28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Socialismus si vzít nedáme!

Voliči s nataženou rukou po cizích penězích mohou slavit. Utáhneme šrouby a posílíme represi, čímž upevníme socialistickou morálku. Samostatnost a odpovědnost se bude trestat. Nevyčuhuj, nebo dostaneš přes prsty. To je zkrácená verze koaliční smlouvy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 17.12.2013 16:23

Jednu jistotu máme

Protože své hlavní populistické sliby (žádné poplatky, zvyšování minimálních mez, důchodů..), bude muset nová vláda plnit a Maastrichtský 3% limit pro deficit rozpočtu se ve svých plánech porušit neodváží je jisté, že naše státní zadlužení, které je stále pod UE-limity a hluboko jeho úrovní v Euro-zóně, která je jejím vzorem a cílem, je jisté, že ji v zadlužení státu budeme rychle dohánět ("nepředvídatelné" okolnosti nejspíš způsobí, že i ten deficit rozpočtu trochu uletí.

J. Jurax 16.12.2013 22:46

Tvrdý odsudek

ale po mém soudu případný.

Ono koaliční program se dokonce líbí odborům - a to nevěstí nic dobrého pro tuto republiku.

J. Peřina 16.12.2013 20:39

Referendum není demokratický

prostředek,ale matoucí hůl na občany.Ono totiž záleží na tom,jak se daná otázka podá.Uvedu příklad.Referendum bude jednat o tom,jestli máme i nadále setrvat v EU.Jak volič odpoví na tyto dvě otázku:1-jste pro setrvání v EU?

2-jste pro setrvání v EU,i když nás tak stále omezuje a nařizuje co smíme a nesmíme?

Kdo bude odpovědný za skladbu otázky,aby opravdu vstihla podstatu bytí,či nebytí v EU?Tak je to s referendem vždy.Otázka je základ referenda a ne lidský rozum.

J. Jurax 16.12.2013 22:56

Re: Referendum není demokratický

Referendum je soubojem PR agentur - kdo si zaplatí lepší a vrazí do toho víc peněz, vyhraje.

Referendem je řešitelný jen velmi omezený okruh problémů. Ty okruhy, které jen trochu zavánějí odborností, se k referendu nehodí. Navíc referendum vyžaduje problém, jemuž stačí odpověď ANO - NE.

Některé otázky se v referendu nesmí položit, protože výsledek by byl politicky nekorektní. Třeba o zavedení trestu smrti.

A samozřejmě jde o formulaci otázky.

P. Papež 16.12.2013 20:33

Přesně

Přesně vystižené. Autor jednoduše dokázal, o co vládě jde. Shrnutím se dostaneme na jedno. Prachy do vlastní kapsy či strany, aby z toho bylo pro sebe i tupé souputníky.

K. Janyška 16.12.2013 18:48

Socialistický zločinný šroub EU se utahuje.

A utahuje a utahuje a utahuje a utahuje a ........... Dzp.

J. Kulheim 16.12.2013 16:52

Pane Blažku,

rozcupujte Pana Matějku na cimpr campr a napište jak je to správně, podle vás.

J. Boleslav 16.12.2013 17:07

Re: Pane Blažku,

Raději ne, proboha.

L. Novák 16.12.2013 17:25

Re: Pane Blažku,

:-)

M. Prokop 16.12.2013 18:06

Re: Pane Blažku,

Podle Lenina, nebo rovnou Stalina?

V. Ondys 16.12.2013 14:28

:))))) Bez reformy neochvějně socanského školství to nepůjde

Po osmačtyřicátém z něho komouši udělali vstupenku do klubu vyvolených, kteří se mohou vyhnout práci s možností lepšího zaměstnání, pokud si dobrovolně nechají vypláchnout hlavu pod hlavičkou společenské příkladnosti, aby ani mozek nemusel makat a každý poťouchlík si vystačil s omíláním naučených manter. :)))))))) Pro začátek by stačilo bezplatné vzdělání jenom na základní škole a případně dál už jenom po nějaký čas v učňovském školství...

J. Jurax 16.12.2013 23:00

Re: :))))) Bez reformy neochvějně socanského školství to nepůjde

Hm ... máte VŠ vzdělání? Pakliže ano, tak v jakém oboru a kde a kdy jste je získal?

V. Vaclavik 16.12.2013 12:36

Coz o to

utrit se umi dost lidi, ale jsou zbabeli, protoze co se spolecenskeho zivota tyka, jsou nakazeni tim samym virem socialismu, jeho moralkou, a neumi se mu tak branit.

A. Holík 16.12.2013 12:34

E ?

To jako pan Matejka ocekaval pravicovy program od techto stran ?

