Neviditelný pes

POLITIKA: Soudruh Paroubek v hospodě neplatí...

25.8.2007

Základní instinkt Jany Bobošíkové

Jezte a pijte co hrdlo ráčí, on to někdo zaplatí. Tak pojal oslavu svých pětapadesátin předseda české sociální demokracie Jiří Paroubek. Je to zkrátka správný socialista. Blahobyt pro všechny. Bez starostí o následné účty.

Rozhazuje-li dnes stát, zítra platí naše děti. Když se rozšoupne Paroubek, platí rakouští sociální demokraté. Respektive společnost jimi vlastněná. “Je pravda, že ne SPÖ Vídeň, nýbrž této organizaci blízký spolek podporuje oslavu narozenin soudruha Jiřího Paroubka,“ napsal našim novinářům Alois Aschauer z SPÖ Vídeň. Jistě, chce-li si soudruh se svými přáteli a milenkou vyhodit z kopýtka, proč by to měl platit sám, když tu jsou jiní soudruzi. Co na tom, že pocházejí ze země, která stále zaujímá vůči České republice v řadě momentů útočnou pozici? Soudruzi se přece vždycky dohodnou a proletáři všech zemí se rádi spojí. Otázkou je, kdo to potom odnese.

Rakouský landsmanšaft či odpůrci Temelína na nás přes hranice a leckdy i přímo na hranicích křičí jen své požadavky. O nabídkách se nemluví. Natož o darech. Proč tedy náhle ta velkorysost? Co si vídeňští soudruzi od svého gesta slibují? Ani mezi proletáři, jako ostatně nikde na světě, není nic zadarmo. Máme se snad těšit na „zlepšení“ česko-rakouských vztahů po případném opětovném nástupu Jiřího Paroubka k moci? Třeba za cenu zastavení Temelína a následné energetické a tím i hospodářské slabosti České republiky? Nebo se objeví nám neznámí lidé třeba v našich ministerských funkcích?

S návrhem na obchod podobného typu mají naši sociální demokraté své zkušenosti. Skupina česko-švýcarských podnikatelů kolem Jana Vízka nabízela v devadesátých letech sociálním demokratům sponzoring za budoucí místa ve státní správě. Tehdejší předseda Miloš Zeman je s tím vyhodil. Co udělá Jiří Paroubek?

Ačkoliv sociální demokraté ve Vídni nepatří zrovna mezi vůdce protičeských kampaní, jsou to Rakušané. A stejně jako jiní politikové v sousedních zemích nechrání zájmy jiného státu proti zájmům státu vlastního. To dělají jen ti naši. V případech, kdy z toho koukají nějaké byť jen drobné osobní či stranické výhody.

Pro deník Metro

P.S.: Psáno před názorovým obratem Jiřího Paroubka, který po kritice v tisku oslavu zaplatil sám. Peníze z Rakouska neodmítl, ale věnoval nadaci své manželky Zuzany.

poslankyně Evropského parlamentu



zpět na článek