19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Souhra hejtmanů s vládou a zamlžené partaje

Nesčetněkrát jsme byli v předchozích letech svědky konfliktů mezi vládou a hejtmany. Štěpící linie mezi centrem a periferií je v učebnicích politologie popisována od nepaměti. Jde hlavně o to, kdo bude rozhodovat a kdo platit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Müller 19.2.2021 11:26

Oprava: Kolabující česká ústava bohužel rovnovážně a efektivně nerozdělila výkonné pravomoci mezi více ústavních orgánů a osob, ale prakticky zkoncentrovala neomezenou moc výkonnou a zákonodárnou moc do rukou jednoho člověka. Premér si sám vždy vybere do svého sboru minimálně většinu, aktuálně alespoň 8 svých oddaných přikyvovačů z 15 možných.

Premiér prostřednictvím vlády je v realitě vrcholný výkonný a zákonodárný vládce (tisíce usnesení vlády mají sílu zákona, včetně zvyšování daní). Sám premiér a mnozí členové vlády mají funkci poslance Sněmovny. Místo řádného a zodpovědného vykonávání zákonů mají ještě čas sami si navrhovat svoje zákony, sami si pro svoje zákony ve Sněmovně hlasovat. Tyto svoje zákony si pak sami vykonávají a vymáhají. Je to pravý opak dělby pravomocí.

Z. Müller 19.2.2021 11:25

ústavních orgánů a osob, ale prakticky zkoncentrovala neomezenou moc výkonnou a zákonodárnou moc do rukou jednoho člověka. Premér si sám vždy vybere do svého sboru minimálně většinu, aktuálně alespoň 8 svých oddaných přikyvovačů z 15 možných.

Premiér prostřednictvím vlády je v realitě vrcholný výkonný a zákonodárný vládce (tisíce usnesení vlády mají sílu zákona, včetně zvyšování daní). Sám premiér a mnozí členové vlády mají funkci poslance Sněmovny. Místo řádného a zodpovědného vykonávání zákonů mají ještě čas sami si navrhovat svoje zákony, sami si pro svoje zákony ve Sněmovně hlasovat. Tyto svoje zákony si pak sami vykonávají a vymáhají. Je to pravý opak dělby pravomocí.

Z. Müller 19.2.2021 11:24

Autorita hejtmanů je silnější, odpovědnější a přirozenější ve srovnání s autoritou premiéra. Bez ohledu na dnešního premiéra.

Hejtman a ostatní členové krajské rady („krajská vláda“) jsou do funkce voleni jednotlivě většinou všech členů zastupitelstva, nejsou jmenováni do funkce jako členové centrální vlády. Hejtman a ostatní členové krajské rady mohou být také jednotlivě odvoláni většinou všech členů zastupitelstva, aniž by musela padnout celá „krajská vláda“. „Krajská vláda“ nemůže vládnout bez důvěry většiny všech členů zastupitelstva nebo v demisi jako centrální vláda.

Česká vláda s premiérem premiér (ve srovnání s „krajskou vládou“ s hejtmanem) není rovnocenný sbor autonomních členů, nejsou jednotlivě voleni Sněmovnou a jednotlivě odpovědni Sněmovně.

J. Kadeřábek 18.2.2021 18:37

No na jedné lodi jsou tři hejtmani za ANO a dva za socialisty. Ti ostatní nechtěli jen 14 denní chaos, ale rozhodně nejsou s estébákem na jedné lodi.

V. Čermák 18.2.2021 18:55

Již neexistující STB je jako dnešní BIS. A nejde o loď, ale o zdraví a hlavně o zdravý rozum..;-D

L. Kubeš 18.2.2021 14:46

Podstata problému je v tom, že poslanci se jen vyžvaní a jdou domů a nejsou za nic odpovědní. Exekutiva musí věci řešit, i přes to parlamentní házení klacků pod nohy !!!!! RvRvRv

Š. Hašek 18.2.2021 15:00

Trefné! Samozřejmě máte pravdu.

Ale bez těch poslanců to nejde. "Šlo" to, třeba za Hitlera.

J. Moravec 18.2.2021 14:08

Dále než sem ...” Trn z paty jí vytrhli právě hejtmani.” ... je číst zbytečné. Autor je evidentně popletený. Hloupý určitě ne.

Š. Hašek 18.2.2021 12:01

Často, když si přečtu Jelínka, mě ihned napadne, co jsem zapomněl koupit v Bille. On to tak všecko precizně analizuje. A vyloží.

Už i on říká politickým stranám "partaje"? Ale jenom některým, že?

P. Selinger 18.2.2021 11:23

Čtyři vládní hejtmani chtěli NS za každou cenu a nedali si říct. Aby nebyla republika rozdělena na dvě části, s NS a bez NS, museli hejtmani ostatních stran se skřípajícími zuby na 14 dni NS schválit, i když s podmínkami. Rozhodně nešlo o nějaké spojenectví hejtmanů s Babišovou vládou, jak by si přál socan Jelínek.

V. Čermák 18.2.2021 18:58

Tak já slyšel hlavně Kubu a za skřípění zubů jsem to nepovažoval, spíš za projev zdravého rozumu, za který asi doma nebyl ani pochválen...;-D

V. Povolný 18.2.2021 11:17

Já bych význam "spojenectví" mezi vládou a hejtmany nepřeceňoval. Hejtmanům ve vzniklé situaci zřejmě nic jiného nezbývalo, jsou to lidé z praxe. Nouzový stav má být ale prodloužen jen o 2 týdny s podmínkami. Míč je tedy na straně vlády, ale po předchozích zkušenostech s Babišovými "vyjednávacími schopnostmi" to zrovna nadějně nevypadá.