P. Čech 16.12.2013 11:37

Ale, pane Matějko,

nenašel jste byť jen náznak větší svobody pro lidi? Tedy jste asi špatně četl. Konkrétně čl. 1.9.1 hovoří o prosazení zákona o obecném referendu. To je obrovská svoboda pro lidi a zároveň jediný demokratický institut, který jim bude dán do rukou. Institut, pomocí něhož mohou lidé nejen zjistit skutečnou většinovou vůli občanů, ale také tuto vůli prosadit. Rozvazuje lidem ruce, nyní svázané čl. 5 ústavy a zatím absolutní mocí politických stran nad občany země.Občané nabudou skutečné moci, o které pouze hovoří čl.2, odst.1 ústavy, který zmíněný čl. 5 potírá. Vedle tohoto článku návrhu koaliční smlouvy všechny ostatní blednou a ztrácí na významu. Občané dostanou totiž do rukou nástroj, pomocí něhož budou moci prosazovat svou vůli a tedy i skutečnou, přímou moc, která jim v demokracii náleží a kterou jim v současnosti, byť podle ústavy, nedemokraticky (socialisticky) berou politické strany.

R. Brzák 16.12.2013 11:47

Re: Ale, pane Matějko,

Ano, s tímto souhlasím - ale jsem na pochybách, zda nejde jen o slib, kterým nezarmoutíš.

Bude také důležité, jak bude používání referenda nastaveno - dá se totiž snadno použít k zprofanování jeho smyslu. Přesto se jedná o vlaštovku - a já doufám, že to není ta na podzim.

P. Čech 16.12.2013 12:15

Re: Ale, pane Matějko,

Také doufám. Je zde však velká naděje. Vhledem k tomu, že k přijetí tohoto zákona je nutná ústavní většina, neobejde se koalice bez podpory hnutí Úsvit přímé demokracie. Toto chce zákon stejný a nebo velmi podobný tomu, jaký mají ve Švýcarsku. A ve Švýcarsku mají dobrý zákon. Je pravdou, že pomocí referend řeší pouze určité konkrétní věci a ty, které se nedají řešit pomocí referenda jsou řešeny pomocí t.zv. všeobčanského hlasování (to není referendum, ikdyž je to podobné) Pouze je nutno pohlídat, aby do tvorby tohoto zákona nezasahovali "bývalí" komunisté a politici z ODS a TOP 09.Tito totiž dokážou , s prominutím, zmršit cokoliv a mnohokrát to již prokázali.

J. Svoboda 16.12.2013 12:53

Pánové, Čechu a Brzáku,

jevite se jako fanatičtí přisluhovači pana Okamury, kterým to moc nemyslí. Zaplať Bůh, jsou tady i jiní voliči.

L. Novák 16.12.2013 13:07

Re: Pánové, Čechu a Brzáku,

A vám to myslí? :-)

R. Brzák 16.12.2013 13:57

Re: Pánové, Čechu a Brzáku,

Pan Okamura je zajímavý člověk - což jste ale i Vy, pane Svobodo. Okamura přemýšlí a něco vymyslí, pak to zkusí prosadit v rámci systému, jaký zde je a hledá pro svou snahu podporu - ode mne ji ve volbách nedostal, protože je na mne příliš populistický a nesouhlasím s některými zkratkovitými řešeními, jež ve svých projevech nabízí. Přesto můžu s ním najít styčný bod v podpoře přímé demokracii (například a dobrý příklad Švýcarského typu). Vy jste zase zajímavý svým okamžitým odsudkem nějakého diskutujícího na základě toho, že nesouhlasíte s panem Okamurou án blok a shoda onoho diskutujícího v jednom bodě s agendou hnutí Úsvit je pro Vás důkazem chabé myšlenkové dispozice...

J. Cerny 16.12.2013 12:16

Re: Ale, pane Matějko,

Zakon o referendu. O jakem referendu? Vite vubec kolikm referend demokracie zna? Uvedu priklady, pricemz si nenarokuji uplnost. Mne znama rerenda: fakultativni, obligatorni, konzultativni, konfirmativni, konstitutivni, financni, suspenzivni, abrogativni.... A nedilnou soucasti referend by melo byt pravo lidove iniciativy coz sice neni eferendum, ale nuti vladu se zabyvat vecmi, kde lidi tlaci bota... Je to hezke o Tom psat a slyset, jen si tezko umim predstavit, jak by to fungovalo ve spolecnosti zatizene komplexem zavisti a uprednostnovani vlastniho ega pred zajmem statu.

R. Brzák 16.12.2013 12:36

Re: Ale, pane Matějko,

Ve společnosti, jakou popisujete, ve skutečnosti nežijeme - mimochodem, už pojem zájem státu je věc tak diskutabilní a zneužívaná, že upřednostňování vlastního ega (mimochodem ten nejpřirozenější a nikterak apriori negativní projev života) vychází z mého pohledu lépe. Ale mohu s Vámi souhlasit, pokud nahlížíte, že budeme mít s užívání referend například Švýcarského systému velké potíže. Budeme v nich dělat spoustu chyb - ne kvůli komplexu závisti - ale pro náš strach, který je závisti příčinou. Bude to pro nás nová zkušenost - a proto se nemůžeme chybám vyhnout. Z širšího pohledu je to dobře, neboť jedině chybami se člověk učí - protože dopad vlastních chyb má přímý účinek na každého jednotlivce, který se pak nemůže vymluvit na okolnosti či "ty druhé".

Ostatně, ani Švýcaři se chyb nevyvarovali - ale postupem času jich dělají méně, neboť se i používáním referend naučili osobní odpovědnosti a zbavili se strachu, jenž nás vede ke spoléhání se na záchranu státu.

P. Čech 16.12.2013 19:18

Re: Ale, pane Matějko,

Přesně tak, pane brzáku. Chybami se člověk učí. A my se učit musíme. Naštěstí se máme kde učit a mnoha chyb se můžeme vyvarovat, poněvadž se jich již dopustili jiní (švýcaři, jak říkáte). Nechce to nic jiného, než používat vlastní mozek, což ovšem nelze očekávat od ovčanů, jichž zrovna není málo. I oni se však postupem času naučí, že co si neudělají sami, míti nebudou. On totiž ten náš nynější socialismus, stříknutý anarchií nebude mít dlouhého trvání.

P. Čech 16.12.2013 16:56

Re: Ale, pane Matějko,

Mluvím zde o obecném referendu. Je to stejné jako s tou demokracií. Ta existuje také jako lidová, občanská, socialistická, parlamentní,  přímá, zastupitelská a všelijaká jiná. Vždy se však musí jednat o demokracii skutečnou či obecnou. Pod pojmem "referendum" zde myslím obecné hlasování, přičemž jeho výsledky musí být v rámci státu závazné pro všechny, tedy i pro moc zákonodárnou, výkonnou a soudní. Pokud toto hlasování takovým je, teprve potom jej lze upřesnit pomocí přívlastků jako např. fakultativní, obligatorní, finanční či jiné. Pokud si fungování referenda v ČR nedovedete představit, je to dozajista Vaše věc a nikdo vám ji nechce vyvracet, ani já. Je však jistě mnoho lidí jiných, kteří si to dovedou představit docela dobře. Komplexy a upřednostňováním vlastního ega není zasažena společnost (demokratická většina občanů), nýbrž jednotlivci (dozajista jich není málo, pochybuji však, že jich je většina). Výsledky referenda jsou však vyjádřením vůle většiny občanů.

J. Boleslav 16.12.2013 17:14

Re: Ale, pane Matějko,

Máte pravdu, diskuse o referendu je u nás velmi zploštělá a redukovala se zatím na otázku, zda referendum ano nebo ne. O tom, jak by mělo vypadat, zatím diskuse vedena není, protože to je pro většinu lidí problém příliš složitý a zabývat se jím ani nechtějí, ani toho nejsou v řadě případů vůbec schopni. Navíc, přímá demokracie je něco jiného, než pouhá přímá volba jednotlivých zastupitelů v zastupitelské demokracii.

P. Čech 16.12.2013 19:26

Re: Ale, pane Matějko,

Zde s Vámi souhlasím, pane Boleslave. Mnoho lidí si totiž plete pojmy, i pan Okamura, který prohlásil, že ve Švýcarsku mají přímou demokracii. Není to pravda. Ve Švýcarsku se jedná o demokracii zastupitelskou,kde pouze občané mají v určitých případech jakous takous přímou moc, která ani vlastně přímá není.Referendum a všeobčanské hlasování (není to totéž) vyjadřuje většinovou vůli občanů, která je závazná pro všechny a všechno. To však není přímá moc.O věcech rozhodují volení zástupci státu, kantonů a obcí, pouze musí ctít výsledky referend a všeobčanských hlasování. Tak to je.

M. Pechr 16.12.2013 12:52

držhubný

...poněkud se obávám, že z referenda zbude jen držhubný a svoboda na oko, něco jako jako když ovce zaženou do ohrady a pak jim daj vybrat v kterym rohu chtěj ležet... ...nebo jako když se byrokratickými kroky postupně téměř znemožní úspěch drobným živnostníkům, ale řekne se můžete volit řetězec který chcete a výběr zboží máte velký, k mání je všechno... ...připomíná to návnadu, kdy chutný voňavý pokrm v pravici je doprovázen tyčí s okem či sítí v levici...zvíře jež na to skočí bude lapeno...pozorováním jednotlivostí a pokusem najít spojnice spíše docházím k názoru, že míra dostupné svobody a míra touhy lidí po svobodě spíše ubývá...kéž bych se mýlil...

B. Mrázek 16.12.2013 13:43

Re: Ale, pane Matějko,

Referendum nikomu víc svobody nedá. Při představě, že o důležitých věcech nebude rozhodovat parlament složený přece jen většinou z alespoň průměrně inteligentních lidí, ale titíž voliči, kteří volili Sobotku, Babiše, Kadimůru a Filipa, mi běhá mráz po zádech.

J. Slanina 16.12.2013 14:40

Re: Ale, pane Matějko,

Ano, naprostý souhlas. Navíc otázku lze formulovat tak, aby zblbla již i tak blbé voliče.

J. Kadeřábek 16.12.2013 16:51

Třeba v Brně

bude otázka formulována asi takto: chcete nové moderní nádraží v místě kde my moudří Onderkovi chlapci jsme rozhodli (a naše pozemky pod starými kolejemi se rázem stanou vysoce cenné) nebo zůstane to staré, které nehodláme opravit ba ani uklízet aby jste přišli k rozumu?