18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLITIKA: Socialismus si vzít nedáme!

Voliči s nataženou rukou po cizích penězích mohou slavit. Utáhneme šrouby a posílíme represi, čímž upevníme socialistickou morálku. Samostatnost a odpovědnost se bude trestat. Nevyčuhuj, nebo dostaneš přes prsty. To je zkrácená verze koaliční smlouvy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Slanina 16.12.2013 17:55

Re: Třeba v Brně

Opravdu si myslíte, že by podobnou otázku týkající se brněnského nádraží položili zrovna tihle chlapci až takhle natvrdo? :-)))

J. Jurax 16.12.2013 23:17

Re: Třeba v Brně

To nevím, jestli takhle natvrdo, ale každopádně si myslím, že by ji položili aspoň bez pravopisných chyb :-)

P. Čech 16.12.2013 19:33

Re: Ale, pane Matějko,

Většina voličů je blbá, pouze Vy a vám podobní jsou chytří? Tak jste to myslel?

P. Čech 16.12.2013 19:31

Re: Ale, pane Matějko,

Mám na věc poněkud jiný názor. Vezmeme-li v úvahu úroveň zákonů a věcí, schválených v parlamentu, nemůžeme zároveň hovořit o nějaké průměrné inteligenci poslanců a senátorů tam sedících (senát je na tom mnohem lépe než sněmovna). většinou paskvily ze sněmovny vycházející, svědčí spíše o hluboce podprůměrné inteligenci lidí tam sedících. lidí, kteří by nikdy nebyli zvoleni v případě většinového dvoukolového volebního systému.

L. Severa 16.12.2013 13:45

Re: Ale, pane Matějko,

Velmi bych si přál, aby referenda splnila to co se od nich očekává. Jsem v tomto dost skeptický, protože přímá volba prezidenta byla jakýmsi referendem. No, lid tedy rozhodl, zda  dobře je dost diskutabilní.

P. Čech 16.12.2013 19:42

Re: Ale, pane Matějko,

Zde nerozhodl "lid". S trochou nadsázky lze obecně říci, že zde rozhodl špatný zákon č.71/2012 sb., zejména jeho čl. 56, odst.5. Odstavec, který je v rozporu s nejméně dvěma články Listiny základních práv a svobod. Odstavec, který m.j. říká, že senátor je někým více než poslanec a tento  opět někým více než občan. Kdyby totiž tento odstavec v zákoně nebyl, mohlo by do prvního kola volby jít všech 15 přihlášených kandidátů a volby by dopadly zcela jistě jinak. Přímá volba prezidenta nebyla žádným, ani jakýmsi referendem. Referendem by dnes bylo, pokud by existovala vyhlášená otázka : Chcete, aby nadále byl prezidentem Miloš Zeman?Ono totiž hlasování o něčem a volba někoho jsou dvě rozlišné věci a nelze je ztotožňovat ani obrazně.

J. Jurax 16.12.2013 23:13

Re: Ale, pane Matějko,

Jste tu znám jako propagátor referend - nicméně vězte, že referendum je jednak ve zdrcující většině problémů nepoužitelné - buď že tomu lid nerozumí nebo že výsledek by byl politicky nekorektní - a jednak bude v zásadě bojem PR agentur, jejichž úkolem bude patřičně oblbnout voliče. Kdo zvolí lepší a dá víc peněz, vyhraje.

Znáte případ Zwentendorf v Rakousích, v němž se krystalicky projevila blbost suverénního lidu patřičně zblblého propagandou? Lid rozhoduje na základě dojmologie ...

P. Čech 17.12.2013 9:48

Re: Ale, pane Matějko,

Tak za prvé, nerozhoduje lid, ale občané. To je poněkud rozdíl. Za druhé nerozhodují ani občané, ale většina (nadpoloviční počet ) zůčastněných občanů, přičemž možnost zúčastnit se má každý občan (nikoliv každý člověk - lid). Za třetí, povinností vyhlašovatele referenda je co nejdokonaleji vysvětlit občanům všechna pro i proti u problému, o němž se hlasuje. Lid obecně sice rozhoduje na základě dojmologie, většina občanů však nikoliv. Stále totiž jde o tu demokratickou většinu a nikoliv o "všechen lid".

