20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Sociál(istické) výdobytky si brát nenecháme!

Když na počátku letošního roku vyšlo najevo, že název seriálu "Hříšní lidé města pražského" inspirovaného pražským podsvětím třicátých let je aktuálnější, než se zdá, a že schopnosti policejního rady "Vacátka" jsou dnes spíše ve službách "hříšných lidí" než naopak, zvedla se vlna celonárodního znechucení a odporu (myšleno hnusu).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 14.5.2012 9:10

Nu, vzala jste si na mušku Pitharta,

vcelku právem - komunista, dnes už navíc silně zesenilnělý. Jenže Česko by bylo rájem na zemi, kdyby mělo jen Pitharta. Co ti ostatní myslitelé? U Pitharta aspoň levicová rétorika, smýšlení a činy jedno jsou - ale co Klausové, Nečasové, Topolánkové, Kalouskové - pravičáci jak noha, ve skutečnosti jen leví zlodějíčci.

V. Batala 12.5.2012 12:55

Re: A prázdný sud duní nejhlasitěji.

Ahaaa, myslíte dvojdomek!!!!!!!!! Jasně tlučhuba alibistickej!!!!!!!!

B. Rybák 12.5.2012 11:28

Re: Nebudeme obchodovat s Čínou,

Přečtěte si skvělý článek pana M. Hampla z NP (i s odkazy).

http://neviditelnypes.lidovky.cz/evropa-eu-v-pithartove-podani-d27-/p_zahranici.asp?c=A120508_112233_p_zahranici_wag

B. Hudzieczek 11.5.2012 23:22

Re: Vidím, že paní Tereza

pardon,  nasměroval

B. Hudzieczek 11.5.2012 23:19

Re: A prázdný sud duní nejhlasitěji.

I konzervativní politik může být trumbera, tlučhuba a pomatenec. Já sice u Metrostavu nepracoval, že pan Pithart mnoho hovoří, to je dáno jeho profesí, o jeho názorové nevyhraněnosti nevím. Ale na to, co jste Vy vyjádřil na pěti řádcích, nestačilo paní Kakosové ani 38 řádků. Jenom označila Pitharta za komunistu, jeho otce za komunistu etc. etc.  Z hlediska novinařiny -onálepkovala pana Pitharta, aniž se pokusila o polemiku s jeho názory.  Schopnost argumentace zřejmě není silnou stránkou paní Terezy.

P. Kersch 11.5.2012 22:25

připomenutí

Dovolím si připomenout článek "Revoluce podle Pitharta" z 21.7.2011 zde na NP. PK

M. Trhlík 11.5.2012 21:44

Re: Vidím, že paní Tereza

Pane Juraxi, nebudu polemizoat o panu Pithartovi, jenom si myslím, že i pamětníci si pamatují to, co se komu hodí.To bylo, je a bude.

J. Muller 11.5.2012 21:34

Re: Pithart jako předseda české vlády

Nově zvolení ředitelé národních podniků byli většinou prozíraví zlatokopové, kteří dokázali odhadnout budoucí vývoj.  Nahradili stávající ředitele, který většinou šlo o  to aby podnik nějak rozumně fungoval i v počínající agonii komunizmu.  Měli jen tu  smůlu že v této funkci byla stranická knížka povinná.

P. Gabriel st. 11.5.2012 20:58

A co paní Kakosová?

Že se nezapojí do bohaté diskuse, kterou vyvolala.  Třeba by dodatečně přispěla alespoň nějakým argumentem?

P. Gabriel st. 11.5.2012 20:56

Re: Hm, nevím...

Můžete, prosím, konkretizovat na zbabrání čeho konkrétně nese Pithart podíl, aby mohl být volán k zodpovědnosti? Já o ničem takovém nevím a že znám jeho politické působení docela podrobně. Všeobecné řeči jsou celkem k ničemu. Buď máte konkrétní výhradu ke konkrétním skutkům, nebo takové skutky nejsou a pak je zbytečné naněkoho plít jen tak ze sportu. Ba je to docela hloupé až sprosté. Nemyslíte?

P. Gabriel st. 11.5.2012 20:51

Re: Temelín

Nějask vám uniklo, že konzervace byla provedena kvůli tomu, že původní ruský projekt zastaral, neodpovídal evropským normám a bylo jej třeba přepracovat a doplnit. A při té příležitosti se řešilo, zda se bude pokračovat čistě ruskou cestou, nebo zda se k dfostavbe přizve Westinghaus. Kdyby se nezakonzervovala stavba na dobu přerušení, znamenalo by to úplný konec stavby. Pište, prosím, o tom čemu rozumíte...

