20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Sociální dávky – další populistický počin

Efektivní „zatočení“ s nepřizpůsobivými občany je evergreenem české politiky de facto již od vzniku našeho státu v roce 1993. Samozřejmě má své racionální jádro, žádná společnost od pradávna nemá ráda členy a členky, kteří více či méně parazitují na ostatních.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Zídek 1.9.2021 22:55

" Zlepšit sociální práci ....." Boží prostoto ! To říká vysokoškolsky vzdělaný člověk ! Nebo asi proto . Řešení jsou kamenolomy, perlík, voda a chleba.

H. Rybnická 1.9.2021 20:09

Pří pročítání těch příspěvků má člověk dojem, že se nachází ve středověku. Nebo v kanceláři ministrů propagandy učitých států minulého století.

V. Petr 1.9.2021 21:03

Ten středověk měl něco do sebe. Když chytili na tržišti zloděje, většinou ho utloukli ma místě. A konšelé tuto svépomoc uvítali, ušetřili totiž za kata!

H. Rybnická 1.9.2021 21:28

Pokud jsem tomu rozuměla, líčíte zvyklosti Talibánu?

J. Vorlický 1.9.2021 19:45

Ještě než večeře. Mám rád, když se význam slov správně chápe: Nevím, proč cikánobijci je popisují jako nepřizpůsobivé. Vždyť oni jsou krásně přizpůsobení! Dřepí doma u TV, pijí rum, aspoň snad český (pan Bok, 16:42), občas vyrazí na procházku do herny a pak zase k TV a rumu asi. No, neber to. Někdo na ně makat musí, jinač by si za dávky ten rum koupit nemohli! A kdyby zaplatil tu pokutu (10.000,-Kč, pan Hatina), tak by mu asi na ten rum nezbylo!

V. Petr 1.9.2021 19:13

Především by ŽÁDNÁ KRÁDEŽ neměla být pouhým přestupkem!

J. Vorlický 1.9.2021 19:33

Přestupek, jako v době předkomunistické, by měl být trestným činem; pak byste pane Petře nemusel psát ́pouhým ́. Pořád doufám, že nám tady pan P.Kolman napíše, proč to nejde.

V. Bok 1.9.2021 16:42

Aha, tak je máme tedy dál uplácet, aby dřepěli doma u televize, chlastali rum a občas se vydali na procházku do herny... No, to už 3é le zkoušíme.

Takže jim budeme nadále domlouvat. Hlavně v novinách, které nečtou ... nebo jak? Vždyť se nám smějou. Třeba když úderem patnáctého roku ukončí školní docházku a hlásí se hned o podpory (to si nevymýšlím)...

J. Vorlický 1.9.2021 14:25

Strhávat ze zákona pokuty ze zákonem daných sociálních dávek je pochopitelně pitomost na entou.

To, že to naši zákonodárci nechápou, na věci nic nemění. Když v právním státě dostanu pokutu, buď ji zaplatím, nebo ji rozporuji. V ČR lidé pokuty často neplatí a zřejmě je ani nerozporují. Prostě neplatí a zdá se, že není síly je právní cestou donutit, aby platili. Čím to je? Nejedná se jen o cikány, jak jsme jim dříve říkali, platí to pro nás pro všechny.

Pan P. Kolman upozorňuje, že a) nejedná se o trestní právo, ale o b) přestupkové právo. Pak upozorňuje, že c) lidé, co neplatí, se normálně pohybují na svobodě a třeba sbírají další pokuty.

Pokuta je trest. Proč tedy se na neplacení pokut nevztahuje trestní právo? Je to proto, že kdyby ,přestupek ́ byl trestný čin, nemohly by úřady (jako třeba v německém právu) dávat pokuty, které by člověk musel zaplatit. Úřad by si musel připravit žalobu, zaplatit soudní poplatek a člověka z neplacení pokuty žalovat před soudem. Soud by rozhodl (pochopitelně by soudy musely rozhodovat rychle) a pakliže by člověk byl odsouzen k pokutě musel by pokutu plus všechny soudní poplatky v termínu zaplatit. Kdyby ji nezaplatil, šel by do vězení. Délka vězení by odpovídal velikosti pokuty.

Řešení celého problému spočívá tedy ve zrušení přestupkového práva a zařazení přestupku mezi (byť nejméně závažné) trestné činy, jako to bylo před nástupem komunistického režimu, plus pracovité soudy. Možná by pánové Hatina a P.Kolman, nebo někdo jiný, mohli nějak stručně mé argumenty potvrdit nebo vyvrátit.

J. Janotová 1.9.2021 15:34

A mělo by to ještě jeden dobrý výsledek. Lotřík by po nezaplacení peněžitého trestu prostě dostal x hodin obecně prospěšných prací. Nebyly by spolu s ním postiženy jeho děti, případně další lidé, kteří s ním sdílejí byt.

J. Pavelka 1.9.2021 15:46

To ano, akorát by se muselo jaksepatří zefektivnit soudnictví...a to bohužel...

J. Vorlický 1.9.2021 16:16

k: J.Janotová, 1.9.2021, 15:34, J.Pavelka, 15:46

. . . přesně tak. Jen jsem chtěl, aby bylo zřejmé, že to není chyba cikánů (a, že tedy nemá cenu jim nadávat), ale našich neschopných a možná i líných zákonodárců a soudců. Tož tak. Ryba smrdí od hlavy.

V. Kain 1.9.2021 16:19

Už vidím v barvách Janotová jak makají na obecně prospěšných pracech.

J. Janotová 1.9.2021 16:29

Když nebudou makat, tak půjdou sedět, nebudou beztrestní. A zároveň jejich lu;-)mpárnu nebude odnášet jejich okolí což umožňuje právě schválený (a blbý) zákon.

J. Vorlický 1.9.2021 16:38

Ano, tím jak ze všeho viníme jen cikány jen dokazujeme, jak jsme my, Češi -nebarevní, hloupí. Hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere. Vypadá to spíš, že cikáni mají více selského rozumu než náš celý zákonodárný a soudcovský sbor. A abych nezapomněl na vládu: ta ty peníze rozdává!

J. Janotová 1.9.2021 17:32

Kdepak, ani my Češi nejsme hloupí, bereme taky jako diví jen na nás nikdo neřve. Včera jsem slyšela na Plusce zajímavou informaci: ze státního rozpočtu jde na dávky hmotné nouze 5mld, na podporu stavebního +penzijního spoření přes 20 mld. Celodenní záznamy | Český rozhlas je to 15:37:39 (přibližně)

J. Janotová 1.9.2021 17:55

nezkopírovalo se to, tak ještě jednou

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/plus/2021-08-31

J. Vorlický 1.9.2021 19:27

Já s Vámi souhlasím, paní Janotová, cikáni jsou jen takový zástupný terč, do kterého se řada lidí ráda strefuje.

J. Ptáček 1.9.2021 14:08

Proč tolik slov? Stačilo napsat: nezamykejte své byty a domy. Potřební si v klidu odnesou jenom to, co potřebují a majitele aspoň nezabijí.

Podobně nechte svá konta snadno dostupná, každý potřebný si lehce pomůže a majetková zločinnost zmizí.

S. Stoklásek 1.9.2021 15:16

Jste trochu zmaten agresivním matením pojmů současnými aktivisty.

POTŘEBNÍ jsou pracovníci ve výrobě, kterých se v současnosti nedostává.

Tahle sorta lidí jsou jen POTŘEBUJÍCÍ (po ostatních VYŽADUJÍCÍ), protože nejsou schopni si sami zajistit ani ty nejzákladnější životní potřeby.

Taky si myslím, že pan Kolman by nám se svým vzděláním a zkušeností mohl ukázat, jak se taková účinná sociálně všeobjímající práce dělá.

R. Szewczyk 1.9.2021 13:24

řešení jsou jednoduchá jako vždy, akurat kdo nechce řekne ,že jednoduchá řešení neexistuji

1.kdo pracuje za minimální mzdu, má nárok na doplatek na bydlení a na polovinu hmotky, plus na proplacení jízdného do práce,

2,kdo chce pracovat jen jeden nebo dva dny v týdnu,nezkoumá se příjem, a vyplácí se dáfka plně,

3.za jedno nebo dvoudenní výpomoc se neodvádí žádné poplatky,pokud pracující požádá o výplatu po skončení směny, je zaměstnavatel povinen vyplatit

R. Szewczyk 1.9.2021 13:31

pokračování: spousty nejen romů to má tak, že omezení z trvalých povinností, tedy normálního prac. poměru je pro ně prostě neakceptovatelné, ale řekněme dvakrát do týdne přijít na osmou a makat do tří čtyř hodin není problémem, sebrat řekněme tisicovku za těch šest hodin a hurá do hospody, no a za dva dny uslyšite, gadžo , přišel bych na den dva cosi porobit,,,,to ale naše legislativa v podstatě neumožnuje

S. Zemitý 1.9.2021 14:38

Zákoník práce se mi fakt nechce studovat, ale nevěřím, že by v něm něco takového stálo. Jinými slovy - uzavřít nějakou dohodu na výkon práce na 100 hodin měsíčně podle mne možné je. Eventuálně nechat ty lidi pořídit si živnosťák a tam už je opravdu nekonečná volnost v dohodnutí práce. Jenže takových prací v normálním provozu fabriky je opravdu maličko. Občas generální úklid či instalace nové mašiny. Rozhodně se takto, třeba jen omezeně, nedají zaměstnat všichni.

Velmi si vážím horala jménem Jaroslav Zeman. Jeho životopis zde: https://jaroslavzeman.cz/. Před několika lety popisoval, jak trpělivě, ohleduplně, opakovaně zaměstnával ve své fabrice cigány a jak to dopadlo. Tuším, že na Parlamentních listech.

Před dvaceti (?) lety psal nějaký jejich stařešina v Lidovkách, jaké dobro pro ně znamenali komunisti: totiž že je (skoro) naučili pracovat.

J. Janotová 1.9.2021 15:26

To vyhlíží celkem rozumně, jenže to chce osvíceného starostu, který se nebojí, že bude popotahován za ...kde co.

Před řáděním "geniálního" ministra Drábka firmy zajišťující úklid obcí zaměstnávaly i metaře s košťaty, tedy dokázaly zaměstnat i lidi s nedokončenou základkou nebo zvláštní školou. Pak ministr Drábek přišel s "geniálním" nápadem jak prý přinutí nezaměstnané pobírající podporu v nezaměstnanosti hledat si urychleně práci a ne "zneužívat podporu v nezaměstnanosti". Podotýkám že toto provedl v době, kdy nezaměstnaných bylo opravdu hoodně a volných míst o řád méně (podporu lze pobírat max. 5- 11 měsíců -podle věku.) Podmínil její vyplácení odpracováním 20 (?)hod. týdně zdarma pro obec. Obce smlouvy s úklidovými firmami přestaly uzavírat. Pak nápad pana ministra jaxi skončil ... Jenže firmy si mezitím spočítaly, že je pro ně výhodnější pořídit si zametací stroj než platit metaře s košťaty. Pro jeho obsluhu je třeba řidičský průkaz + vyučení. Obce se při výběrovém řízení řídí nabídkou nejnižší ceny... Takže metaři s košťaty se stali nezaměstnatelnými....

A že by komerční firmy zaměstnali lidi s problematickou pracovní minulostí?...Ani náhodou, všude se jede na bezproblémový výkon. Najít práci mají problém i lidé se vzděláním, ale se zdravotním omezením.

Tedy nahnat nezaměstnatelné lidi "ke strojům" nemůže fungovat.

R. Szewczyk 1.9.2021 15:40

ale drobné práce je furt dost, posekat trávu tiše kosou kolem špitálů, sesbírat opadané ovoce kolem cest, vyčistit les, drobné zednické jako opravit zastávku, či mostek, umýt značky, ořezat větve a td a td

J. Janotová 1.9.2021 16:18

Jasně, vždyť to píšu - chce to osvíceného starostu nebo někoho (neziskovku?), kdo pro ty lidi takovou práci bude shánět.8-o

J. Janotová 1.9.2021 16:21

Ten smajlík se mi tam připletl omylem

P. Čech 1.9.2021 13:21

"Efektivní „zatočení“ s nepřizpůsobivými občany je evergreenem české politiky".

A přitom je to tak jednoduché! Zrušit obecně všechny t.zv. socanské dávky, přídavky, příspěvky, pobídky a dotace s jedinou výjimkou. S výjimkou těch, které jsou přímo směřovány k lidem nemocným a zdravotně handicapovaným. Potom by se velmi mnozí, zejména socani, hodně divili, jak by se ti "nepřizpůsobiví" rychle přizpůsobili. Hlavně by se přestali množit jak myši, protože by na to neměli.

V. Petr 1.9.2021 13:28

Množit jako myši by se nepřestali, neboť toho nejsou schopni. Jinak máte pravdu!

P. Čech 1.9.2021 13:32

Byli by okolnostmi donuceni. Ničemu jinému totiž nerozumí a rozumnět nechtějí.