23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Sociál(istické) výdobytky si brát nenecháme!

Když na počátku letošního roku vyšlo najevo, že název seriálu "Hříšní lidé města pražského" inspirovaného pražským podsvětím třicátých let je aktuálnější, než se zdá, a že schopnosti policejního rady "Vacátka" jsou dnes spíše ve službách "hříšných lidí" než naopak, zvedla se vlna celonárodního znechucení a odporu (myšleno hnusu).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 11.5.2012 10:29

"Na té nejsprávnější určitě stál, když dělal nočního hlídače nebo zahradního dělníka"

Jo, tehdy si mezi soudruhy komunisty zvolil tu méně perspektivní kliku.

Nobelovu cenu obdržel i terorista Arafat. Znamená to, že není terorista?

Komunista s řádem Čestné legie není komunista?

B. Brousková 11.5.2012 10:47

Re: "Na té nejsprávnější určitě stál, když dělal nočního hlídače nebo zahradního dělníka"

Největší zlodějny včetně jistoty desetinásobku a LTO proběhly v době kdy už dva roky dělal předsedu vlády někdo docela , ale docela jiný, Ten, co dělal v době jeho premierování ministra přes finance. Nevíte jak se jmenoval?  Ten samý co v době, kdy padouch Pithart dělal nočního ,hlídače si  jezdil po západních  zahraničních stážích a pak dřel obětavě v prognosťáku do úmoru. Jistě KSČ natruc.

J. Kanioková 11.5.2012 11:43

Ale, ale, ale.... "si jezdil po západních zahraničních stážích"?

Dejte důkaz... ne JPP

M. Šejna 11.5.2012 12:42

paní Kanioková

vy jste se ještě nenaučila životopis Václava Klause nazpamět? A já myslel, že v agitačním středisku pravicových komsomolců to je povinné čtení.

Václav Klaus se tím nijak netají, že v době normalizace studoval v USA. V té době normalizace, kdy právník Pithart mohl maximálně dělat dělnickou profesi.

J. Kanioková 11.5.2012 16:07

Semestr v Itálii a v USA nejvýš 2 semestry, což bylo sjednáno už v r. 68

VŠ vzdělání získal na VŠE (obor ekonomika zahraničního obchodu, konec 1963). Relativního uvolnění poměrů v tehdejším Československu využil k příležitosti studovat v Itálii (1966) a v USA (1969). Jako vědecký pracovník Ekonomického ústavu ČSAV absolvoval vědeckou aspiranturu a v roce 1968 dosáhl hodnosti kandidáta ekonomických věd.

V roce 1970 byl v rámci tehdejších čistek z Akademie věd vyhozen a z politických důvodů na dlouhá léta pracoval ve Státní bance československé. Odtud se koncem roku 1987 vrátil k akademické činnosti do Prognostického ústavu ČSAV.

P. Gabriel st. 11.5.2012 14:02

Re: Ale, ale, ale.... "si jezdil po západních zahraničních stážích"?

No samozřejmě. Má to v životopisu. A je CSc. Což je titul, k jehož získání byl nutný souhlas OVKSČ, madam. A Klausova přihláška do KSČ běhá po netu dodnes!

J. Kanioková 11.5.2012 16:10

jste fakt takový blázen, že věříte tomu falzu?

P. Gabriel st. 11.5.2012 20:42

Re: jste fakt takový blázen, že věříte tomu falzu?

A jak víte, že je to falzum? Já vím, že je to jenom sken něčeho, co Klaus nikdy nepopřel. A že nebyl žádný anti, je vidět z toho CSc., z jeho zahraničních pobytů a ztoho, že byl vybrán mezi Štrougalovy melodyboys na prognosťáku. Je to pragmatický vykuk a čert nám ho byl dlužen!

P. Gabriel st. 11.5.2012 13:51

Re: "Na té nejsprávnější určitě stál, když dělal nočního hlídače nebo zahradního dělníka"

Nerzvolil si žádnou kliku. V r. 68 prostě vystoupil z KSČ!

J. Kanioková 11.5.2012 16:12

Vystoupil? Hahaha

P. Gabriel st. 11.5.2012 13:50

Re: jen řada omylů

Pane Prunere, plácáte nesmysly. Pithart byl přece vyhozen z rozhlasu spolu s Dienstbierem prakticky ihned po té, co vystoupil ještě v r. 68 z KSČ. Pak se živil až do převratu, jako kotelník. A jak se ukázalo, ve všem, co říkal a navrhoval kolem mudržení federace se Slováky, mudalší vývoj dal za pravdu. Dvojdomek, což vám evidentně uniká byl na téma každý za své. Odtrhnout se chtěl Mečiar se Slotou. Většinovou podporu to nemělo. A dnes se hledá jak a v čem dvojdomek vrátit na scénu, třeba společná obrana, společné ambasády... A Klausem se moc neohánějte. Lidé již prozřeli, takže je to Kainovo znamení hanby!

J. Kanioková 11.5.2012 16:56

Kotelníkem až po Chartě..a to jako jedno z různých zaměstnání..

Pithart, člen komunistické strany v letech 1960-68, absolvent komunistické právnické fakulty a syn člena komunistické strany, náměstka ministra průmyslu, velvyslance v Jugoslávii a později ve Francii Viléma Pitharta. Léta sedmdesátá strávil jako čerpař Vodních zdrojů a pak podnikový právník Ředitelství výstavby pracovišť v Praze.

V jeho knížce, kterou mám před sebou, o sobě napsal - ukončení práv 62, zůstal na fakultě jako asistent. Pak krátce studoval na Oxfordské univerzitě. Po návratu r. 69 pak jako čerpač, později jako právník. Po Chartě pak manuálně, různě.. Jeho knížka začíná - být či nebýt socialistou a v ní se levicovým pohledem na záležitosti netají.

A v současnoti patří k P&L a oni všichni, tak nějak internacionálně, jsou obrovští eurohujeři, kolektivisti, socialisti. Ostatně Lidovci jsou dost hodně doleva..

J. Chaloupka 11.5.2012 8:44

Pithart jako předseda české vlády

nechal schválit zákon o státním podniku, který umožňoval většině tehdy ještě komunistických ředitelů (kvůli kterým slyšel trávu růst) nakládat se státním majetkem jako by byl jejich. Tehdy začalo tzv. vyvádění resp. později tunelování majetku státu do soukromých rukou. Většina "úspěšných" podnikatelů byla v KSČ.Pithart je zemský škůdce a měl by být lámán v kole.

M. Kosejk 11.5.2012 9:27

Re: Pithart jako předseda české vlády

Přesně tak. Pořád mám v hlavě ten jeho "slavný" projev, ve kterém označil požadavky regionálních OF na odstranění komunistických papalášů ze státních podniků za novou nenávist.

Pithart má na svědomí podstatně větší škody než třeba Kožený se Smetkou dohromady.

M. Prokop 11.5.2012 10:30

Re: Pithart jako předseda české vlády

Mimo to "slyšel trávu růst"!

P. Gabriel st. 11.5.2012 14:11

Re: Pithart jako předseda české vlády

Ale kecáte pane Chaloupko! V době, kdy se stal předsedou české vlády již v drtivé většině národních podniků byli zvolení zaměstnanci jiní ředitelé. Zákon byl nutný, přece nebylo možné pokračovat podle komunistické legislativy o národním podniku. A zvolení ředitelé státních podniků měli jako jeden z hlavních úkolů rychle připravit a na ministerstvo předložit privatizační projekt. Součástí toho projektu byl soupis vlastnictví s doklady. Nic z toho si až do uzavření privatizace nemohl nikdo vzít, natož s tím zacházet jako s vlastním. Je-li někdo škůdce zemský, jste to vy pane Chaloupko. Škodíte svou hloupostí. Místo lámání kolem by vám pomohlo pár dobře míněných abyste se probral!  P. Gabriel st.  

J. Kanioková 11.5.2012 17:01

Nekecá...

J. Muller 11.5.2012 21:34

Re: Pithart jako předseda české vlády

Nově zvolení ředitelé národních podniků byli většinou prozíraví zlatokopové, kteří dokázali odhadnout budoucí vývoj.  Nahradili stávající ředitele, který většinou šlo o  to aby podnik nějak rozumně fungoval i v počínající agonii komunizmu.  Měli jen tu  smůlu že v této funkci byla stranická knížka povinná.

