19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Špinavá hra

18.4.2008

Jestlipak ministr vnitra Ivan Langer ví, „jaká špinavá hra se tu hraje“, kdo si co kým „vytírá“ a „kolik lidí bude bučet“? Na Pražském hradě působil v únoru informovaně a slovníkem tak trochu špióna, tak trochu dlaždiče vyděsil všechny, co hledali v prezidentské volbě souboj státnických vizí. Dnes jsme informovaní my všichni – o jiné pozoruhodné kauze spojené s ministrovým jménem.

V roce 2000 se zájmy tehdejšího místopředsedy Sněmovny a advokátního koncipienta Langera dojemně prolnuly se zájmy gangsterské party okolo Františka Mrázka. Díky svědectví policejního spisu Krakatice, z něhož v minulém týdnu citoval server Aktuálně.cz, můžeme Langra coby vlastence do nebes vyzdvihovat. Při prodeji stavebního gigantu IPS mu tuze na srdci leželo, aby zůstal v domácích rukou. I nabídly se končetiny podnikatele Luďka Sekyry, jemuž Langer ochotně píchl s úvěrem od Investiční a poštovní banky. Nic více, nic méně. Mrázkovo přemítání, zda Langra odměnit deseti milióny či nějakou nemovitostí, je tím posledním, co policisté zaznamenali. Důkazy proti současnému ministru vnitra neexistují a Ivan Langer jakoukoli protislužbu popírá.

V zlověstné Krakatici lze narazit i na (ex)poslance ČSSD a ODS Josefa Hojdara a Vlastimila Tlustého. V srpnu 2001 měl sněmovní šéf modrého klubu a pozdější ministr financí promlouvat k dalšímu Mrázkovu spolupracovníkovi Šafrankovi: „Dnes jsem jednal s tím člověkem o té věci, která se týkala tvých kámošů tam kdesi, začíná to na L, je to zkratka a za tím L něco následuje, že by se o tom dalo jednat.“ Pět na stole v českých hadr!

Nedivím se, že kdejaký policejní náčelník chce do Krakatice vidět, ovšem nikoli na ní pracovat. Je to nepřehledné a nevděčné. Když legendární plukovník Kubice před volbami 2006 spekuloval o prorůstání politiky a podsvětí, nebyl problém v tezi samotné, nýbrž v jejím načasování a nedostatečném podložení. Velitel prestižního bezpečnostního útvaru vzbudil zdání, že se lídři sociální demokracie chovají neeticky, zištně, zločinně. Ivan Langer se přitom tvářil mimořádně přísně. Jenže kdoví, jak to vlastně ten Kubice myslel?

Mrázek, Šlouf, Langer, Sekyra, Doležel, Tlustý, Krejčíř, Hojdar, Kožený, Klaus… Kdo z nich je byznysmen, kdo politik, kdo gangster? Kdo si hledí jen svého a kdo má více úvazků? Kdo je hloupý a nevědomě pomáhá mafiánům? Kdo pouze nesměle nahrává kamarádům? Kdo střádá na stará kolena ber kde ber?

I zločinci jsou voliči - a o ty musejí politici přece dbát. Lepší darebák náš, český, než cizácký. Svobodné podnikání nade vše! Umím si představit celou škálu absurdních argumentů na podporu styků tuzemských politických elit s individui s pokaňkanou pověstí. Někoho do příšeří salónů přivádějí peníze, dalšího politický vliv. Ideální klima nastolují velké koalice a opoziční smlouvy. To potom i levá pravou ruku myje.

Šanci pro drtivý střet s nešvary přinášejí jednoznačně vyprofilované vlády. Není náhodou, že antikorupční a antiklientelistické ladění Špidlova koaličního kabinetu bylo uznáváno i za jeho dveřmi. Sympaticky vykročil též Topolánkův tým, když slíbil zákon upravující lobbing. Leč kdepak loňské sliby jsou. Premiérem nedávno prezentovaná parodie na Zprávu o stavu unie hovořila o ledačems, avšak to podstatné, co dělá politiku netransparentní a zavánějící, vynechala. S lobbingem tato vláda nehne, takže nákupčí horující tu pro stravenky, tu pro radar mají zelenou. Proč by vůbec měli být diskriminováni, když už i četní státní zástupci či soudci vesele oblékají všechny jiné dresy než ten s paní Spravedlností.

Ivan Langer nebo Jiří Čunek patří do vlády stejně jako Renata Vesecká na Nejvyšší státní zastupitelství či Pavel Kučera na Nejvyšší soud. Jsou strůjci společenské atmosféry a posouvají druhdy solidně nastavenou mravní laťku do polohy, jež vyhovuje jedincům jim podobným. Také takový může být vzkaz občanům, daňovým poplatníkům, voličům.

Marně zatím čekáme, kdy některý z ušpiněných veřejných činitelů přizná chybu. Místo toho nejspíš doufají, že se Mrázci navzájem postřílejí a Krejčířové s Koženými vycestují na druhý konec planety. Houby s octem. Zdejší mocní budou pokušení vystaveni i nadále. Vstanou noví temní bojovníci, jistí si sami sebou i tím, že oni bučet (nebo bručet) určitě nepůjdou.

LtN, 14.4.2008