad svými zaměstnanci vykonává v zastoupení státu a do které vůbec nemají co mluvit. Nicméně za bezchybný výkon takové správy plně odpovídají.

M. Šejna 3.7.2017 11:13

Re: Máte sice pravdu,

Zákon o krajích byl schválen v roce 1997. Zeman se stal premiérem až na konci roku 1998. Stejně tak Grulich byl ministrem až od roku 1999.

A. Hrbek 3.7.2017 11:11

Re: Autor opomenul

promiňte 1848. Děkuji!

A. Alda 3.7.2017 10:32

Máte sice pravdu,

ale naprostá většina čtenářů Vám nebude rozumět.

Já si tu YS pamatuji, ale zdrcující většina lidí v tomto státě o její existenci neměla a nemá potuchy.

Je třeba vzpomenout si, že tento Grulichovsko-Streckovský útok se odhrál pod vrchním velením premiéra Zemana, dnes presidenta.

L. Šarina 3.7.2017 10:25

A co ČSR?

ČESKÁ SPOLKOVÁ REPUBLIKA Stat Čechy, Morava ,Slezko? To by byl šrumec a podívaná :-)))))

H. Malichová 3.7.2017 10:06

S krajem

S krajem nastoupili jen další kohouti na smetiště, kde mohou lépe hrabat.

P. Zinga 3.7.2017 9:48

Re: Autor opomenul

Pane Hrbek, buď Habsburgové provedly zemskou reformu v roce 1848 (?), anebo jsem si nevšiml, že v Únoru se moci chopili oni a ne komunisté. Asi překlep...

A není prdel, že ačkoli okresy neexistují, máme Okresní soudy atd.a na silnicích jsou tabule s názvy okresů?!

P. Zinga 3.7.2017 9:43

Co vím,

tak krajské uspořádání velice ČR "doporučovalo Německo a za ním EU: heslem byla "Evropa regionů". Proč? Protože byl a je zájem zničit fungující stát co by "přežitek", hlavní důvod je zničit silného aktéra v EU. Znáte "Rozděluj a panuj"? Ha, teď mi to došlo: nejen rozděluj (Země) ale i "rozděluj" jidášovské stříbrňáky.

M. Šejna 3.7.2017 7:53

prolhaný autor

Krajské zřízení nebylo protlačeno socany, ale občanskými demokraty. Zákon, podle kterého byly vytvořeny současné kraje, byl schválen v roce 1997, kdy byla ČSSD v opozici. Jedná se o ústavní zákon č. 347/1997 Sb. Socani se dotali k moci až v roce 1998.

Pokud si vzpomínám, tak zřízení současných krajů bylo politickým programem ODS a nikoli socanů, kterým se do vytvoření těchto krajů vůbec nechtělo.

A. Hrbek 3.7.2017 7:23

Autor opomenul

některé historické zkušenosti.

Český stát měl historicky krajské uspořádání, současné okresy jsou výplodem centralistické habsburské monarchie po roce 1948. Jejich počet a hranice se neustále měnily.

Kraje mají své odůvodnění - jednak územní, jednak politicko-ekonomické. Odjakživa se vytvářely územní centra, ve kterých se soustřeďovala jak ekonomická, tak i politická moc. Typickým příkladem jsou jihočeské nebo středočeské regiony s centry v Českých Budějovicích a v Praze. Podobně i západočeské regiony s Plzní, jihomoravské s Brnem, atd.

Představa, že ve 150 okresech by bylo "domluvou" řešit regionální problémy, jako je například doprava, soudnictví, zdravotnictví, bezpečnost, atd. je naprosto nesmyslná. Stejně tak by bylo nesmyslné rušení okresů, jejichž úlohou bylo přiblížit řešení některých problémům blíže k obcím a umožnit tak, aby kraje rozhodovaly pouze o zásadních věcech. Problémem je v takovémto systému rozdělení pravomocí a hlavně financování.

Co je však rozhodující je oddělení státní správní moci od moci politických stran. Politické strany by měly maximálně přímo řídit obce a spolurozhodovat o řízení okresů a krajů. Řízení okresů a krajů by mělo být zajištěno okresními a krajskými hejtmany, jmenovanými státem, podobně jako jsou okresní a krajští soudci.

P. Dvořák 3.7.2017 3:00

Výsledek zrušení okresů vidíme každý den.

Tisíce aut ráno mířících z bývalých okresů do krajských měst a odpoledne opačným směrem. V každém autě sedí jeden bývalý okresní úředník-úřednice všech možných stupňů.

J. Jurax 3.7.2017 2:31

Jediné rozumné uspořádání by bylo zemské

a okresy. V původních hranicích před zprasenými reformami tou bolševickou počínaje.

Ovšem - ubylo by ouředníků volených i jmenovaných a papalášských židlí a ještě by se vyrovnalo postavení Čech a Moravy se Slezskem.

Takže nic.

J. Lancik 3.7.2017 1:49

Autor spravne poukazuje

Na neprakticnost soucasnych bolsevickych kraju zprasenych poprve Gottwaldem, podruhe Zemanem. Nepise ale co s tim. Dovoluji si ho proto upozornit na usneseni federalniho shromazdeni z 9.9.1990 "O nespravedlivem protipravnim zruseni zeme moravskoslezke poplatnemu centralistickobyrokraticke totalitni praxi komunistickeho rezimu. Usneseni dale slibuje obnoveni zeme moravskosleske a navrat samospravy. Z 300 pritomnych poslancu 299 pro, proti jeden-smrduta krysa Fejfar. Zemanovi zrejme lepe vyhovuje stav protipravni a cetralnebyrokraticka praxe komunistickeho rezimu, i kdyz se slovy hlasi k Masarykoviv praxi nasleduje svuj vzor Gottwalda, patril ke stejne strane.

Tady mate autore naznaceno co s tim:bolsevicke gottwaldovy kraje zrusit jako nevyhovujici a navratit se ke staletimi osvedcenemu historickemu zrizeni zemskemu Cechy, Morava, Slezko. Uz od dob Premyslovcu nepretrzite po vice nez tisic let bez nejmensich problemu fungovalo a vsem trem zemim vyhovovalo. Cim drive tim lepe, bude to jen akt dobre vule a fair play hry ke zrusenym zemim a navrati hrdost jejim obyvatelum.

J. Vozábalová 3.7.2017 0:39

Vážený pane autore,

mluvíte mi z duše. Po zrušení okresních úřadů jsou orgány státní správy pouze ministerstva, ostatní státní správa se vykonává v přenesené působnosti - tedy v úřadech měst a samozřejmě v krajských úřadech.

Původní záměr při zřizování krajů byl, že půjde právě jen o samosprávné orgány, okresní úřady (k výkonu státní správy v daném území) zůstanou. V parlamentu však zasedalo mnoho starostů a jiných volených představitelů obcí a především jejich "zásluhou" byla prosazena reforma, kterou vznikl současný paskvil. Výkon státní správy byl přenesen na pověřené obecní úřady (2-3 v každém okrese) a na krajské úřady. Je sice známo, že zasahování samosprávy (volených orgánů) do výkonu státní správy je trestným činem, ALE - ukažte mi úředníka, který půjde proti vůli vedení města nebo kraje, které ho zaměstnávají - zvlášť když je mu důrazně naznačeno, že "neposlušné nepotřebujeme".

Volené vedení krajů a měst tak dostalo velmi účinný nástroj pro ovlivňování výkonu státní správy a nezávislá, efektivní a ryze "v rámci zákona a v jeho mezích" vedená státní správa (jak by to mělo být) dostala dokonale na (_._).

On totiž prakticky každý záměr samospráv musí získat nějaká povolení a souhlasy státní správy - stavebního úřadu, ochrany přírody, ochrany památek, vodoprávního orgánu apod. A tady je celý zakopaný pes.

Nechci tvrdit, že se tak chovají všichni volení představitelé, ale tlak na státní správu se bohužel stává stále častější a obecnější praxí. Na závěr autentický výrok jednoho starosty - pronesl ho veřejně a před širokým fórem - ani se nezačervenal: "To je naše památkářka a ta bude rozhodovat tak, jak chci já!"