J. Jurax 17.12.2013 20:26

Re: Ale, pane Matějko,

No jo, množina občanů je lid. Nebo občany nemáte za lidi? Definice občanství viz třeba http://iuridictum.pecina.cz/w/Ob%C4%8Dan

A nerozhodují všichni občané, nýbrž toliko ti, kdož podle patřičných zákonů jsou k tomu oprávněni - vyloučeni jsou třeba občané nedosahující věkového limitu (u nás 18 let) a občané nesvéprávní. Teprve takto omezená množina občanů rozhoduje - a z této množiny ovšem toliko ti, kteří se názorem trefí do nadpoloviční většiny, budou tím posvěceným hlasem lidu, onou demokratickou většinou. Ostatní budou občany pomýlenými, jejichž názor s hlasem lidu nesouzní,

Že vyhlašovatel referenda má za povinnost atd. - to jsou jen hezká slova, i kdyby byl vyhlašovatel referenda nestranný. Což být nemusí. A vysvětlovat bude kdekdo - zastánci ano i zastánci ne, přičemž obě skupiny budou uvádět zejména argumenty podporující jejich názor, budou mlžit, vyhrožovat nedozírnými následky, zamlčovat i lhát.

Podstaná část lidu - nebo chcete-li občanů oprávněných referendit - se v dané problematice nebude z různých důvodů dostatečně orientovat, značná část bude rozhodovat podle svých sobeckých zájmů nebo zájmů profesní skupiny etc., aniž by zohlednila zájem celku, a značná část bude rozhodovat zcela iracionálně - třeba podle tváří té které kampaně či podle nějaké potrhlé ideologie - to je to, čemu říkám dojmologie. Pravděpodobnost racionálního rozhodnutí s pečlivým zvážením pro i proti a s hlubokou znalostí věci je u referenda velice nízká

Podotkněme ovšem, že u rozhodování politiky je pravděpodobnost racionálního rozhodnutí s pečlivým zvážením pro i proti a s hlubokou znalostí věci nízká taky. Naši čačtí volení zastupiči sice mohou problému rozumět nebo si najmout experty, ale zas do toho pletou politiku a samozřejmě zájmy své, zájmy těch, kdož si je platí a zájmy rodných stran, majíce jediné prioritní kritérium - aby to neodradilo voliče a neohrozilo v příštích volbách udržení koryt a jejich případné rozhojnění.

J. Jurax 17.12.2013 20:42

Re: Ale, pane Matějko,

Nicméně přes v předchozím uvedené existují v zásadě dva okruhy problémů pro referendum vhodných.

Za prvé - nesmí jít o nic odborného a důležitého; například zda mají být o nedělích otevřeny obchody či má se v neděli světit den Páně nebo zda mají mít politikové imunitu jen na parlamentní půdě nebo i mimo ni (to je sice celkem odborná věc, ale tohle politikové nejsou schopni racionálně projednat) nebo jestli mají být povinné školní uniformy a tak podobně.

Za druhé - jako alibi politiků, kteří nechtějí problém rozhodnout, neboť se obávají dopadů, které by to pro ně mělo.  Takhle - i když rozhodnutí lidu, potažmo občanů bude jakékoliv, i pyramidálně blbé, mohou si mýt ruce jak Pontius Pilatus - to my nic, to vox populi, vox Iovi.

A naopak jsou otázky, které se v referendu objevit nemohou, protože výsledek by byl politicky nekorektní, nepřijatelný a eurovrchnost by nás kárala a volala k pořádku, případně srovnala do latě. Viz třeba referendum o trestu smrti.

No a pak je ještě referendum po způsobu EU - to se referendum opakuje tak dlouho, až z občanů, potažmo lidu, vypadne žádoucí výsledek ... :-) ... jako v Irsku.o Lisabonské smlouvě - občané se trefili až napodruhé ...

J. Kratochvíl 16.12.2013 11:09

Po volbách je naděje, že výhrává slušnost,

nad lží a nenávistí, které tady reprezentuje Matějka a jemu podobní a ti to nemohou vydýchat. Většina občanů si přeje slušný fungující stát s pevnými pravidly pro všechny, což Matějkům žvanícím něco o svobodě vadí, Svobodu si představují jako rozkrádání společných prostředků.

Úkolem nové koalice je rehabilitace politiky jako práce a spolupráce, politiky bez velkých gest, praktikované podle schématu vyjednal--zavázal se—udělal.

P. Han 16.12.2013 11:44

Re: Po volbách je naděje, že výhrává slušnost,

"Většina občanů si přeje slušný fungující stát s pevnými pravidly pro všechny..."

Jo, to si přáli za Hitlera taky. A za Gottwalda nejspíš taky. Ne, že by to bylo srovnatelné. Hitlerův ani Gottwaldův režim nám nehrozí. Pouze se dostane ke korytu Babiš a Kratochvílové budou dál žvanit.

R. Brzák 16.12.2013 11:53

Re: Po volbách je naděje, že výhrává slušnost,

Pane Kratochvíl,

rozkrádat společné prostředky může ten, jenž má nad nimi moc - tedy státní úředník (jímž je i politik) - nebo-li, nechcete-li rozkrádání společného prostředku, chtějte malý stát a silnou obec. Obec, nebo-li její komunita, která má společný majetek přímo pod nosem a tedy nejlépe uvidí, jak s ním její správce zachází, by měla mít nad majetkem moc větší , než stát. A svobodný občan, jenž chce, aby, jeho obec fungovala a prosperovala, se musí v rámci své obce maximálně zajímat a svůj dohled uplatňovat. Ne přes svého zvoleného zástupce v Praze, ale prostřednictvím přímé demokracie v Hodoníně, či Sudoměřicích.

P. Kmoníček 16.12.2013 13:06

Re: Po volbách je naděje, že výhrává slušnost,

To ale čeledínům nevysvětlíte.

J. Kratochvíl 16.12.2013 13:39

Re: Po volbách je naděje, že výhrává slušnost,

Pane Brzák,

neřešte něco co již vyřešili dávno před vámi v jiných zemích a úspěšně na rozdíl od vašich nesmyslů.. Jak má fungovat stát a jeho funkce je popsáno v mnoha politologických učebnicích tak si to, laskavě přečtěte a nevymýšlejete nesmysly a "neobjevujte Ameriku".a nedělejte ze sebe blbečka.

R. Brzák 16.12.2013 14:02

Re: Po volbách je naděje, že výhrává slušnost,

Nevadí mi dělat ze sebe "blbečka", když v diskuzi prokáži svou omylnost - neboť tak budu stále člověkem. Obávám se, že tomu se mohu vzdalovat (samozřejmě pouze z etického hlediska) v případě, když se nechám vtáhnout do Vašeho druhu komunikace. Proto se omlouvám, že na Vás v tomto tématu již reagovat nebudu.

J. Kratochvíl 16.12.2013 14:28

Re: Po volbách je naděje, že výhrává slušnost,

Když chcete příklad:

.....rozkrádat společné prostředky může ten, jenž má nad nimi moc - tedy státní úředník (jímž je i politik) "

-  velká chyba státní úředník není politik viz služební zákon, který byl přijat někdy v r.2002 a dosud nebyl politiky uveden v platnost. Tento zákon přesně definuje politika a  státního úředníka a jaké mají povinnosti a práva. A je dost hloupé si to plést, zkrátka ať se vám to líbí nebo ne je v tom rozdíl. A tak bychom mohli pokračovat. Není možné aby státní úředník nebo politik na jakéliv úrovni rozkrádal nebo defradouval veřejné prostředky na to jsou zákony. Za Rudolfa II. za to usekávali ruce nebo rovnou na šibenici, ale pan Matějka a nejspíš asi i vy to berete za omezování svobody.!!!!!!!

