18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLITIKA: Staré hříchy mají dlouhé stíny

Znechucení a únava z politiky jsou samy o sobě, a v současné situaci zvlášť, neblahým signálem. Znamenají obecnou rezignaci na základní otázky veřejného života právě v době utváření nových zvyklostí a tradic, které nepochybně velmi výrazně ovlivní život společnosti v blízké i vzdálené budoucnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Bok 5.3.2021 20:08

Též netuším, co tím chtěl básník říci. Asi ve svém povolání je placen od slova...:-)

V. Čermák 5.3.2021 19:22

Naprosto zbytečný článek jakéhosi pidipolitika na téma ohrané jako stará gramodeska, navíc ideologicky podané...;-D

V. Podracký 5.3.2021 17:29

Bývalý kolega Kubalčík to napsal většinou správně, velice dobře popsal egocentrismus současné doby, který ovšem připisuje komunistům, Rusku a Číně, což je naprostý omyl. naopak toto k nám přišlo ze Západu a tam je to ještě horší.

Vláda dělala jen to, co by dělala každá jiná a co dělaly všechny vlády na celém světe. Činy totiž určuje virus. Babišovi bych nikterak nepodsouval nějaké diktátorské úmysly, on je dělat ani nemůže. Chaos vzniká především nepředvídatelným chováním viru. Připisovat veškerou vinu vládě je zase jen politická kampaň.

Viktor Dobal velice dobře popisuje roli společnosti při realizaci vyšších hodnot. Kubalčík ovšem roli sounáležitosti se společností nezahrnuje do hodnot, které potom jakoby padaly shůry a byly jen záležitostí jednotlivců. To je ovšem trvalý omyl, protože všechny ctnosti mají kolektivní charakter a jsou vztahovány k národu, státu atd. Neuznávání těchto útvarů potom vede k tomu, že ctnosti není k čemu vztahovat a jaksi plují nezakotveny a jsou využívány jen jako nástroje politiky (lidská práva jsou striktně po Rusku požadována, po Turecku ovšem ne, a zatímco Navalný má veliké zastání, Turci si klidně dělají genocidu Arménů a Kurdů se souhlasem Západu). O morálku tedy nejde, jde zase jen o peníze. Západ už morálku opustil, jakoukoliv.

B. Rameš 5.3.2021 13:22

Jistě, to je velmi pěkně napsáno. Jen s tím odvržením materiálna bych byl opatrný. Pro hodně lidí (většinu, řekl bych) je jejich osobní blahobyt významným motorem k tomu, aby pro něj něco dělali, a vedlejším produktem (pokud tedy ono "něco" není snaha co nejvíc nakrást ať tím či oním způsobem) tohoto chování je rozvoj celé společnosti. Nevím, zda jsou tzv. přírodní národy šťastnější, ale příliš rozvinuté nejsou. Ne každý je teistický asketa.

V. Pavelka 5.3.2021 9:41

To je jak pozitivní diskriminace v USA , která zašla tak daleko , že si radikální levice s rasismu udělala bič na společnost, infiltrovala k demokratům a přes menšiny a Černochy terorizuje a pomalu paralizuje společnost.Převážně věřící Američané se stali vhodným nástrojem k vlastnímu pokoření!

V. Pavelka 5.3.2021 9:22

Proti falešným receptům , by pomohlo , kdyby se šéfové stran předvedli v nahotě svého směřování a chování , bez uhybných manévrů , Možná by mnoho lidí prohlédlo ! Viz.Piráti a jejich nedávná minulost,Antifa program,vlajka anarchokomunismu radikální levice ,Jisté návážení se do společnosti a sabotování pravidel.!!EU!!To by mělo lidi varovat!

V. Podracký 5.3.2021 17:01

Nikdo se nebude odhalovat.

J. Vágner 5.3.2021 9:13

Je mi to doopravdy líto. Ale bohužel to nestvůru nám tady spolehlivě neistaluji ani Moskva a ani Peking. Ale množina těch co nás navádějí k tomu abychom s nimi započali co nejrychleji válčit, se začíná nebezpečně překrývat s těmi, co nám tu bestii instalují.

D. Polanský 5.3.2021 8:56

Určitě osvěžující text. Pokud jde o rodinu, problém je že být samoživitelkou více nese než být vdanou, ale jak mi zrovna minulý týden řekla jedna dáma, kterou po 16 letech opustil přítel, že všichni muži, co se nechtějí ženit jsou vyčůraní. S tou materializací je všeobecně problém, podívejte se dnes např. na on-line výuku. Musíte mít internet, alespoň dva počítače, což je vše o technologiích. Zkuste žít někde v díře na venkově bez auta, kde jezdí dva autobusy za den.

R. Vacek 5.3.2021 7:02

Je zajímavé, že autor kritizuje bolševiky, ale udává negativní příklady které se vyskytují dnes právě v těch zemích, kterým jsme říkali demokratické. Vždyť kde jinde s hlavně soustřeďuje to, co kritizuje, tedy

"... všeobecného rozeštvávání – mezigeneračního, žen proti mužům a naopak, profesních skupin navzájem, rasového,... "

V. Pavelka 5.3.2021 9:29

Autor to vadal v r.1998,od té doby , čas oponou značně trhnul.EU

D. Zítko 5.3.2021 7:01

Hezky napsáno, škoda, že tím pevným bodem pro 26% našich spoluobčanů je kobliha!

D. Polanský 5.3.2021 8:59

Já volil s manželkou právě stranu autora. A mám pocit bezmoci. Málo nás, málinkato. To, že málem bliju, když slyším ANO, mi moc nepomáhá.

V. Pavelka 5.3.2021 9:26

No a z okolních stejně postižených Covid zemí se vám nenavaluje , pane spravedlivý.?

T. Vodvářka 5.3.2021 5:55

Skvělá úvaha.