23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: SPOZová Lhota

16.8.2013

Přesně tak by se mohl přejmenovat náš stát po řádění spolku přátel občana Zemana.

Hradní pán nemusí nařizovat. Tomu stačí vyslovit přání a jeho apoštolové se mohou přetrhnout, aby ho splnili na sto dvacet procent. Připomíná to dobu minulou, které jsme se tak rádi zbavili. Tehdy rudí soudruzi z ÚV také nenařizovali - a jak se vše dělo podle jejich přání!

Zemanova loutková vláda už předvedla, co znamená SPOZácká invaze. Praktiky velice podobné normalizačním čistkám, přitom sám Zeman zažil čistku na vlastní kůži. Když se, jak on tvrdí, přidal ke komunistům v roce 1968 z idealistických pohnutek, že se cosi mění k lepšímu, byl o dva roky později kvůli nesouhlasu s bratrskou vojenskou pomocí vyhozen.

Dnes už víme, že ani ten osmašedesátý rok neznamenal nic jiného než souboj dvou křídel komunistů, v němž ti militantnější a kovanější zvítězili. Společnost si pak osmašedesátníky vygenerovala do podoby bojovníků za svobodu, ač se mnozí stali disidenty de facto jen okolnostmi.

Nicméně dnes se mstivý stařík s denní konzumací alkoholu hraničící s notorickým alkoholismem pohybuje po chodbách Hradu v rokli nejprvnějšího Čecha. Projevil přání, aby se kosmonaut Remek stal velvyslancem v Rusku a bývalá první dáma Klausová velvyslankyní na Slovensku.

A jeho vláda složená z kamarádů, přátel a sponzorů mu přání vyplnila. Nehodlám rozebírat kvality nových velvyslanců, mohou vše prokázat svou prací, ale je zajímavé, že vláda tyto dva kandidáty, kolem kterých bylo nejvíce mediálního humbuku, schválila potají posledního července, ač slibovala, že nové velvyslance schvalovat nebude. Pro byli všichni ministři.

Tohle je ale jen drobná lapálie, která sice může vzbudit nějakou vlnu vášní, ale není podstatná, i když ukazuje, jak funguje okolí prezidenta Zemana. Jsou alarmující věci, které by měly varovat daleko víc, a jsou tak trochu přehlíženy.

Jednou z nich je, že SPOZ loví kandidáty pro volby v současné vládě. Jak překvapivé! Když při jejím sestavování předseda socialistů s nelibostí poukazoval, že vláda je tvořena lidmi, kteří by měli kandidovat za SPOZ, byl kancléřem odpálkován a vysmíván.

Nyní se ukazuje, že odstrkovaný Bohuslav Sobotka měl pravdu. Jenže co naplat, v ČSSD zvítězili zemanovci a Sobotka je už nyní politickou mrtvolou pějící labutí píseň. Na jeho názory už zemanovo křídlo hledí spíše s pobavením a napjatě očekává, s čím přijde Hašek s vizáží Iljiče.

Představme si, že by se bývalý kancléř Hájek nebo bývalý tajemník Jakl veřejně přihlásili k tomu, že budou ze svého postu shánět sponzory či kandidovat za domovskou stranu. A že tak budou činit jako soukromé osoby bez využití titulu své funkce. Nedokážu si ani představit tu míru kritiky a nenávisti, která by se českým prostorem linula.

Nynější kancléř a bývalý šéf SPOZ klidně oznámí, že bude kandidovat ve volbách, pokud "strana a lid zavolá", a především že bude shánět sponzory pro SPOZ. "Vím, že mi řeknete, že to nejde oddělit, ale já to nebudu shánět jako prezidentský kancléř," říká Mynář.

Těch podrazů ze strany SPOZ jsme si za krátkou dobu už užili měrou vrchovatou. Mynář zároveň řekl, že post hradního kancléře nesloží, jedině až po volbách, pokud by v nich uspěl. Inu nadstranickost Hradu je zcela patrná.

SPOZ provedla přes vládu invazi, za kterou by se nemuseli stydět ani normalizátoři. Na místa odvolaných přicházejí lidé spjatí s nezvolenou stranou a zaplavují posty ještě rychleji, než se pirani dokáží vrhnout na svou oběť. Počínají si stejně dravě.

Česko by se mohlo přejmenovat na SPOZovu Lhotu. Buranství některých lidí ze SPOZ snad nemá hranic a prim v tom hraje hlava státu. Ale co můžeme čekat od člověka, který denně udělá šest dvojdecek vína a tři panáky (podle ministra zdravotnictví nejde o extrémní dávku alkoholu).

Prezident oznámil, že novou vládu jmenuje až po volbách. Jenže neřekl, kdy po volbách. To také může být klidně až za dva roky. A do té doby bude vládnout nelegitimní loutková vláda Milošových přátel a kamarádů, která dělá tajná rozhodnutí, čistky a nekompetentní rozhodnutí jako piják svíček Balvín.

Leckdy právem nadáváme na naše parlamentní strany. Jedni nadávají na pravici, druzí na levici, ale to, co předvádí SPOZ, je daleko horší. Utápíme se v bojích mezi Spartou a Slavií a nebezpečí hrozící našemu státu přehlížíme.

Čím dříve všichni pochopí, že zde skutečně jde o demokracii takovou, jakou ji známe, že jde o směřování naší země, kdy si jeden člověk osobuje právo rozhodovat o všem se snahou soustředit moc do vlastních rukou, že jde o parlamentní demokracii, která sice není dokonalá, ale je zatím to nejlepší, na co svět přišel, tím lépe.

Obávám se, že mnozí tohle nevidí anebo nejsou schopni při své totální zaslepenosti a malé schopnosti jiného pohledu či velikosti inteligence, pochopit. Stojíme na křižovatce. Buď pojedem dál v demokratických kolejích, nebo se staneme zemanokracií. Chceme žít v Česku nebo SPOZové Lhotě?

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora