Neviditelný pes

POLITIKA: Sobotka vs. pučisti

6.11.2013

Ubrání se osamělý vlk Sobotka pučistickým prasátkům?

Je to trochu jako v té pohádce o třech prasátkách a vlku. Ale obráceně.

Pan Sobotka je ten vlk, vůdce smečky, a zničeho nic se pár členů smečky (ukázalo se, že víc než tři) projevilo jako agresivní prasátka a v touze po korýtku se domluvila, že mu sfouknou domeček.

Údajně také proto, že prý nemá koule. No, kupodivu, Sobotka koule někde našel a zapřel si pracky o futra. Smečka se za něj do značné míry postavila a je z něj teď trochu martyr a trochu hrdina. Ale vyhráno nemá. Trumf drží spolu-pučista na Hradě, a to kartu předsedy vlády. Podle svých interpretací ústavy může pověřit sestavením vlády, koho si zamane. Třeba klidně i Haška (na to ho nepochybně nalákal poprvé). Anebo znova Rusnoka. Proč ne, zakázané to ústavou není. Anebo kočku Mindu (taky to zakázáno není, je to jenom ústavní zvyklost, že se pověří člověk). A pak nechat vládnout Rusnokovu vládu dál, protože Mindě to holt dlouho trvá.

Pokud vám neuniklo, že to už beru jako grotesku, tak jenom proto, že to groteska je.

Rusnokova vláda sama o sobě je facka do tváře demokracie a pokus o diktaturu a už za to by měl být prezident odvolán.

V celé té pučistické komedii se moc nemluví o prezidentu Zemanovi (který je momentálně schovaný za kolenem), i když v tom podle mého názoru hraje klíčovou roli. Možná i hlavního pučisty. Někdo by se měl opakovaně ptát všech Haškových pučistů, kdo svolal onu schůzku v Lánech. Pan Chovanec (tuším) říkal, že si to nepamatuje. Věříte mu? Kdokoliv to svolal, je ten hlavní pučista.

Nepochybně teď Zeman přemýšlí, jestli si může dovolit Sobotku obejít a jmenovat někoho ze svých pučistů. Ale problém je, že tuto kartu může zahrát jenom dvakrát a pokaždé jenom do jedné strany. Slíbit ji ovšem může všem. Nepochybně silné lákadlo. Nepochybně by za ni další pučista klidně znova lhal, kdyby si myslel, že to ustojí. Ale co když jiné strany odmítnou vyjednávat s někým, kdo není předseda strany?

To by bylo další fiasko a další vejce na tváři. Kolik jich ještě prezident unese, než začne sílit hnutí za jeho sesazení? Ale určitě to nevzdá. Už tímhle ho dost urazili. Čas pro zákulisní machinace a počítání loajálních příznivců v klíčových pozicích. A slibování pozic k získání dalších.

A strategie pro pučisty? Kajícnost, proklamovaná jednota, kýbly popelu na hlavu - ale ve vedení chceme zůstat, abychom mohli dál pomáhat ČSSD. Otázka je kam. Pod prezidentova křídla, do hrobu?

A naskýtá se další otázka, co s takovým prezidentem, který takovým bezohledným způsobem pod sebe shrabuje moc za cenu rozvracení naší, pořád ještě velice křehké demokracie?

Odvolat ho by asi bylo nejlepší řešení. Ale hergot, zas ta amatérská ústava. Tu nám byl čert dlužen.

Na to by se asi poslanci museli domluvit a změnit ústavu. Pokud by se to podařilo, Stačilo by tam vlepit paragraf, že prezident může být odvolán hlasováním o důvěře v parlamentu, pokud pro odvolání bude, řekněme, 60 % přítomných hlasů. Anebo referendem. A celé to panoptikum by se rázem změnilo na ústavní zvyklosti.

Pokud k něčemu takovému nedojde, tak asi nezbývá, než ho vy-Myšíkovat. On pan Zeman, podle mého názoru, chce být hlavně populární a obdivovaný. Možná i obávaný. Pokud se ukáže, že se s ním nikdo nechce moc bavit, ani od něj převzít medaile, troufal bych si říct, že to zabalí sám. Ale kdoví, jestli by na to měl koule.

petr.kolar.canada@gmail.com



zpět na článek