P. Gabriel st. 11.5.2012 20:48

Re: Nebudeme obchodovat s Čínou,

Pane Urbane, nestavte to na hlavu! To že nebudeme obchodovats..., to nikdo neřekl, to je váš výmysl. Pithart řekl, že nebudeme číně konkurovat ve věcech, které díky ponižování a odírání pracovníků, hraničícího s otrokářstvím zajišťují mnohému čínskému zboží konkurenceschopnost. Nevíte-li o čem mluvím, přečtěte si to v dnešních HN. Jí jsem měl možnost to vidět na vlastní oči, takže vím, o čem je řeč. Narozdíl od vás, autorky blogu a některých neargumentujících diskutujících.

P. Gabriel st. 11.5.2012 20:42

Re: jste fakt takový blázen, že věříte tomu falzu?

A jak víte, že je to falzum? Já vím, že je to jenom sken něčeho, co Klaus nikdy nepopřel. A že nebyl žádný anti, je vidět z toho CSc., z jeho zahraničních pobytů a ztoho, že byl vybrán mezi Štrougalovy melodyboys na prognosťáku. Je to pragmatický vykuk a čert nám ho byl dlužen!

P. Gabriel st. 11.5.2012 20:38

Re: A prázdný sud duní nejhlasitěji.

Víte, problém je ale v tom, že Pithart nebyl a není pravdoláskař. Naopak patřil vždy k jejich kritikům. Na rozdíl od vás věcným. Buďte tak laskav, jste-li toho schopen, konkretizujte alespoň jednu věc, ve které jsou Pithartovy názory škodlivé. Natož škodlivější, než kmotři, kteří vám jdou zřejmě k pleti a s potěšením Kalouskovi doplácíte to, co kmotři před tím vysáli z veřejných rozpočtů. Méně keců, vice věcných argumentů! Pokud víte, co to je. :-)

B. Mráz 11.5.2012 19:36

Re: A prázdný sud duní nejhlasitěji.

Velmi fundovaný článek vyjadřuje přesně pravicový pohled na současnost. Souhlasím i s tím, že Pithartovy názory jsou škodlivější než působení kmotrů. S těmi se sice pomalu a horkotěžko, ale přece vypořádáme. S pravdoláskovým skorosocialismem to bude mnohem těžší a bude to stát opravdu hodně..

P. Urban 11.5.2012 17:39

Nebudeme obchodovat s Čínou,

Afrikou, řadou zemí v Latinské Americe. Leda skrze Německo či jiné Evropské země.

Nebo nebudeme obchodovat vůbec.

Na druhou stranu Pithart v tomto případě kecá. Kdybychom se o něco takového pokusili, do roka a do dne zkrachujeme. A to ti nahoře moc dobře vědí, ať už se hlásí k pravici či levici. Zato Janouškové, Dalíkové či knížata z Hluboké, to nejsou teoretické kecy. To je, bohužel, realita. Kterí, mimo jiné, otevírá cestu skutečným svobodyomezencům. Zprava i zleva.

J. Kanioková 11.5.2012 17:01

Nekecá...

B. Hudzieczek 11.5.2012 17:01

Re: Vidím, že paní Tereza

neřekl jsem, že Klaus za všechno může, toliko, že svoji stranu tak nesměroval. Nikdo mu nedokáže odpárat, že je ikonou té doby.

J. Kanioková 11.5.2012 16:56

Kotelníkem až po Chartě..a to jako jedno z různých zaměstnání..

Pithart, člen komunistické strany v letech 1960-68, absolvent komunistické právnické fakulty a syn člena komunistické strany, náměstka ministra průmyslu, velvyslance v Jugoslávii a později ve Francii Viléma Pitharta. Léta sedmdesátá strávil jako čerpař Vodních zdrojů a pak podnikový právník Ředitelství výstavby pracovišť v Praze.

V jeho knížce, kterou mám před sebou, o sobě napsal - ukončení práv 62, zůstal na fakultě jako asistent. Pak krátce studoval na Oxfordské univerzitě. Po návratu r. 69 pak jako čerpač, později jako právník. Po Chartě pak manuálně, různě.. Jeho knížka začíná - být či nebýt socialistou a v ní se levicovým pohledem na záležitosti netají.

A v současnoti patří k P&L a oni všichni, tak nějak internacionálně, jsou obrovští eurohujeři, kolektivisti, socialisti. Ostatně Lidovci jsou dost hodně doleva..

B. Hudzieczek 11.5.2012 16:51

Re: Opoziční smlouva byla celkem elegantní řešení patové situace. A žádné řešení nemá jen plusy!

Ano, byla velmi elegantní ve smyslu - My (ODS) Vás (ČSSD) necháme na pokoji, když náše příznivce necháte u lizu. Však vy si zdroje  pro svoje příznivce časem najdete. A oni si je našli. Takže vzájemné osočování ČSSD a ODS je toliko pimprlové divadlo pro nezasvěcené obecenstvo.

J. Milfait 11.5.2012 16:28

Re: Pithart

On nikdy ničím nebyl než politickooperativním žonglérem. Stačí si jen připomenout Česko-Slovenský dvojdomek atd....................

J. Kanioková 11.5.2012 16:12

Vystoupil? Hahaha

J. Kanioková 11.5.2012 16:10

jste fakt takový blázen, že věříte tomu falzu?

P. Schuster 11.5.2012 16:10

Temelín

Plně souhlasím s článkem o panu senátorovi Pithartovi. Za jeho vlády(1990-1992)byla provedena mimo jiné i konzervace Elektrárny Temelín, která stála státní pokladnu cca 30 miliard Kč jenom na investicích. Skutečné škody jsou daleko vyšší.

Konečně jde ten pán z politiky pryč. Snižovaní počtu bývalých komunistů v ústavních funkcích vyřeší bohužel již jen čas.

Světlo v tunelu ovšem nevidím, na jejich místa nastupují politici morálně i odborně nevalné kvality.

J. Kanioková 11.5.2012 16:07

Semestr v Itálii a v USA nejvýš 2 semestry, což bylo sjednáno už v r. 68

VŠ vzdělání získal na VŠE (obor ekonomika zahraničního obchodu, konec 1963). Relativního uvolnění poměrů v tehdejším Československu využil k příležitosti studovat v Itálii (1966) a v USA (1969). Jako vědecký pracovník Ekonomického ústavu ČSAV absolvoval vědeckou aspiranturu a v roce 1968 dosáhl hodnosti kandidáta ekonomických věd.

V roce 1970 byl v rámci tehdejších čistek z Akademie věd vyhozen a z politických důvodů na dlouhá léta pracoval ve Státní bance československé. Odtud se koncem roku 1987 vrátil k akademické činnosti do Prognostického ústavu ČSAV.

V. Ondys 11.5.2012 15:44

Hm, nevím...

Mně celý článek víc připomíná horlení svazačky nad přístupem starých funkcionářů z konkurenční frakce rodné partaje. Pitharta nemusím, měl by nést odpovědnost za zbabranou roli dnešního státu, ale v porovnání s Janouškem, Dalíkem a knížetem z Hluboké si snad počínal kultivovaněji a nikde jsem nezaznamenal podezření, že by si mastil kapsu jinak než legálně...

L. Severa 11.5.2012 15:12

Re: Ještě mi ukažte

Třikrát ano, nevím kdo je na vině, ale nedovedu si představit, že v době kdy počítače ovládají svět, může myšlenka jejich uplatnění ve zdravotnictví zaniknout.

P. Krasny 11.5.2012 14:34

Re: A prázdný sud duní nejhlasitěji.

a vy to dokazujete zcela presvedcive, pane Garbrieli st.

P. Gabriel st. 11.5.2012 14:11

Re: Pithart jako předseda české vlády

Ale kecáte pane Chaloupko! V době, kdy se stal předsedou české vlády již v drtivé většině národních podniků byli zvolení zaměstnanci jiní ředitelé. Zákon byl nutný, přece nebylo možné pokračovat podle komunistické legislativy o národním podniku. A zvolení ředitelé státních podniků měli jako jeden z hlavních úkolů rychle připravit a na ministerstvo předložit privatizační projekt. Součástí toho projektu byl soupis vlastnictví s doklady. Nic z toho si až do uzavření privatizace nemohl nikdo vzít, natož s tím zacházet jako s vlastním. Je-li někdo škůdce zemský, jste to vy pane Chaloupko. Škodíte svou hloupostí. Místo lámání kolem by vám pomohlo pár dobře míněných abyste se probral!  P. Gabriel st.  

P. Gabriel st. 11.5.2012 14:02

Re: Ale, ale, ale.... "si jezdil po západních zahraničních stážích"?

No samozřejmě. Má to v životopisu. A je CSc. Což je titul, k jehož získání byl nutný souhlas OVKSČ, madam. A Klausova přihláška do KSČ běhá po netu dodnes!