24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Šojdrová na předsedkyni KDU? Ano!

20.1.2009

Prakticky vzápětí po rezignaci Jiřího Čunka na vládní posty se začalo spekulovat o výměně na postu předsedy KDU-ČSL. Vedení prý nezvládá, nedokáže prosadit důležitá rozhodnutí, ministerstvo pod jeho vedením krachuje…
V takové situaci ohlásila kandidaturu řada představitelů KDU-ČSL: někdejší hejtman a europoslanec Jan Březina, místopředseda Roman Línek, zvažuje ji nově designovaný ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. A také poslankyně za lidovou stranu Michaela Šojdrová. Právě ta je podle mého soudu vhodnou kandidátkou na předsedkyni, a to z několika důvodů.

a) Michaela Šojdrová má zkušenosti ze Sněmovny, na druhou stranu je ve vedení KDU-ČSL neokoukanou tváří
Potenciál obou hlavních rivalů v KDU – Svobody a Kalouska – se již vyčerpal, nováček Čunek však stranu také nespasil. Střední cesta mezi zkušeností a nováčkovským elánem je dobrou volbou.

b) Michala Šojdrová je žena
Ať se to podceňuje, pohlaví může volbu rozhodnout. Ženy-političky jsou obecně lépe vnímány než muži a z pohledu KDU je dobré, že strana ukáže svoji „vlídnější“ tvář většinové společnosti, která jí stále považuje za příliš uzavřenou.

c) Silný region
Michaela Šojdrová za sebou má silný region. Působí v Kroměříži ve Zlínském kraji, který je tradiční základnou lidoveckých hlasů. V médiích sice působí občas jako kritička vlády, na druhou stranu je jistě loajálnější než Ludvík Hovorka.

d) Jedna z nás
Na rozdíl třeba od Pavla Severy nebo Davida Macka působí mnohem více jako reprezentantka členské základny, která, ať je to jak chce, je naladěna levicověji než třeba Miroslav Kalousek. V tomto smyslu reprezentuje názor členské základny, která v nedávné minulosti dvakrát výrazně zasáhla do dění na centrální úrovni.

e) Umění vystupovat v médiích
Přestože to patří k vedlejším důvodům, umění vystupovat v médiích patří k důležité výbavě politika a právě při volbě Jiřího Čunka toto straníci podcenili. Michaela Šojdrová má naopak s vystupováním před kamerami zkušenosti.

Lidovci se často hlásí k termínu klidná síla. Tu však v poslední době příliš nepředstavovali – populismus Jiřího Čunka, vyšetřování jeho korupční aféry, vnitrostranické hádky, to vše straně uškodilo. KDU-ČSL by nyní měla zbrzdit, vrátit se k tradičním tématům a usadit se na dlouhodobé politice. Michaela Šojdrová by to mohla dokázat.

výkonný redaktor CEVRO Revue