19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Sociální stát a ´pravicová´ vláda

Povinností státu není zajistit rovnost všech občanů v příjmech a v majetku. Povinností státu je zajistit rovnost příležitostí a zajistit, aby stejná pravidla platila pro všechny. Za svůj blahobyt je primárně odpovědný každý z nás.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 28.3.2012 8:22

Re: Máte pravdu, jenže problém je v tom,

 Žádná koaliční vláda není a nebude schopná řešit problémy reformy veřejných financí, pokud nenastoupí k řešení skutečné reformy státní správy. Státní správy jakožto hydry, která zpětně onen stát dusí. Státní správy, v níž jou zastoupeni politici, kteří vždy nadělají více škody než užitku. Neznám jediný případ, kdy by nějaký politik na světě, jako člen politické strany, učinil a prosadil proti vůli své strany a zároveň ve prospěch většinové vůle občanů nějaké obecné řešení jakéhokoliv problému. Aby systém fungoval, ono to ani není možné. Mluvím o systému vlády a moci politických stran, jako vždy menšinových spolků občanů, který vždy byl, je a bude nedemokratický.

P. Čech 28.3.2012 8:14

Velmi mnoho pravdy, zejména v prvním odstavci.

Ovšem i zde může nastat, a u nás nastává, problém. V případě, kdy ústava a zákony jsou špatné a stát nedovoluje jejich porušování.Tato situace u nás objektivně existuje a jinak než revolucí to řešit nelze. Je-li systém nastaven jako diktatura menšiny nad většinou (poměrný volební systém), nelze v rámci tohoto systému nastolit demokracii, jako vládu většinové vůle občanů a to žádným způsobem, ani tvorbou nějakých koalic, které jsou ve své podstatě také menšinové. Většinu z nich opět dělá pouze systém, nikoliv vůle občanů.Spravedlivý je poze ten systém, který nutí své občany se nějak chovat pouze v případech, kdy se jedná o péči o nemocné či handicapované spoluobčany, kteří se z objektivních důvodů nemohou o sebe postarat sami. Tam může stát diktovat, nikoliv obecně. Žádný stát, který si chce říkat demokratický by neměl svým občanům a už vůbec ne zákony diktovat, že musí platit důchodové pojištění, povinné ručení, zdravotní pojištění a podobné věci. Stát by měl občanům vysvětlit, co neplacení těchto věcí pro něj znamená (neléčení mimo přímého ohrožení života, nevyplácení žádného důchodu a pod). Jsem přesvědčen o tom, že naprostá většina občanů je natolik svéprávných, že podobné věci chápe a podle toho se zachová.. Nezachová-li se tak, má smůlu. Je to logické a přirozené. Naopak nepřirozené (socialistické) je nutit občany pomocí zákonů k něčemu, co sami nechtějí. Jde o ono vytváření podmínek, nikoliv o diktát. Jde o hluboký rozdíl v obsahu pojmů sociální a socialistický.

J. Štrobl 28.3.2012 7:12

Máte pravdu, jenže problém je v tom,

jaká naše vláda je schopná řešit problémy státního rozpočtu a reformy veřejných financí? Ono to totiž vypadá, že to může být jen horší.

I. Schlägel 28.3.2012 6:05

Všeuměl stát

toho v podstatě moc neumí. Co umí, je plýtvat penězi svých občanů. Odboráři to ovšem vidí zásadně jinak.

T. Pansky 28.3.2012 0:45

Pane Haasi, bravo, velmi dobre napsano. Kde je ...

... rozdil mezi Evropou a Severni Amerikou: Kanadane a Americane (vetsi cast spolecnosti) vidi podstatu zivota lidi ve svobode a zodpovednosti sama za sebe. Socialni Evropane to takhle ale nevidi. Cesi a jejich vztah ke spolecnosti se ridi temer vylucne heslem: Ja nemusim mit nic, ale pohlidam si, aby soused nemel vice. K udrzeni socialismu u prevazne vetsiny ceske spolecnosti pomohla i doba velke privatizace v Cechach, kdy se vetsina lidi utvrdila v tom, ze kapitalismus je spatny, nebot se v nem krade ve velkem. Chyba je v tom, ze nove nastoleny cesky kapitalismus stale dodnes stoji na velmi vratkych nohach, nebot system kradeni a podvadeni je prezivajici rudiment ze socialismu, ktery se nedari vymytit. Je to zacarovany kruh, ze ktereho nevidim cestu ven. V soucasnosti tu nemame tak silnou osobnost schopnou nastinit cestu ven. Ted se Vam pane Haasi omlouvam, nebot vim, ze jste byl poradcem prezidenta Klause. Osobne vidim prave jeho osobu a jeho nechteni videt tento rodici se pseudo-kapitalismus jako spoluautora soucasneho Vami popsaneho stavu. S pozdravem, top0625top@live.com