24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Socialisté atakují Facebbok

13.7.2009

Mají dobrý politický instinkt

Moderátorka prestižního politického pořadu oznamuje, že si koupila velmi levné letenky do Itálie. "A to poletíte na rogalu?" vtipkuje rozverně místopředseda ČSSD. O pár týdnů později táž modrátorka upozorňuje na slib socialistů, že zajistí práci každému, což dříve slibovali komunisté. A je tu znovu místopředseda CSSD, tón je však tentokrát spíše otcovsky mravokárný: "Kritiku podpory zaměstnanosti bych právě od vás nečekal. Nepřipadáte si trapně?"

Prostě normální pokec, jaký přátelé vedou dnes a denně. Komu se nezdá vhodné, aby takhle klábosili novinář z veřejnoprávní televize a místopředseda jedné z nejsilnějších stran, má pravdu. Ale nutno poznamenat, že mluvíme o přátelích v uvozovkách. Jde o dialogy odposlechnuté v internetové sociální síti Facebook.

Je až neuvěřitelné, kolik špičkových členů ČSSD v posledních několika týdnech vzalo právě Facebook útokem. Skoro to vypadá, jakoby plnili nějakou vnitrostranickou direktivu. Někteří již s Facebookem či obecně Internetem experimentují delší dobu, ale hlavním impulsem byla nepochybně "vajíčková blamáž" Jiřího Paroubka. Ta byla spontánně organizovaná mladými lidmi právě na Facebooku. A mimochodem, Jiří Paroubek je asi poslední člověk z nejužšího vedení ČSSD, který si na Facebooku ještě svůj profil nevytvořil. Tedy zatím. Jak řekl jeho poradce Petr Dimun severočeskému reportérovi MF Dnes, prostředí na Facebooku není předsedovi ČSSD "příznivě nakloněné".

Ostatní však už pilně loví virtuální přátele. Nejúspěšnější je asi Zdeněk Škromach, který brzy nasbírá první tisícovku. A má pestrý mix uživatelů: počínaje známými novináři a konče celebritami jako Dara Rollins či Iveta Bartošová. Pilným "facebookařem" je také severočeský rebel Jaroslav Foldyna, který prohlásil, že se právě s pomocí sociálních sítí chce dostat do sněmovny. Strana ho na kandidátce odsunula až na šesté místo, Foldyna však chce díky Internetu "přeskočit" i lídra Paroubka. Na Facebooku podle svých slov tráví až dvě hodiny denně.

Své profily aktivně spravují také například František Bublan, Jiří Havel či Alena Borůvková. Socialistům blízký ministr zahraničí Jan Kohout se stal členem skupiny nazvané "Pusťme je k vodě", která reaguje na prázdninové billboardy ODS rozmístěné na Balkáně. Informoval o tom server Britské listy. A deník MF Dnes zase "uvařil" s pomocí Kohoutova facebookova profilu celý článek. Všiml si, že zatímco šéf české diplomacie mluví poměrně nerad s novináři, tak na Facebooku se naopak ochotně svěřuje se svými pocity. Třeba o jednání s Kanadou o vízech. I zde je hned připraven reagovat socialistický facebookový démon Škromach. "Kanaďané ať si trhnou. měli by zefektivnit sociální systém, jak to udělala ČSSD, když jsme ještě vládli," má okamžitě jasno.

Na Facebooku se politika řešila už dříve, spíše však v okrajové a recesistické poloze. Viz "vajíčka na Paroubka". Ale příchodem socialistů a jejich aktivním angažmá najednou "facebooková politika" dostala nový rozměr. Straničtí bossové jsou zatím tak nějak rozdovádění, jakoby přesně nevěděli, čí jsou. Tónem a stylem se snaží přizpůsobit mainstreamu, který stále tvoří mladí lidé mezi patnácti a pětadvaceti. Kravaťáci z Lidového dkomu působí poněkud trapně, ale je nepochybně otázka času, kdy si najdou své místo a vhodnou polohu. Mnozí jistě ze svého pobytu na Facebooku benefitují už teď. Jestliže jsou "přáteli" mnoha známých novinářů, mají unikátní šanci nahlédnout, jak a o čem tihle lidé přemýšlejí, případně čím se zabývají. A to i ve volném čase.

Což je druhá strana mince. Nejsem si jistý, že stejně z tohoto vztahu benefitují i novináři. Nejde jen o to, že se nehodí, aby se reportéři a komentátoři přátelili s politiky. Tak nějak cítíme, že opravdu nejde o skutečné přátelství. Ale myslím si, že by si žurnalisté měli dvakrát rozmyslet, než politiky pustí do okruhu svých skutečných přátel a fakticky i do svého soukromí.

Docela dobře si dokážu představit, jak mediální stratégové a další „přátelé tisku“ z Lidového domu sbírají o novinářích na Facebooku informace. Novinové redakce jsou zvláštní svět, který by měl zůstat za dobře zavřenými dveřmi. Asi jako je lepší, když konzumenti párků neuvidí, jak se tyto vyrábějí.. Světové deníky New York Times a Wall Street Journal nikoliv bezdůvodně už počátkem tohoto roku vydali pro své reportéry přesné instrukce, jak Facebook pro práci i v soukromém životě používat. Myslím, že je na čase, aby se i v Česku lidé v médiích na toto téma minimálně zamyslili.

A politici? Snaha socialistů má hodně daleko do Obamovy internetové strategie, která je asi etalonem moderního politického marketingu. Hemžení Škromacha, Foldyny a spol. je zatím jen naivní dětskou hrou. Musí přijít někdo, kdo tomu dá jasný směr a smysl, a například politikům vysvětlí, že je lepší mít otevřené a všem přístupné stránky, než jen uzavřené profily pro přátele. Ale je to jen otázka času. ČSSD mě překvapila, že z velkých stran je jediná, kdo se do něčeho takového pustil, a to s takovou energií a vervou. V Lidovém domě jsou zjevně nejen papaláši, ale i lidé se správným politickým instinktem.

Je to vlastně špatná zpráva pro nás, kteří ČSSD nevolíme a na nějaké přátelení s jejími pohlaváry nemáme ani náladu, ani čas. Docela dobře to vystihl jeden z mých virtuálních přátel. „Tak on je tady Škromach? Možná je na čase založit něco nového.“

(Psáno jako komentář pro LN)

Převzato z blogu Extra se svolením autora.