R. Langer 16.12.2013 14:23

Re: Po volbách je naděje, že výhrává slušnost,

Ano, státy fungují podle učebnic. No vy jste ještě větší humorista, než by jeden řekl... :-D

J. Kratochvíl 16.12.2013 14:31

Re: Po volbách je naděje, že výhrává slušnost,

No tak určitě nefungují podle Klause nebo pana Matějky.!!!!

R. Langer 16.12.2013 15:03

Re: Po volbách je naděje, že výhrává slušnost,

Tak samozřejmě že ne, protože ten socialismus se už rozlezl úplně všude...

J. Slanina 16.12.2013 18:00

Re: Po volbách je naděje, že výhrává slušnost,

Nu, on soudruh kratochvíl čerpá hlavně z této učebnice:

http://www.marxists.org/cestina/lenin/1917/statarindx.htm

P. Zeman 16.12.2013 12:45

Re: Po volbách je naděje, že výhrává slušnost,

Každý si svobodu představuje jinak. Vám stačí dobře si nacpat nácka a v létě si zajet k moři. Zbytek ať za vás řeší politici a úředníci (a to oni dělají rádi). Že má svoboda větší rozměr neřešíte. Vaše věc :-/

J. Kratochvíl 16.12.2013 13:33

Re: Po volbách je naděje, že výhrává slušnost,

Podle sebe soudím tebe

P. Han 16.12.2013 14:19

Re: Po volbách je naděje, že výhrává slušnost,

Tak to nedělejte.

R. Langer 16.12.2013 14:24

Re: Po volbách je naděje, že výhrává slušnost,

No to vidíme... :-P

V. Novák 16.12.2013 10:14

Prostě vyhrála demokracie, pane autore.

Trapné, že? Co to po tom 89. zavedli za svinstvo...

M. Prokop 16.12.2013 10:25

Re: Prostě vyhrála demokracie, pane autore.

Vyhrála jedna skupina socanů (složená ze tří částí). Demokracie to jen umožnila.

Matějka to, celkem důvodně, kritizuje.

Těšíte se až se zase nebud smět kritizovat, nebo o co vám jde?

V. Novák 16.12.2013 11:42

Vy někde vidíte volání po zákazu?

Já jen Matějku upozorňuju, že vyhrála demokracie. A to vyhrála - lid opět směl rozhodnout. A rozhodl.

Rozhodl tak, že Matějku i s Machem poslal do... pryč...

Proč bych volal po nějakém zákazu? Mě kvičení pravičáků, jak ty volby nedopadly dle jejich "jediného Správného Názoru", baví.

P. Han 16.12.2013 11:46

Re: Vy někde vidíte volání po zákazu?

A jo. Vyhráli vaši koně, tak tu máme opět "lid". Dělný a uvědomělý, jak jinak.

V. Novák 16.12.2013 13:11

No... vyhráli... A co?

Když vyhráli vaši koně, taky jsem lidu nenadával. Jen jsem tak trošku zalitoval, jak se nechal zblbnout.

Ano - vyhrál lid, který si tentokrát uvědomil, že kaldovské lži ho akorát berou u huby, že mu jenom vytahují peníze z peněženky - aniž by to bylo vidět jinde, než na kontech pár vydřiduchů. Uvědomil si to ten lid - takže je uvědomělý.

Příště budete muset lhát a strašit důsledněji, chcete-li ho zase zblbnout. Řecká lež už nepostačí, když lid vidí umělou kaldovskou recesi. Nejen vidí - zažívá doslova na sobě.

Demokracie - víte? Demokracie od slova "démos". Až se stydím vás poučit, že to znamená "lid".