Neviditelný pes

POLITIKA: Směšnému vydírání hejnem potrefených hus neustoupím

2.10.2018

Ješitové z tlup, jako je Nadační fond proti korupci a Rekonstrukce státu právě dokázali, že tyto organizace nejsou apolitické – naopak jejich cílem je pouze prosazování vlastních zájmů.

Před časem jsem uvedl (a za tím si samozřejmě stojím), že organizace typu Rekonstrukce státu využívají metody zastrašování a mediálního vydírání k tomu, aby jim šli jednotliví politici na ruku. Pokud tak dotyční neučiní a odmítnou s nimi spolupracovat, snaží se o jeho veřejnou dehonestaci.

A to tyto organizace předvedly i nyní – i když je jejich úsilí přinejmenším směšné.

Krátce poté, co Rekonstrukce zveřejnila žebříček touto organizací oblíbených politiků, kde jsem se (a toho si vážím) ocitl na posledním místě, jsem si dovolil napsat na svůj facebook vlastní a dlouhodobě neměnný názor na tento shluk podivínů. A to jsem šlápl do vosího hnízda.

Najednou přilétli vzteklouni ze spřáteleného Nadačního fondu proti korupci s tím, že mi to před volbami náležitě vytmaví. A vlastně proč jen mně? Nejlépe všem, které podporuji. Proto poslali rovnou otevřený dopis předsedovi ODS, kde se mu mezi řádky snaží vysvětlit, cože to za neřáda podporuje jejich stanu. A ať se k tomu laskavě vyjádří.

Ještě komičtější však bylo, že ve stejný den, kdy jsem viděl zveřejněný a úsměvný otevřený dopis, se na mne (jistě jen náhodou) obrátil jakýsi redaktor nejmenovaného slovenského média, které se pyšní tím, že je nezávislé, což v tomto případě zřejmě znamená, že může vypouštět ven jakékoliv spekulace. Jeho majitelé navíc jsou – jaký div – podporovatelé podobných iniciativ, mezi jaké patří NFPK a RS. Mediální zastrašování má tedy mít mezinárodní rozměr ?

Dotazy de facto kopírovaly otevřený dopis, kdy si redaktor lámal hlavu nad tím, proč podporuji pravicové strany a jak je možné, že výše podpory těchto stran neodpovídá počtu kandidátů do nadcházejících voleb. Co z této snůšky svých tendenčních myšlenkových procesů hodlá stvořit, ví jen on sám a zřejmě i jeho čeští kamarádi. Pochopitelně bych si zřejmě měl myslet, že článek má jen časovou shodu – důležité ale jistě je, aby vyšel do voleb a poškodil českou pravici. Redaktorovi jsem vzkázal, že na jeho spekulativní dotazy odpovídat nebudu. Je totiž nad slunce jasné, že již předem ví (nebo dostal zadání?) jak bude článek vypadat a od začátku do konce bude text jednou velkou spekulací.

Nikdy jsem se nikoho nebál a vyděračům ani mediálnímu tlaku rozhodně nebudu ustupovat. Ať si udělá každý svůj úsudek. V kritice těchto individuí, kteří pochlebují pouze těm, kteří jim jdou na ruku, budu pochopitelně pokračovat dál.

Mohu k tomu jen dodat, že má finanční pomoc ODS i dalším středopravicovým stranám trvá v řádu několika let a je zcela transparentní. Jsou tedy opravdu velmi směšné spekulace o tom, že by snad měla mít jakoukoliv souvislost s počtem zástupců stran na kandidátních listinách. Kromě toho nejsem členem Strany soukromníků ČR, a ani jiného politického uskupení. Nejsem ani součástí týmů, vyjednávajících podoby jednotlivých kandidátních listin na území ČR, to je přece plně v kompetenci vedení stran.

Ať se to těmto křiklounům líbí nebo ne, historicky jsem podporoval, podporuji a budu podporovat středopravicové formace, zastávající zdravý rozum, boj proti byrokracii a v neposlední řadě ochranu svobody a soukromí obyvatel naší země. To jsou totiž hodnoty, které jsou také mně velmi blízké, a jsem přesvědčen o tom, že je jich v dnešní době potřeba více než kdy jindy.

A když už jsme u těch otevřených dopisů, na závěr přikládám ten, který jsem poslal předsedovi ODS v reakci na dopis z mého pohledu zbabělých potrefených hus.

Otevřený dopis:

Vážený pane předsedo,

zaregistroval jsem otevřený dopis jakéhosi Nadačního fondu proti korupci ve věci mého vyjádření o aktivitách tzv. protikorupčních organizací, který byl adresován Vám. Obsah tohoto dopisu a jeho „udavačský charakter“ mne jen utvrdil v mém přesvědčení, které jsem stručně shrnul v předmětném vyjádření. Tedy že tyto organizace mají fakticky politický charakter, ale zříkají se politické odpovědnosti. Mají za cíl destabilizovat náš politický a ústavní systém a skrývají své skutečné záměry za „svatou věc“. Ohánějí se slušností a morálkou, označují kdekoho za korupčníka či lobbistu, ale využívají nátlakové až vyděračské metody, žalují, či chcete-li udávají a zesměšňují.

Jsem člověk pravicově smýšlející, avšak nezávislý. Nejsem členem žádné politické strany, ani žádného z parlamentních klubů. Není ale mým zájmem vytvářet jakoukoliv další politickou stranu, protože jsem přesvědčen, že v současnosti fragmentovaná pravice musí začít spolupracovat, neboť jiná cesta k odvrácení trendu osekávání svobody a posilování státu na úkor občanů a podnikatelů nevede. Proto jsem v minulosti opakovaně podpořil finančně ODS stejně jako řadu jiných stran, s nimiž se názorově překrývám. Neznamená to však, že v řadě otázek nemám i jiný pohled na věc, než strany, které podporuji. Právě to mi má nezávislost umožňuje. Zároveň, a to zdůrazňuji, nevyžaduji za svou podporu jakékoliv názorové posuny těchto politických subjektů, změnu priorit či prosazování jakýchkoliv zájmů. Tak tomu bylo, je a bude.

S ohledem na toto mé stanovisko bych se Vám chtěl touto cestou omluvit za to, že jste byl do této záležitosti takto uměle vtažen. Je patrné, že cílem tohoto kroku není nic jiného, než snaha poškodit ODS spojením jejího jména s mým vyhraněným názorem, čímž došlo na naplnění lidového rčení o potrefené huse. Tedy že se dotyční ozvali a veřejně tak odhalili, že jejich aktivity mají charakter politického boje.

Chtěl bych Vás závěrem ubezpečit, že si vážím práce, kterou děláte. Vážím si role ochránce svobod, kterou ODS jako jedna z mála politických stran v naší zemi zastává a plně samozřejmě respektuji, pokud Váš postoj v této konkrétní záležitosti je odlišný, než postoj můj.

Se srdečným pozdravem

Ivo Valenta

 

Autor je slovácký senátor

Převzato z profilu.



zpět na článek