28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Staré komunistické praktiky u ČD v novém provedení

25.4.2006

Ministr Bašta připravil 500 trestních oznámení pro svého premiéra Miloše Zemana v roce 1999 v rámci akce Čisté ruce. Přehledná tabulka, kterou jsem měl možnost zhlédnout, obsahovala seznamy „zločinců“ a byla jedním zvláštním faktem pozoruhodná. Čtyř set sedmdesáti pěti (475!) trestních činů se měla dopustit jedna jediná osoba, ředitel Českých drah Rudolf Mládek. Při propočtu délky mého působení ve funkci, odpočítáme-li dovolené a svátky, jsem se jako ředitel ČD s.o. údajně dopustil každý svůj pracovní den hned tří trestných činů po celou dobu výkonu své funkce. Takový rekord by Guinessova kniha jistě zaznamenala, kdyby podklady zpracované Generální inspektorkou Českých drah Květou Kořínkovou nebyly zcela vylhané. Skutečnost, že jsem o čtyři roky dříve propustil z práce pro špatné pracovní výsledky jejího manžela ministra Peltráma z Dopravních podniků (ten také svoji manželku do funkce Generální inspektorky dosadil) hrála údajně v Baštově podání malou roli. Nikoho zřejmě moc nepřekvapí, že premiér Zeman trapnou tabulku roztrhal, v krátké době Baštu i Peltráma odvolal a ponechal vyšetřování kriminality těm, kterým opravdu přísluší, tedy policii a státním zástupcům.

Když zkrachoval pokus o trestní oznámení, vypracovala Květoslava Kořínková „systém“ trvalého uvádění nepravd v řadě časopisů (např. Ekonom) , dokonce v pořadu Kotel televize Nova tvrdila Kořínková, že se na generálním ředitelství pořádaly striptýzové večírky. Tato nepravda má pikantnost v tom, že to byla právě TV Nova, která sice odvysílala několikrát gurmánské hody doplněné striptýzem, ale pořadatelem byly odborové svazy působící na železnici, nikoliv já jako generální ředitel a samozřejmě jsem se jich neúčastnil. Horlivost Kořínkové byla doplněna i výroky Nejvyšší státní zástupkyně Benešové, která se na Kořínkovou v médiích přímo odvolávala a také „odhalovala“ nepravosti našeho vedení Českých drah. Masivní kampaň trvalých lží stála Kořínkovou místo, na Benešovou došlo o pár let později, ale také právem.

Nepoučitelnost v tom, že se médiím nedá dlouhodobě lhát a podstrkovat podvodné důkazy prokazuje současné vedení Českých drah (ČD a.s.) Podvržené audity a právě podané trestní oznámení jsou toho důkazem. Ani neuvěřitelných 91 celkově zpožděných měsíců dodávek vlaků Pendolino nepřimělo vedení Českých drah využít sankční nástroj stanovený v platné smlouvě a od smlouvy odstoupit. Celkem šestkrát mělo vedení Českých drah tuto možnost. Ani téměř dvouleté zpoždění dodávky u čtvrtého vlaku nepřimělo vedení Českých drah respektovat usnesení vlastní Dozorčí rady a využít smluvního práva k odstoupení od smlouvy nebo takovou hrozbou si alespoň vynutit pro České dráhy další nové výhodné podmínky. Nečinnost vedení Českých drah zahájená od převzetí druhého vlaku, tj. od 5.2.2004, k dnešnímu dni, tedy více jak 2 roky, je opravdu trestuhodná. Zvláště při pohledu na hospodářský výsledek ČD a.s., který je opět ztrátový a v nákladní dopravě oproti roku 2004 skoro tragický. Ztráta ve výnosech je největší za posledních několik let a dosahuje neuvěřitelných 1,2 miliardy korun. Naopak bývalá Bazalova firma SPEDI-TRANS s.r.o. IČ: 250 95 269 slaví úspěchy a má „nečekaný“ nárůst tržeb o 17,8% proti loňskému roku.

Na sobotním ÚVV ČSSD zazněla ostrá kritika Českých drah, ale tu média asi jaksi přehlédla. Je tedy jedině na premiéru Paroubkovi, zda potvrdí svůj údajný výrok, že je nutné České dráhy a.s. zcela „převorat“.

Mnou propuštěný Josef Bazala z Českých drah v roce 1995 za podivnou a v podstatě nezákonnou smlouvu s designéry a lobisty ČKD pány Tučnými vsadil opět na „systém“ Kořínkové a brzy se ukáže, že zbytečně. Asistovat v tomto směšném podvodu mu dnes už zůstala jen TV Prima. Možná omylem. To se ukáže.

Autor byl ředitelem ČD 1995 – 1997