20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: Socialisté, dodržujte, na čem jste se sami usnesli

22.5.2013

Bohumínské usnesení je stále platný závazek, který byl přijat na 27. sjezdu ČSSD v roce 1995.

Jeho text je krátký, jednoznačný a vylučující předem jakékoliv odlišné způsoby výkladu "Sjezd schvaluje platnost závěrů hradeckého sjezdu ČSSD o nepřípustnosti spolupráce sociální demokracie s extremistickými politickými stranami. Vylučuje politickou spolupráci se SPR-RSČ, KSČ, MNS, KSČM, LB a SDL." Nikde se v něm nepíše, že jde o spolupráci na vládní úrovni, na úrovni lokální nebo že zákaz se týká pouze uzavírání veřejně deklarovaných koaličních partnerství, jak se čas od času snaží vedení současné sociální demokracie tvrdit.

I přes skutečnost, že jde o stále platný závazek, má ČSSD v současnosti ve vedení devíti krajů uzavřenou koalici s KSČM a v jednom kraji vládnou s podporou komunistů. Lžou tak nejen sami sobě, ale i svým voličům a napomáhají postupné cestě komunistů zpátky k moci. Sociální demokraté tak opouštějí cestu, kterou by se měla ubírat demokratická levicová strana, a vrací se pětašedesát let zpět do doby, kdy se stali poslušnými vazaly komunistické strany. Zapomínají na jména jako Milada Horáková, Bohumil Laušman, Jan Buchal, Oldřich Pecl a další a další, kteří byli popraveni a umučeni představiteli strany, s kterou dnes tak ochotně spolupracují.

Platforma bez-komunistů.cz, spojující antikomunistická sdružení z celé ČR, pořádá tuto středu 22. května od 17:00 před Lidovým domem happening, v rámci kterého hodlá předat vedení sociální demokracie výzvu k ukončení spolupráce s KSČM a připomenout členy sociální demokracie, kteří padli za oběť komunistické zvůli.

Co si někteří členové ČSSD a KSČM myslí o připomínce Bohumínského usnesení?

Zdeněk Škromach: Už nevíte, co by jste si vymysleli. Ubohé. Na rozdíl od Dienstbiera a jemu podobných, upřednostňuji nekomunistické řešení. Ale podobné "iniciativy" jsou spíše kontraproduktivní. Proc třeba neoslovíte Vaše pravicové kamoše, aby nabídli vítězné ČSSD vládnutí na kraji s jejich podporou, aby zabránili většímu vlivu komunistů?

Vlastimil Krátký: Jsem pro zrušení nesmyslného Bohumínského usnesení žádná jiná strana ho nemá akorát ČSSD si tím zbytečně komplikuje situaci. Jsem proto aby členové co s tímto usnesením nesouhlasí apelovali na své vedení a na mimořádném sjezdu ho zrušili!!! A taky bych uspořádal demonstraci na ukázku kolik lidí je pro a kolik proti spolupráci ČSSD s KSČM. Skupinka nějakých zoufalců tady přece nebude diktovat většině podmínky!

Zdeněk Steinbauer: podporuji vládní spolupráci ČSSD a KSČM jako v současné době v souvislosti s preferencemi stran jedinou možnou účinnou spolupráci v zabránění zavedení fašizujícího novodobě otrokářskéhop státu pod falešným praporem svobody a demokracie..... demokracie je vláda lidu a zde vládne kapitál, tak bych prosil, aby se demokracií neoháněli ti, co skutečnou demokracii nechtějí, ale pouze chtějí hru na demokracii a jejichž záměrem je zbohatnout...... pouze levicová vláda nás může skutečné demokracii, tj. Vládě lidu přiblížit, protože levicové strany hájí zájmy lidu....

A na závěr jeden hlas z druhé strany, který je zároveň odpovědí Zdeňku Škromachovi...

František Knotek: Plně souhlasím s Bohumínským happeningem. Kdy někdo z grémia ČSSD prohlásil, že půjde v koalici s ODS nebo TOP 09? Nikoho neznám....

Převzato z Makovsky.blog.idnes.cz se svolením autora