28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Stálo to za tu ostudu, pane Arenbergere?

18.5.2021

Petr Arenberger má i podle prezidenta Miloše Zemana nakročeno k rychlému konci ve funkci ministra zdravotnictví. Zařadil by se tak hned za Romana Prymulu, který byl odejit po nočním jednání v restauraci.

Prezident Zeman je připraven odvolat ministra zdravotnictví Arenbergera kvůli dosud řádně nevysvětleným majetkovým nesrovnalostem, pokud o to požádá premiér Babiš. Řekl v rozhovoru pro Frekvenci 1. Pokud Arenberger vše nevysvětlí, bude mít s Babišem problém, řekl premiér. O jeho odchodu z funkce však neví, dodal později. Na rezignaci ministra trvá opozice.

Premiér Andrej Babiš by zřejmě měl podobně jako v případě Jana Blatného začít posílat vytýkací dopisy i dalšímu, v pořadí již čtvrtému ministru zdravotnictví v jeho vládě. V případě Blatného Babiš napadal jeho kroky a kritizoval „komunikaci“, v případě Petra Arenbergera, kterého do vlády povolal aby „lépe komunikoval“, by mohl napadat jeho komunikaci opět.

Arenberger se jeví podle zpráv médií jako velmi přičinlivý muž. Ohlásil velmi zajímavé „přivýdělky“ za studie, není mi jasné, zda jsou či nejsou tyto studie hrazeny ze zdravotního pojištění. Pokud by se zdravotní pojišťovny na platbách podílely, byl by to jen další důkaz toho, že zdravotním systémem proteče hodně peněz na studie všeho možného i nemožného.

Když byl Arenberger horkým kandidátem na ministra, hovořil o tom, že je připraven pomoci. Asi mu nedošlo, že jako ministr bude prolustrován velmi důkladně. Právě média objevila rozpor mezi jeho daňovým a majetkovým přiznáním. Arenberger vlastní několik desítek nemovitostí. A kolem jedné z nich teď probíhá mediální lynč. Nabídl totiž jednu svou nemovitost pro využití nemocnici, pro kterou pracuje. Stalo se v době, kdy ještě nebyl ředitelem vinohradské nemocnice, byl pouze náměstkem. Využívání jeho nemovitosti vinohradskou nemocnicí však pokračovalo i za jeho ředitelování. A nemocnice platila pěkné částky.

Babiš o nemovitostech Arenbergera prohlásil, že je „překvapen, jaký v tom má pan Arenberger nepořádek“. Zeman nechápe, jak může někdo vlastnit 70 nemovitostí. „Představa, že vlastním asi 60 nebo 70 nemovitostí, překračuje můj rozum. Já teda vlastním jenom jednu, malý kousek tvrze na Vysočině. Dovedu si představit, že někdo vlastní dvě nebo tři nemovitosti, ale abych jich vlastnil 70, to nechápu,“ uvedl Zeman.

To já naopak docela chápu, protože na pronájmech nemovitostí se dá slušně vydělávat. Jestliže Arenberger chtěl pomoci, a přitom se domníval, že média „neproklepnou“ jeho majetkové i daňové přiznání, velmi se přepočítal. Nicméně hlavní Arenbergerův problém je způsob jeho komunikace. Ani jeho velmi ohebný jazyk totiž není schopen zvládnout všechny otazníky, které se kolem jeho osoby vyrojily. Osobně mi mnohem více vadí jeho podřízenost všem nápadům takzvané MeSES – mezioborové skupiny, která rozhoduje o opatřeních omezujících společenský život. Zajímavý je i názor Jan Pirka.

Jak podle vás Česko zvládá pandemii?
Záleží na tom, co myslíte Českem. Nezvládá to vláda, a ani se nedivím – s „odborníky“, kteří jí radí. Když se podíváte na útvar MeSES (Mezioborová skupina pro epidemické situace), tak v jeho čele stojí člověk, který nemá atestaci z epidemiologie.

Myslíte Petra Smejkala, vašeho kolegu z IKEM?
Ano, ten nemá atestaci z epidemiologie. Chápu, že politici nejsou odborníci, ale radí jim každou chvíli někdo jiný a odborníci na epidemiologii chybějí. Co je strašné, a to je bohužel relikt komunismu, že u nás nevíme, co je demokratická diskuse.

Vaše názory na pandemii nekorespondují s hlavním proudem, už loni vám vzkazovali, že máte mlčet, když jste zpochybňoval přísné restrikce.
Nejen to, přišly návrhy, aby mi odebrali akademický titul. Před rokem jsem řekl, že není jiné cesty, než že získáme imunitu tím, že covid-19 buď proděláme, nebo budeme očkováni. Bohužel jsem použil, a nebyl jsem sám, termín „promoření“. To je ale totéž, jako plošná imunizace. Málem mě za to ukřižovali. Nejsem epidemiolog, ale jsem přece jen lékař a zkrátka vím, že jiné cesty není. Myslet si, že virus zlikvidujeme, je úplný nesmysl.

Výše uvedené jen dosvědčuje, že z covidu se stalo politikum, kterým si zejména politici snaží zajistit lepší volební výsledek. Například tím, že z úmrtí na covid viní vládu a její „chaotická rozhodnutí“. Nicméně Petr Arenberger je již protřelý „komunikátor“, který si měl být všech souvislostí jasně vědom. Ukázalo se ale, že některé souvislosti podcenil a jeho přivýdělky a majetek vzbudily zaslouženou mediální pozornost. Přitom stačilo, aby na ministerskou nabídku řekl „děkuji pěkně“, a mohl pokračovat ve své přičinlivé obchodní činnosti. Místo toho situaci vyhodnotil jako „jo, ministrem chci být“ a vyštval svého předchůdce Jana Blatného, který z výběru Vojtěch, Prymula, Blatný a nyní Arenberger z mého pohledu nad ostatními jasně vyhrává.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz