28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Stát jako dojná koza?

Slavný rakouský filozof otevřené společnosti Karl R. Popper napsal v jedné eseji z raných padesátých let, že liberální stát nemůže vzniknout na zelené louce. Jeho instituce musejí kotvit v tradici, jinak mohou působit proti svému určení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Švrček 21.2.2012 16:16

Zdravím Václave!!

jako obvykle s Vámi nesouhlasím, ale jsem rád, že se Vám lepší zdraví a zase publikujete :-)

B. Rybák 21.2.2012 16:07

Mezi Skyllou a Charybdou

Na politikovi závislý úředník je zkorumpovatelný, ale obvykle jenom tím politikem.

Na politicích nezávislý úředník nebude jimi korumpován. Bude prosazovat vlastní zájmy ("BBC: Ano pane ministře, ale") a bude zkorumpovatelný kýmkoli, kdo dost zaplatí (což je u nás především zahraniční kapitál nebo "Brusel").

Je pravda, že dobré bydlo úředníka může omezit primitivní formy korupce. Je to ale vyhánění čerta ďáblem, protože to je nejenom velmi nákladné, ale je to ta nejnebezpečnější korupce (klientelismus). (Bude ta masa byrokratů volit někoho, kdo by chtěl státní správu zeštíhlit?)

Jedinou cestou k omezení korupce je právě "zeštíhlení státu", omezení kontaktů mezi úředníky a na jejich rozhodnutí závislými občany a měření korupce právě pomocí intenzity těchto kontaktů a ne tedy podle jejího vnímání (jedna paní povídala, že v Blesku napsali...)

P.S. Úplná nezávislost úředníků na politicích existuje ovšem jenom v textech propagátorů nových "říší". Úředník, který odhalil korupci "Santerovi komise" vyletěl z úřadu nato tata (k "politickým" vraždám vedoucí korupce v centrále NATO byla jiná story v tom nekonečném seriálu).

P. Fiala 21.2.2012 13:42

Jiné 3 názory dílčí

1) ""Přitom jsme se naučili stát dojit jako kozu."",,,  2) ""Místo, aby vláda boje proti korupci začala zavádět standardní principy odměňování státní správy a konsolidovala ji, zavádí výkonové odměňování, i když se výsledky nedají měřit."",,,  3) pan Popper

Ad1) Této větě nerozumím. "My" jsme se naučili . . .   To "my", je která skupina občanů?

Ad2) Výsledky práce vlád se dají měřit velmi dobře, ne že se měřit nedají. Stačí se podívat na hodnoty státního, vládami vygenerovaných dluhů  v období 1993-2010. "My" masa občanů dohromady dlužíme sumu 1500 miliard Kč, už ji začínáme druhotně splácet ve formě zvýšených daní. Nebo si myslíte, že dluh splatí pan Zeman, Gros, Špidla, Paroubek, a Fišer? Nebo řadoví členové ČSSD, KSČM, ODS? Finanční domy drží krásné barevné papírky, které vlády nazývají státní dluhopisy. Vyměnili je ve finančních institucích za miliardy Kč - platidla, které si občané střádaji na horší časy. Ve státním rozpočtu chybí Kč již na důchody. Soukromí podnikatetelé raději daní v Eurech v zahraničí, je jich již 12000! Jsme opravdu již taková tupá hovádka, že to zůstane v příštích volbách bez odezvy?

Ad3) pan Popper se ani náznakem ve svých pracech nezmiňuje o roli nejchytřejších a nejvíce vzdělaných lidí světového finančního a právního sektoru. Každá vláda, ministr financí určitě funguje na bázi personálních vztahů k lídrům z finančních institucí.

Příklad za všechny: Vládní dluh v ČR je 1500miliard Kč, vygenerovaly ho dřívější vlády a dnes již je každoroční úrok v hodnotě 35 miliard Kč. Nezajímá vás, kdo těchto 35 miliard inkasuje? Nezajímá vás, že se nikdo nehlásí o splácení jistiny? Kdo je vlastníkem těch 1500 miliard Kč? Jste to vy, ta masa občanů,  která si vkládá do těchto institucí své Kč na horší časy. Že se dost občanů zadlužuje? Vždyť jsou jim vlády vzory. Nevnímáme, že se národ rozpadá. Ne EU, ale my občané v ČR se "rozpadáme" díky nekvalitním členům a lídrům politických stran.

M. Prokop 21.2.2012 12:32

To souhlasím,

socialisté jako V. Žák neví, jak má fungovat liberální společnost.

Ani nemohou vědět, kdyby věděli, nebyli by socialisté.

J. Boleslav 21.2.2012 10:34

Pokud je mně známo,

zákon o státní službě, kterým se upravují diskutované i další věci, je u nás již mnoho let schválen. Jeho účinnost je však stále odkládána, a to hlavně z důvodu potřebné redukce veřejné správy. V současné době se tato otázka opět dostala na pořad dne a MV připravuje novelizaci tohoto zákona, která bude reflektovat současný vývoj. Trochu škoda, že takové věci autor buďto neví nebo záměrně zamlčuje.

E. Heusinger 21.2.2012 11:56

Takový zákon

nesmí a nemůže být závislý na počtu úředníků. Takový zákon musí býti universální.

Odkládán je z důvodu voluntaristického odměňování těch, kteří "dřou jako koně".

J. Boleslav 21.2.2012 18:03

Re: Takový zákon

Odkládá se proto, že po jeho schválení bude těžší někoho z veřejné správy propustit.

J. Rázl 21.2.2012 2:20

U nás doma s korupcí nemáme problém

Můj zesnulý tiskový mluvčí by k tomu dodal:

Je to jediný správný způsob, jak zamezit korupci. Já také za svou práci tiskového mluvčího dostávám pravidelný plat (mističky v dostatečném množství) i mimořádné odměny (škvarečky ve velmi omezeném množství) zcela nezávisle na politickém přesvědčení svého pánečka. Proto u nás doma s korupcí nemáme problém.

T. Pansky 21.2.2012 0:57

Velmi dobre napsano. Co dodat? Kdo je za to zodpovedny?

Ministr financi? Tezko. Spravedlnosti? Asi ne. ... Rekl bych, ze premier. Aaaaaa ... a jedna z jeho sekretarek (zakladni plat 30k Kc) dostala mesicni premie rovnajici se desetinasobku mesicniho platu. K tomu: zakon o statni sluzbe opet neni na poradu dne. Pane premiere, kdo ma tento zakon v gesci? ... Co dodat: v techto otazkach dava soucasna vlada velmi lacine body ceske levici. Ta neni o nic lepsi, ale bude mit o cem kricet. top0625top@live.com

M. Bezouška 21.2.2012 8:33

Re: Velmi dobre napsano. Co dodat? Kdo je za to zodpovedny?

co dodat? No, snad jenom takovou drobnost - že si autor  před adorováním britského systému nepřečetl už asi padesát let staré, avšak dosud aktuální Zákony profesora Parkinsona. Velice silně doporučuji!

Zákon o státní službě měl dělat, nemýlím-li se v dějinách, už nějaký Zeman neblahé paměti. Místo toho ovšem organizoval "legislativní smršť". Jinak ovšem obdivuji naivitu pana Žáka a jeho představy o zlepšení státní správy. Kdyby byl jeho recept opravdu tak účinný a snadno realizovatelný, bylo by nám o něco líp. Ovšem k tomu by bylo nejdříve nutno maličko pozměnit myšlení obyčejného missera plebs. Neboť, jak si posteskl již někdy kolem roku 1920 tehdejší ministr financí Rašín, je většina lidí přesvědčena, že se o ně bude starat stát a že stát je všemocný. Což je, kromě mnoha dalších, i jedna z příčin současného stavu přebujelého "státu".

E. Heusinger 21.2.2012 8:42

Re: Velmi dobre napsano. Co dodat? Kdo je za to zodpovedny?

Považujete odměny státních úředníků několikanásobně převažující základní plat za to pravé ořechové? Ty mne posloucháš i v blbostech, dostaneš odměnu, ty máš námitky, nedostaneš nic?

Maul halten und weiter dienen?