25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Sněmovna vyslyšela žádost PČR...

14.7.2012

... a vydala Kalouska, Bartáka a spol.

Policii se ve středu otevřely dveře, o kterých se jí doposud při vyšetřování korupce jen zdálo. Ve skutečnosti jí o bývalou ministryni nejde. Ona byla jen nejslabším článkem systému, ke kterému se dostala jako slepá k houslím. Právě proto, že netuší, která bila a bije, právě proto, že její kombinační schopnosti zdaleka nedosahují úrovně Kalouska, Bartáka, Kopřivy a dalších, ale také proto, že u kšeftů na obraně ve skutečnosti opravdu nikdy nebyla, bude vypovídat věci, které jí sice přijdou normální, ale policii pomohou jít dál k cíli.

Miroslav Kalousek kolem sebe ve středu kopal ze všech aktuálních sil. Je namístě uznat, že v rétorických schopnostech i umění manipulace a demagogie nemá, a vlastně dost možná nikdy ani neměl, ve sněmovně žádnou skutečnou konkurenci. Prý mu zdatně konkuroval David Rath, ale podle mě to byl v tomto kontextu vůči Kalouskovi jen učeň, který v této parlamentní disciplíně snad vedl v žebříčku socialistů. V každém případě také ale Kalousek ve středu zahájil, neboť mu jde o kejhák a on to ví, ve sněmovně vysokou hru, když si dovolil v přímém přenosu užít taková slova na adresu třetích osob a Policie České republiky, která jsou jinak pro normální občany bez imunity trestná. Kdo ho však nezná z osobních setkání a neměl příležitost být u jeho slabších chvil bez kamer (a je u něj opravdu jedno, zda s alkoholem, nebo bez), přes ona vynesená slova u řečnického pultu pravděpodobně ani netuší, jakého slovníku, sprostoty, neúcty, hulvátství, nátlaku a vydírání z titulu svého politického a funkčního vlivu je v důsledku zblbnutí mocí vůči lidem opravdu schopen. Z tohoto pohledu ve středu odkryl jen něco z toho, kam až umí zajít. A že ještě zajde, protože mu jde o hodně, na to si lze snad i vsadit.

Miroslav Kalousek neopomněl také zmínit údajně nezasloužený neblahý vliv kauzy na jeho stranu TOP 09, kterou "vydupal ze země", a které měla díky "absenci korupčních kauz jistou konkurenční výhodu" oproti ostatním politickým stranám. Už dlouho jsem neslyšel takový úlet. TOP 09 nebyla "vydupána ze země". Byla založena na zádech nic netušících lidovců, za program lidovců, za peníze lidovců, za hlasy voličů lidovců a na kampani lidovců, když ji Kalousek složil z bezpáteřních přeběhlických poslanců parlamentu, zvolených původně za lidovce. A výhoda absence korupčních kauz u TOP09? Měl bych tu jeden příklad, který ukázal na praxi ve staré straně, ze které ti noví čistí vzešli. To pro ty, kteří mají krátkou paměť – kauza „milion za zákon“, v hlavní roli Ladislav Šustr.

V České republice máme takovou zajetou cca dvacetiletou periodu. V roce 1989 stály složky policie po boku systému proti občanům. Tak třeba teď, když už se jim povedlo získat Vlastu Parkanovou ke stíhání a mají unikátní šanci pokračovat skrze její osobu dál, budou stát po boku občanů proti systému, resp. proti těm, kteří jsou sice nahoře, ale zneužili všech slabin demokracie, které našli, k osobnímu obohacení, případně způsobili škodu, kterou by v občanském životě spláceli do konce svých dnů.

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora