29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Stát nelze řídit jako firmu

Posilování pozic politické strany ANO a pana Babiše samotného ukazuje, že oslovil spoustu voličů. Vlastně díky jediné originální myšlence znějící tak, že stát je třeba řídit jako firmu. Dokonce s ní souhlasí třeba i vrcholoví manažeři podobných firem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Harvánek 8.12.2014 22:11

Stát nelze řídit jako firmu

Firma činnosti,které nepřinášejí zisk utlumuje nebo dokonce ruší.Může si to dovolit stát?

L. Novák 7.12.2014 14:43

Babiš před časem prohlásil v televizi,

žo on sám ničemu nerozumí, ale najímá si lidi, kteří to či ono udělají za něj. Jistě to od něj byla nadsázka, ale když ho slyším blábolit stále dokola o různých věcech, začínám mít dojem, že by si měl najmout i nějakého mluvčího, a do médií raději nevstupovat... :-P

P. Čech 5.12.2014 22:16

Pan Babiš nemůže požadovat

zrušení něčeho, co zde není. Stát lze řídit mnoha různými způsoby, jako firmu také. Je otázkou jaké řízení je efektivní.  Jednoznačně je jisté a zkušenostmi prokázané, že stát nemohou řídit politické strany, které všechny bez výjimky mají podporu pouhé menšiny občanů. Jako firmu jej řídit lze, toto řízení je mnohem efektivnější než to současné, nicméně to také není to pravé ořechové. Řídit stát jako firmu je možno připustit pouze na přechodnou dobu do tehdy, kdy převezmou řízení do svých rukou občané. Občané, nikoliv jejich nějaké spolky, politickými stranami počínaje a různými hnutími a koalicemi konče. Tito občané mohou (pokud chtějí) delegovat konkrétní oblasti řízení na své zcela svobodně a demokraticky volené zástupce (fyzické osoby přímo volené), přičemž si musí ponechat poslední slovo v naprosto všem (zákon o obecném referendu či všeobčanské hlasování). Výsledky referenda musí být naprosto závaznými pro všechny a obecně. To je ona demokracie, vážený.

Š. Hašek 5.12.2014 20:42

Lid říká, že lze. Dle voleb.

Lid, který má stále čas na plkání v televizi (včera Lid versus zločinní obchodníci pod vedením manekýny Jílkové), jindy zase něco jiného, ten lid chce:

Všem stejně. Ale mně víc než sousedovi. A mojí dceři víc než jiné dceři ......... a nejmíň řediteli/šéfovi/továrníkovi, který mi dává/organizuje/připravuje/zajišťuje práci .......

Je jich 75 procent a mají volební právo. Je vidět, že jim nevadí být zaměstnanci (nikoliv občany), stačí jen, když v poledne "dostanou teplou dršťkovku" (nic proti polévce, já ji mám také rád).Trošku možná přeháním. Jen ale trochu. Bude jich "jen" 55 procent.

V. Čermák 5.12.2014 22:58

Re: Lid říká, že lze. Dle voleb.

A tím lidem s volebním právem ( asi bohužel, že?) myslíte lid celosvětový, nebo jen v Česku, ty proslulé Havlovy Čecháčky? V tom případě jste jistě ten OBČAN, který by chtěl šířit Pravdu a lásku, ale ten Lid to né a né akceptovat. To pak jednoho naštve.

J. Urban 7.12.2014 22:46

Re: Lid říká, že lze. Dle voleb.

No však. Lid si žádá lež a nenávist, aspoň jeho 55 procent, kteří právě za tyto vlastnosti si zvolili MZ hradním nájemníkem.

M. Pernický 5.12.2014 20:24

Nebrat vše doslovně.

Pokud stát( kdo je stát)  je vnitřně organizován  tak silnou  armádou byrokracie,nepřehlednutelným počtem příživníků a čím dál komplikovanějším řešením  pro fungování důležitých investic ,vytvářením  i pomocí EU korupčního prostředí ,tak se nemůžete zlobit  a házet hnůj na toho kdo projeví snahu částečného a postupného řešení,ještě k tomu za notného sypání písku do ložisek od koaličních partnerů.

P. Skřivan 5.12.2014 18:43

Pan autor,

vědecky rozebral, proč stát nelze řídit jako firmu. Hezké ... .

Je ale myslím moc daleko. Ono to hlavní je, že stát kdysi kupoval věc třeba za 100M a ta věc po převzetí a akceptaci, jaksi ležela ve skladu. Tj. šlo o úplně vyhozené peníze.

Dnes, díky tomu, že je kupováno často s dotací z EU, se toto nestává: dotace by se musela vracet a byl by z toho průšvih.

To ovšem neznamená, že se nekupují předražené nesmysly. To znamená jen to, že ty předražené nesmysly se musí po jejich převzetí ještě udržovat a provozovat. Už se ale alespoň nedá koupit věc zcela nefunkční a nepoužitelná. Jinak je to ale s efektivitou opravdu problém. Jednoduchý příklad ? Opensource software. U nás pro státní správu tabu. Jediný správný software je jen placený, ne ? :-) ... a miliony lítají vzduchem. Další příklad ? Nákup SW služeb. Vše se kupuje od firem. Úředníci jsou jen úředníci. Takže stát platí úředníka a ještě práci člověka z firmy, kde firma si účtuje třeba pětinásobek nákladů na mzdu dotyčného. Místo toho, aby stačil jen plat toho úředníka, který dnes funguje jen jako přeposílač ... .

... takže shrnuto: článek je fajn teorie a dobrý pokus o obhajobu současného bince. Je ale zcela mimo realitu.

B. Rybák 5.12.2014 18:30

Souhlasím s autorem článku!

Kdyby bylo možno úspěšně řídit stát jako firmu, pak to docela určitě nemůže dělat člověk, který je vlastníkem velké firmy a v situacích, kdy bude zájem státu a jeho firmy v rozporu, dá pochopitelně přednost zájmům své firmy (závislé na dotacích od státu!!!)! Nemůže to dělat masmediální magnát, který nemůže nepodlehnout pokušení oblbovat občany, aby zakryl své omyly v řízení státu!

Stát ale není možné úspěšně řídit jako firmu, protože řízení firmy je proces naprosto nedemokratický (totalitní) a v západní (individualistické) společnosti nemůže být totalita úspěšná! Cílem firmy je obstát vůči konkurenčním firmám, cílem státu, je uspět vůči konkurujícím státům což především znamená mít ideu které občané věří, ideu realizovanou tak, aby jim nebránila využívat své schopnosti lépe než v okolních státech!

V. Čermák 5.12.2014 18:11

Pan autor je filuta,

nejprve podsune Babišovi SVOJI nosnou myšlenku, že řekl, že by chtěl "řídit stát jako firmu" a že PROTO získal přízeň 30% voličů a pak ho rozcupuje. Babiš získal přízeň voličů ale hlavně proto, že dělá pořádek, když předtím ho nikdo nedělal. Stát neřídí, řídí pouze MF a já doufám, že se snaží ho jako firmu řídit, tedy tak, že ON jako jeho šéf za něj nese zodpovědnost a snaží se, aby pracovalo co nejlépe. Kdyby takto pracoval např. Vondra, jistě by nedošlo k tunelu Promopro. Ale on tak nepracoval, takže k tuneli Promopro došlo, ale Vondra jako ŠÉF žádnou vunu nejenže nenese, ale ani necítí, vždyť ON vlastně ani nevěděl, co se tam děje. Zřejmě tam byl z ideologockých důvodů a práci ministra ani nerozuměl. Blbé mu to ovšem vůbec Nepřišlo, vždyť podobných ministrů ideologů bylo v Nečasově vládě většina.

B. Rybák 5.12.2014 18:40

Re: Pan autor je filuta,

To takový pan Stropnický, je bezpochyby expert na otázky naší obrany! Tunel "promopro" existuje jenom ve vymytých mozcích, které nedokáží odlišit skutečná darebáctví (naši přeměnu na protektorátní montovnu) od kouřové clony sloužící k jejich zakrytí!

V. Čermák 5.12.2014 22:48

Re: Pan autor je filuta,

Nevím jestli je Stropnický větší expert než Parkanová, ale věřím mu v tom, že pohlídá, aby tam nevznikaly např. tunely Casa apod. Jinak nevím, kdo má vymytý mozek když tvrdí, že tunel Promopro neexistuje. No a s těmi montovnami a nejen s nimi bychom se asi shodli, akorát nevím, zda to bylo darebáctví, ev. čí vlastně. Mám takové tušení, že standardní kapitalista Vám svůj kapitál nedá bez toho, aby si Vás přitom nepodmanil. Zkusíte ho nazvat pravým darebákem?

B. Rybák 6.12.2014 11:17

Re: Pan autor je filuta,

Standardní kapitalista se pochopitelně snaží maximalizovat svůj zisk. Darebákem je ale politik, který v tom zahraničnímu kapitálu pomáhá na úkor vlastní země (jejího kapitálu). To sice může být v některých případech nezbytné, ale v případech, kdy tyto zahraniční firmy dostaly zdarma pozemky, dotace, daňové prázdniny, aniž by bylo smluvně zajištěno, že beztrestně (bez finanční náhrady) neodejdou hned jak tyto nákladné výhody "zkonzumují" (naše náklady na takto vytvořenou pracovní sílu byly větší než její mzda, byl bezpochyby ekonomický i politický zločin! Montovny rozhodně nejsou řešením! Za to, že zahraničnímu kapitálu umožníme obrovské zisky využíváním své kvalitní a relativně levné pracovní síly se přece nemusíme podbízet, jako nějaká "rozvojová" země!

http://www.sedmagenerace.cz/text/detail/jak-cesi-dotuji-globalizaci

R. Hroza 5.12.2014 18:08

Pan Babiš

"V Agrofertu žádné kompromisy dělat nemusel, tam by to prosadil jediným škrtem pera"..........................."Bude to zkrátka probíhat úplně jinak, než by to probíhalo v Agrofertu."

Je zábavné číst, jak si pan Václav Rambousek představuje řízení velké soukromé firmy.

Opět ten známý mustr. Uplácám si ze svých floskulí svého "blbce" a pak nad ním slavně zvítězím.

Ale jak píše pan Schlaegel nížeji, to podstatné je, že "úředníci a politici neutrácejí své, ale cizí peníze". A daňový poplatník jejich kiksy i nenažranost vždycky bez reptání zaplatí.

K. Janyška 5.12.2014 15:53

Babiš je pro mne politický hlupák, podvodník a jeden

z nejzkorumpovanějších a zejména nejvíce korumpujících politiků na území Československa, tedy skutečných zločinců, v jeho historii... Dzp.

J. Boleslav 5.12.2014 17:06

Re: Babiš je pro mne politický hlupák, podvodník a jeden

Souhlas.

V. Čermák 5.12.2014 17:56

Re: Babiš je pro mne politický hlupák, podvodník a jeden

On Vás chce zkorumpovat tím, že Vám zvedne důchod, ale Vy se nedáte. Bravo.

I. Schlägel 5.12.2014 15:31

Stát jako celek

jistě nelze řídit jako firmu. U některých složek státu je to však žádoucí. Zejména v případech, jakými jsou veřejné zakázky na dodávku či stavbu čehokoliv. V tomto "stát" (ve skutečnosti konkrétní lidé a úředníci bez výrazné, osobní a hlavně vymahatelné zodpovědnosti) žalostně selhává. Problém je ovšem ve vztahu ke svěřeným statkům. Soukromník se chová zodpovědněji, protože si dobře uvědomuje, že pokud udělá chybu, tratí své prostředky nebo rovnou zbankrotuje. "Stát" se chová nezodpovědněji, protože když udělá stejnou chybu, zaplatí to zpravidla daňový poplatník, politik či úředník, který chybu způsobil, se ke své osobní zodpovědnosti úspěšně nepřihlásí. A když budou chybět ve státní pokladně díky tomuto jednání peníze, stát si je umí opatřit a díru "zalepit". Problém tudíž spočívá v tom, jak to zařídit, aby státní správa při utrácení peněz přemýšlela stejně zodpovědně jako soukromý subjekt. Což se může podařit pouze částečně, protože úředníci a politici neutrácejí své, ale cizí peníze. A navíc dokonce mohou dostat (a dostávají) všimné, že hospodaří neefektivně. Tak že pan Babiš má velmi omezené možnosti, jak v demokratických podmínkách řídit stát jako firmu. Možná to bude v českých podmínkách stačit maximálně na jednotný nákup toho slavného kancelářského papíru.

J. Boleslav 5.12.2014 17:09

Re: Stát jako celek

Prostě a jasně, řídit demokratický stát jako firmu je pitomost.

J. Řezníček 5.12.2014 15:19

Výrok o řízení státu

jako firmy ( pokud to tak vůbec Babiš řekl) jsem chápal jako příměr : Stát nesmí pořád vytvářet schodky veřejných rozpočtů. Vláda a poslanci si s tím nelámou hlavy, splácet to budou až jejich nástupci a příští generace. Stát by měl kromě dalších funkcí také dobře hospodařit. Povšimněte si, že toto slovo politici nepoužívají. Zato říkají "šetřit", neříkají ale na kom, na sobě nešetří.

J. Boleslav 5.12.2014 17:08

Re: Výrok o řízení státu

Ve věci schodku rozpočtu by měl Bureš lézt kanály. To, co v tomto ohledu předvádí, volá o pomstu.

P. Vinš 5.12.2014 14:20

Stát nelze řídit jako firmu pokud má zůstat demokratickým.

Každá firma , je nějaká forma diktatury, nevím o žádné, kde by si t.č. zaměstnanci v pracovním poměru volili své vedení. Téměř vždy o tom rozhoduje úzká skupinka lidi , vlastníků nebo majoritní akcionář.  Babišovo Ano utrpělo volební vítězství, se kterám nepočítali. Babiš sám , eidentně neví co s tím,  na jeho hnutí/ partaj se nabalují různí vyžírkové ,jako kdysi na ODS. Ti tady cítí mnohem větší příležitost.  Jediné co co se zatím, daří , je neustálé zvyšování administrativy, pro ty, kteří podnikají poctivě (a neních jich málo). Musí čelit útokům ,ze strany politiků a i svých spoluobčanů. Přitom je to tak lehké, dát ve špatně placené práci výpověď, pořídit si živnostenský list a stát se rázem boháčem.

Oni se totiž ti skuteční zloději postarali o to ,aby se jejich lumpárny staly legálními. Jsou to různé formy dotací , daňových úlev a pobídek. Jsou to peníze v řádech desítek miliard. Však on se Babiš může vzteknout , pokud se ho někdo zeptá na poměr mezi tím ,co jeho holding získá na dotacích a co odvede na dani státu.

J. Boleslav 5.12.2014 14:26

Re:

Přesně tak. Hloupý, leč vyčůraný Bureš na postu MF je pro tento stát holé neštěstí. Druhé největší, těsně v závěsu za Ovarem. Však si taky oba tito grázlové skvěle rozumějí.

V. Batala 5.12.2014 17:34

Re: Stát nelze řídit jako firmu pokud má zůstat demokratickým.

To je přesně tak.

J. Schwarz 5.12.2014 11:36

Takže vy zcela

rezignujete na možnost porovnávat výkonnost "zaměstnanců státu" pokud pracují na různých cílech. Pan babiš nikdy neřekl, že chce ze všech občanů nadělat námezdní síly ve státních fabrikách. A pokud existují  kriteria jak hodnotit výkonnost manažerů a kancelářských sil, je možné řídit i stát jako firmu pokud jde o výběr lidí do státní správy. Cíle státu nemají s jeho administrativním řízením nic společného, tady jde o politiku. Ale stejně tak  i v soukromé firmě určuje cíle vlastník a ten se může šeredně zmýlit. Ve státě je všeobecným cílem "spokojenost občanů", ve firmě většinou zisk. Jestli  je ale majitel přesvědčen, že zisku dosáhne nabízením něčeho, o co nebude zájem - tedy se zmýlil v podnikatelském záměru - zkrachuje a cíle nedosáhne ani dobře řizená firma s výkonným administrativním aparátem. Stejně tak v případě státu jde o určení cílů / politika /, ale řízení samo se od firemního lišit nemusí.

J. Boleslav 5.12.2014 14:29

Re: Takže vy zcela

Stát ale na rozdíl od firmy zkrachovat v podstatě nemůže, resp. by neměl. Pokud k tomu dojde, zaplatíme to všichni. To je jen jeden z řady důvodů, proč řídit stát jako firmu nelze.

J. Chaloupka 5.12.2014 15:18

Stát zkrachovat může, jeden takový krach je hezky

popsán už Jiráskem v F. L. Věkovi. Musíte ale dočíst ten 4. resp. 5 díl. A to je jen jeden ze státních bankrotů všude na světě. Pravdu máte v tom, že bankrot zaplatíme my, všichni. Někteří ale včas vezmou dráhu a s nimi i jejich peníze.

J. Boleslav 5.12.2014 17:06

Re: Stát zkrachovat může, jeden takový krach je hezky

F.L.Věka jsem kdysi v nemoci na základce přečetl celého. Napsal jsem poněkud nepřesně, že stát v podstatě zkrachovat nemůže. Přesnější by asi bylo, že krach státu je mnohem méně obvyklý, než krach firem. To je věc v kapitalismu zcela běžná. Finančních krachů států je v novodobé historii jako šafránu, ve srovnání s krachy firem o několik řádů míň. To s dráhou jsem nepochopil.

J. Kratochvíl 5.12.2014 11:17

Autor pochopitelně nemá pravdu,

stát je možné řídit jako firmu a hospodaření je pouze jedna ze složek, která by se měla respektovat. Autor dle textu, ukazuje že v životě neviděl žádný výrobní podnik protože by jinak věděl, že ekonomové jsou důležití pro zisk podniku, ale mnohem důležitější a obtížnější je zajistit funkci různých technologii a technických prostředků ve výrobě,tak aby vznikl výrobek konkurence schopný. Doporučuji autorovi navštívit třeba strojírenskou firmu a zjistí, že ekonomické oddělení jsou jedny z nejmenších oddělení nebo profesí v takové firmě. V takových firmách hlavně musí být pořádek a pravidla, která se musí dodržovat a jednotlivé oddělení a výroba spolupracovat, a to platí hlavně i pro stát a to se musí nastavit a vybudovat jako firmu, zde není rozdílu. Pan Babiš to ví a proto asi i vstoupil do politiky, aby zde udělal trochu pořádek a to je správné a nadějné a kéž by to tak bylo. Demokracie není b o r d e l, demokracie jsou pravidla závazná pro všechny.

P. Vandas 5.12.2014 11:24

Re: Autor pochopitelně nemá pravdu,

Politici si mnohdy myslí, že sežrali veškerou chytrost, ale jsou schopni vysvětlovat lidem, takové nehoráznosti, jako miliardu na Opencard, 0,8mld na ozvučení, nákupy CASa a Pandurů za téměř dvojnásobek ceny, Pozitronová centra za 50mil, místo za 17mil, cenu dálnic za dvojnásobek než v Německu, miliardu za IZIP který ani nezavedli atp. To normální majitel fungujícího podniku nikdy neudělá a když tak jen jednou. :-):-):-)