Neviditelný pes

POLITIKA: Staří známí koaličně-opoziční lidovci

19.1.2022

Předseda KDU-ČSL již začíná naplno vystrkovat „koaliční“ růžky, což je a byla obvyklá politika lidovců ve všech vládách. Vždycky patřili k těm „nejspravedlnějším a nejmorálnějším“.

Ministr práce a sociálních věcí se také v krátkosti pozastavil nad rozhodnutím poslance hnutí STAN Jana Farského, který si i přes dlouhodobý studijní pobyt v zahraničí hodlá ponechat mandát. „Politik má kandidovat s tím, že do mandátu jde naplno. Chápu, že to může přinést osobní rozvoj, ale toto by si politik čerstvě po volbách dovolit neměl,“ řekl Jurečka. „Osobně bych do toho nešel, kdyby to byl někdo ze strany KDU-ČSL, důsledně bych mu to nedoporučil. Nepřijde mi to v pořádku. Měl to říci voličům,“ uzavřel. (zdroj)

K cestě Jana Farského do USA jsem ještě zaznamenal jeden „pozoruhodný“ výrok, a to moderátora ČT Jakuba Železného. Tento pán předvedl opět velký díl arogance moci v pořadu Události komentáře. Pozval si Patrika Nachera z ANO a zástupce STAN (jeho jméno není fakt důležité, protože tento pán mlžil a Železného arogance vůči němu byla sotva poloviční). Nacher si dovolil poznamenat, že „Farský měl o své plánované cestě do USA informovat voliče“, načež Železný prohlásil, proč by měl Farský informovat voliče ANO! – přesně takto drze a arogantně Železný reagoval. Jako kdyby politici měli „zvláštní“ povinnosti vůči voličům svým a zcela jiné povinnosti vůči těm, kteří je nevolili. Taková „selektivní“ pravda: „Jste voliči STAN? Tak vezměte na vědomí, že pojedu na stáž do USA! Nejste moji voliči? Na vás kašlu!“ Tak si to pan Železný představuje? Zdá se mi, že nám pan moderátor hodně vyrostl a měl by dostat přes prsty – to minimálně. Pokud ho práce v České televizi uspokojuje tím, že může své politické protivníky zesměšňovat, pak by měl být z veřejnoprávní ČT nemilosrdně propuštěn. Ale to naše ČT, která nepokrytě fandí novým mocipánům, neudělá.

Jurečka se vyjádřil v pořadu CNN Prima News a nezůstal jen u toho. Mimo jiné připustil, že by se měly zvýšit některé daně. „Slíbili jsme, že nebudeme zvyšovat daňovou kvótu. Umíme si představit zvýšení u spotřební daně, například v oblasti tabáku. Na tom panuje shoda v celé koalici,“ řekl Jurečka. Kromě toho chce podle něj vládní koalice snížit daně u ekologicky šetrných produktů.

To je typická „lidovečtina“ – slíbili jsme, že nebudeme zvyšovat daně, ale u daně z tabáku si to umíme představit. Neuvěřitelný kotrmelec v přímém přenosu. Spotřební daně u tabáku jsou tak schopny pokrýt možná 5 % záměru snížit deficit státního rozpočtu na rok 2022 o 80 miliard korun. To by se musela pětikoalice pustit do zcela jiných spotřebních daní – zejména na benzín a naftu, aby to nějaké ty miliardy přineslo.

Předseda lidovců se samozřejmě otřel i o dary pro STAN, plynoucí podle médií z firem sídlících na Kypru. Předseda STAN Vít Rakušan se dušuje, že jsou to firmy s českým IČ, takže je všechno v pořádku, a pokud je podle zpráv médii některý dárce trestně stíhán, bude to „prověřeno a rozhodnuto podle výsledku šetření“. Vzpomínáte si na předvolební oznámení o tom, že si Andrej Babiš koupil zámek ve Francii prostřednictvím off-shorových firem? „Zatímco naší zemi vyždímal jako kus hadru, chystá si pan Babiš únikový plán za 400 milionů na zámečku na francouzské Riviéře. Koupil si ho tajně a přes společnosti z daňových rájů, proti kterým údajně bojuje do roztrhání těla. Podle odborníků operace nese znaky praní peněz,“ uvedl Ivan Bartoš na svém facebookovém profilu. (viz)

V případě darů pro STAN se samozřejmě o praní špinavých peněz nejedná, i když i tady si Bartoš přeje „vysvětlení“. Možná by stačilo, kdyby si probral osud strany, kterou stále vede, a její volební výsledek v koalici se STAN. To se fakt nepodařilo a v médiích už vyskakují titulky, jak se neúspěšní poslanci ČPS tlačí na náměstkovské pozice u ministrů. Z něčeho člověk živ být musí, když nic jiného neumí, že ano.

Osobně očekávám, že lidovci a piráti budou „slabými“ články pětikoalice a podle toho to s naší pětikoaliční vládou i dopadne. To vše je zatím jenom „zahřívací kolo“. Lidovce máme docela dobře přečtené z vlád, ve kterých byli a kde od prvopočátku dělali potíže. Nelze zapomenout na případy, kdy se první Klausova vláda na něčem dohodla a oznámila výsledek a poté vystoupil předseda lidovců a vše rozporoval. Jurečka je dobrým žákem již legendárního předsedy Josefa Luxe.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek