Neviditelný pes

POLITIKA: Spojení dvou baráků

24.1.2020

Média mají teď žně. Jednak je tady smutná událost, že umřel politik Jaroslav Kubera, takový ostrov prostořeké normálnosti v tom moři korektních pokryteckých exemplářů průměrnosti. A druhak je tu odpálení ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. Trochu to podělal, a tak jde. Premiér poslal návrh presidentu republiky a jak se dalo očekávat, žádné tanečky jako u ministra kultury se nekonaly. Řízením resortu dopravy pověřil ministra průmyslu Karla Havlíčka. A že hned natrvalo a premiér skoro kacířsky zamudroval, že uvažuje spojení těch dvou baráků do jednoho, a sice ministerstva průmyslu. A hned byl oheň na střeše.

Teď ponechám stranou, jak to dopadne, jestli dojde na to, co už kdysi navrhoval bývalý ministr financí Ivan Pilný, tedy na spojení obou baráků, nebo ne. Ale rozradostnila mě hned zahájená pilná mediální dělostřelecká příprava, že se nejprve bude muset změnit kompetenční zákon a to není jen tak, a že spojení obou baráků, agend, IT systému a tak dále a že to je (sic!) práce na roky. Aha, tak na roky. Já jim rozumím, vypustit si rybník, zrušit jeden ministerský post, tajemnické, náměstskovské a ředitelské posty a, nedej Bože, ještě snad vyházet pár stovek flákačů, kteří, jak jsem i viděl, pobíhají po obou barácích v pantoflích jako na terase v Braníku o víkendu.

Napadlo mě divoké a hodně nekorektní a drsné přirovnání: kdyby sem vlétl Wehrmacht a za ním ve vlacích a v autech němečtí byrokraté starého střihu, měli by sice těžkou výhodu, protože by se nemuseli nemuseli patlat s nějakým prolobbovaným parlamentem a měsíce, ne-li roky trvající prací na změně kompetenčního zákona, ale to sloučení agend a baráků by pak efektivně a rázně provedli během 30 dnů. A to jim hodně křivdím, pokud jde o čas.

Zpět do reality. Radostně přijímám již téměř jisté, že totiž k ničemu takovému nedojde, protože to se picnou socani, komoušové, Piráti coby budoucí gážisté a hlavně odboráři v čele s tím navoněným šéfánkem v drahých kvádrech, protože tady jde o pracujícího člověka. A kdyby snad ano, bylo by to na velkou oslavu.

Ale že to možné je. Když bude dobré sofistikované zadání od profíků. A je jisté, že by to netrvalo roky. Na to bych taky vsadil své nejlepší boty.



zpět na článek