J. Novak 11.5.2012 8:00

Ještě mi ukažte

Rád bych viděl případ odpovědnosti za zpackaná rozhodnutí a privatizaci pravicového politika. Třeba, kdo bude odpovědný za "odklon" cca 2 miliard Kč do nyní teprve zastaveného tunelu IZIP pan. poslanců Ouzkého a Cabrnocha.

P. Lenc 11.5.2012 8:42

Re: Ještě mi ukažte

Naprostý souhlas z autorkou.A pane Nováku,co se týče IZIPu,ta myšlenka byla velice dobrá,problém byl hlavně v lékařích,ti odmítali IZIP využívat.Vím to i z vlastní zkušenosti.

L. Severa 11.5.2012 15:12

Re: Ještě mi ukažte

Třikrát ano, nevím kdo je na vině, ale nedovedu si představit, že v době kdy počítače ovládají svět, může myšlenka jejich uplatnění ve zdravotnictví zaniknout.

P. Válek 11.5.2012 6:31

Vystihla jste to přesně

 Nemohu si pomoci, ale z něho a jemu podobných mám větší obavu, než z Janoušků, Dalíků a knížat z Hluboké.

Už dnes máme oproti Němcům mzdy na třetině a možná ještě méně. Co si tu představujete? Že tu budou lidé dřít jak "kuli" v Číně? Pěkně děkuji.

J. Heincl 11.5.2012 6:58

Re: Vystihla jste to přesně

Až čínské a jiné konkurence schopné firmy převálcují naše výrobce svými levnými a kvalitními výrobky, tak tu hodně lidí ztratí práci úplně. Nebo budou dělat za stejné platy jako Číňani.

M. Konupčík 11.5.2012 9:17

Re: Vystihla jste to přesně

to nemá cenu těmhle moudřenínům vysvětlovat. Bohužel je třeba si uvědomit pokrytectví,  které skrývají řečmi o sociálnu. Všechny socialisty zajímá právě a jen vlastní kapsa, maximálně se navzájem podporují, aby se jim naplnili vsem. Ze nevidi ani za nejblizsi roh je nezajima. Maji tridniho nepritele a vzdycky se v novinach objevi novy Janousek apod a maji naboje pro sve argumenty, ze oni za nic nemohou, to vzdycky ti druzi. :( Chtelo by se dodat  .. žel.

P. Pavlovský 11.5.2012 3:04

Odpovědnost zastupitelů

Celý náš parlament a každý jeho člen zvlášť má trvalou odpovědnost za nedostatečnou ochranu našeho trhu (našich spotřebitelů) před nebezpečným šuntem, ať už se dováží odkudkoli. Na rozdíl od sociálního inženýra Pitharta si já, jako konzervativec (a nikoli k lidovcům překabátěný exkomunista) konkurenceschpnost našich výrobků vůči čínských výrazně přeji. Jsem přesvědčen, alespoň pokud jde o domácí a eurounijní trh, že je možné jí dosáhnout všestranným zkvalitněním výroby (snižováním nákladů, snižováním energetické náročnosti, zlepšováním technologie) a určitě bez celních bariér. Je ovšem třeba investovat nikoli do pobídek a dotací, ale do ochrany trhu před šuntem. Nelze spoléhat na to, že tu něco vyřeší "neviditelná ruka". Ona je totiž i slepá a skryté nedostatky nevidí.

Krátce: před nekalou čínskou konkurencí nás musí ochránit především celní a licenční orgány, které budou důsledně bránit dovozu nekvalitního zboží, které nesplňuje evropské normy. Jde především o oblast textilu, oděvů, obuvi, dětských hraček, elektropřístrojů, fotovaltických panelů, zábavní pyrotechniky, potravin atd. Důsledné plošné kontroly a nikoli pouze namátkové. Zde přece nejde o pouhou ekonomiku, zde jde i o zdraví a životy lidí.

Případnou odvetu Číny je třeba ustát! Je prostě třeba měřit evropským i čínským výrobcům stejným metrem. (Podobně ovšem též českým a polským potravinářům!)

B. Novacek 11.5.2012 5:20

Re: Odpovědnost zastupitelů

Stejnym metrem by se melo merit, pane Pavlovsky, hlavne vsem nenazranym radoby feudalum na spici ceske politiky, cikanum, uplatnym soudcum, vychcanym kmotrum, zkorumpovanym policajtum, prolhanym novinarum a vsem kavarenskym levicovym kvandalum, kteri ohrozuji svobodu ve vasem state a mezi nez samozrejme dvojdomek Pithart patri. Za jeho vlady bylo zasantroceno a zdevastovano vic subjektu, ktere patrily k "rodinnemu stribru" CR, nez kdy jindy pozdeji. On sam je zivoucim dukazem neschopnosti a pohodlnosti s niz vyuziva nejvyssich postu v politice uz bezmala ctvrt stoleti.

Cinani expanduji, protoze jim to lidi jako je Pithart umoznuji, ac tvrdi pravy opak.

Cinanum se lehce konkurovat da, Pithartum nikoli!!

P. Sulc 11.5.2012 2:44

Blbost volicu neni jenom patentovana v Cesku.

Volit predlouho levicacke slibovace budoucich raju, to mame v Americe take. Desitky let byl v Messachusetts stale a stale volen Kennedy, jeden z nejlevicovitejsich a nejozralejsich senatoru. A take jeden z nejbohatsich, takovy ten "revolucionar v limusine".Takze blbi lide jsou na obouch steranach oceanu. Jenze tady preci jen asi mene blbi: socialismus zde znaji jen z povidani, v Cesku, to je jina, 40 let vladla levice a ta je dodnes zazrana pod kuzi, v dobrem i zlem.

J. Kanioková 11.5.2012 2:27

Máte pravdu, autorko,

Pithartův článek mě taky "potěšil", holt hledači třetích cest.

A pro Klausovy kritiky - neškodilo by, kdyby si občas od něj něco přečetli a pak ať argumentují, v čem se konkrétně mýlí.

A panu Hudzieczekovi - ODS že se překládá jako "organizace dřívějších straníků"? A co OH a všechny ty další odnože P&L? Zkuste si zjistit fakta, kde bylo víc "bývalých" straníků? No jo.... Nejsme jako ONI...! Chudák pronásledovaný Pithart a další, kteří se NIKDY nezbavili levicového smýšlení, zato měli z dřívějška dost másla na hlavě. A hlavně byli v justici a ve FS. Proto to s různými zákony dopadalo ne zrovna racionálně.

Čímž vůbec nehájím různé zlatokopy z kterékoliv jiné skupiny politiků.

J. Kanioková 11.5.2012 2:29

opr. - z kterékoliv skupiny politiků..

B. Hudzieczek 11.5.2012 1:14

Vidím, že paní Tereza

je učenlivou žačkou současného pana prezidenta - klasické Klausovské podpásovky si osvojila s překvapivou dokonalostí.

Pan Pithart nebyl u ničeho, krom OF, ze kterého právě V. Klaus později vytrhl část členstva a vytvořil ODS (kterážto zkratka se překládá jako "Organizace dřívějších straníků", myšleno samozřejmě straníků komunistických). Členskou základnu ODS tehdy tvořilo - a mnohde dodnes tvoří -spousty komunistů, kteří byli komunisty ještě v listopadu 1989. Pan Pithart v té době již byl dlouhá léta (asi 20) pronásledovaným  disidentem.

Pan VK stranu ODS založil a nasměroval. Vstoupili a napojili se na ni lidé různí a pan VK podlehl představě o své osobní dokonalosti natolik, že neprohlédl (nebo nechtěl nebo to neuměl - kdož ví) gaunery, kteří členství a napojení na ODS zneužili ke svému prospěchu - politickému či ekonomickému, jak komu vyhovovalo.

Dnešní neutěšená společenská nálada není Pithartovým, nýbrž Klausovým dítětem, on byl nedotknutelnou personou ODS, on ji utvářel ke svému obrazu - moc za každou cenu. On přijímal sponzorské dary od mrtvých Lájosů Báczů a Rádžívů Singhů. On umožnil vytvoření společenské vrstvy  arogantních, nedotknutelných a - dlužno podotknouti - hloupých politiků a podnikatelů. Opilí místopředsedové ODS (MUDr. Čermák) brázdili v devadesátých letech české silnice a chovali se jako koloniální dobyvatelé. Janouškovi a Bémovi to zůstalo do dneška.

Paní Terezo, jste příliš mladá a nezkažená, získávání zkušeností a otevírání očí Vás asi ještě občas zabolí.