29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: "Sliby nebyly zasazeny do reálných rámců"

18.11.2013

Tuto větu prohlásil v roce 2002 tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka krátce po volbách, když vysvětloval, proč předvolební sliby ČSSD nesplní.

Píše se rok 2013 a Bohuslav Sobotka, tentokrát coby téměř premiér, může svou větu klidně zopakovat, a to ještě vláda ani nevznikla. Předvolební sliby jsou pouhou vizí, co by strana chtěla udělat, pokud by vládla sama a nepotřebovala koaliční partnery.

V porevoluční době, nepočítaje OF, vždy vznikaly vlády koaliční a vládní strany byly nuceny dělat obchody něco za něco. Tady by možná měl zbystřit Ivo Ištvan, protože i teď jde o politické obchody a tedy podle jeho odvážné právní konstrukce o korupci, kdy někdo udělá něco oplátkou za něco.

ČSSD před volbami slibovala mnohé, hlavně jak dá stát do pořádku, zvýší důchody, zvýší mzdy, zkrátka všichni se budou mít dobře i za cenu toho, že se bude opět vesele utrácet víc než je zdrávo. Volby proběhly a přišlo rozčarování.

ČSSD vítězství utrpěla a vzhledem k tomu, že si prakticky uzavřela cestu ke koalicím, jedná teď s nevyzpytatelným ANO a vždy ochotnými lidovci. A předvolební sliby mizí jako pára nad hrncem. To bylo kasání, jak ČSSD zastaví církevní restituce...

Dnes doktor marxismu-leninismu Zaorálek přiznal, že s církevními restitucemi nelze udělat nic, pokud církve nebudou ochotny být vůči požadavkům, či spíše prosbám socialistů vstřícné. Ale tohle přeci ČSSD musela vědět už před volbami, kdy halasně slibovala, že restituce omezí.

Mnoho voličů skočilo socialistům na špek a právě kvůli tomu ČSSD volilo. Tady nešlo o to, že by strana byla přinucena udělat nepopulární daňový krok kvůli nepříznivým okolnostem, ale o to, že socialisté své voliče doslova podfoukli. Úplně stejně to vypadá u slibovaných vyšších daní bohatým a firmám.

Tady padá kosa na kámen z důvodu koaličního vyjednávání, kdy si socialisté nemohou dovolit nerespektovat Babišův podnikatelský projekt, který dostal téměř stejně velkou podporu voličů, jako oni. Babišovi se nelíbí vyšší firemní daně, protože by je pak musel platit. Zrovna tak vyšší zdanění bohatých.

Snad jediným úspěchem Sobotkových socialistů bude zrušená třicetikoruna u lékaře. Má to ale velký háček. Každá legrace něco stojí. Vzhledem k tomu, že letos zdravotnictví chybí asi pět miliard korun, tak zrušení třicetikorunových poplatků bude znamenat další výpadek příjmů v řádech miliard. Kde na to vzít?

Sami socialisté říkají, že progresívní daní by se v optimálním případě vybralo zhruba 5 miliard, reálně miliardy 3. Navýšení důchodů o plnou inflaci, jak se na tom Sobotka s Babišem shodli, přijde státní kasu na víc. Vždyť jen plošné navýšení důchodů o pouhou stokorunu měsíčně znamená v důsledku přes 3 miliardy ročně.

Jenže je nutné brát v potaz, že vyšší firemní daně znamenají v důsledku nárůst nezaměstnanosti a stagnaci platů a v souvislosti s nesmyslným krokem ČNB a jejím umělým oslabením kursu koruny by platy šly reálně opět dolů. V takové situaci se ekonomika těžko oživí.

Ona se neoživí ani tím slavným oslabením koruny. Ekonomika, která se sotva odrazila ode dna evropské krize, byla zásahem ČNB sražena zpět. Pár vývozců na slabším kursu koruny vydělá, ale většina firem prodělá právě proto, že dováží suroviny a komponenty nutné pro výrobu. Zároveň s tím zdraží i dovážené potraviny, takže budou tratit hlavně ti, kterým to údajně mělo pomoci, tedy běžní občané.

Cílem ČNB prý bylo, aby lidé více utráceli. Skvělé. Takže pár lidí, kteří mají našetřené peníze, si rychle koupí zboží z dovozu ještě za lacino, ti, kteří mají peněz dostatek, budou dál klidně nakupovat bez ohledu na ceny tak, jak jsou zvyklí, a zbytek si už nekoupí nic, leda za cenu půjček. ČNB šlápla hodně vedle.

Zajímavá situace nastala po kroku ČNB. Když Nečasova vláda kvůli celoevropské krizi zdražila zboží o 1 % HDP, nastal poprask, odboráři svolávali demonstrace, křičelo se cosi o Kalouskovi a zlodějské vládě. ČNB svým zásahem zdražila zboží o 5 %, odboráři mlčí a média nekritizují. Že by někdo halekal o zlodějské ČNB, si můžeme jen nechat zdát.

Ale zpět k hlavnímu tématu. Zaorálek si posteskl, že ANO nechce zvyšovat daně, aby bylo dost peněz na utrácení, a že ČSSD neví, kde má vzít finance na svou politiku. Jo, holenkové, utrácet jste uměli vždycky, i v době, kdy ekonomika rostla o 7 %, jste dělali stamiliardové sekery. Teď najednou zjišťujete, že není kde brát.

Ono by to chtělo také být v těch předvolebních slibech střízlivější, jenže na to by zase jednodušší lidé, z nichž se rekrutuje většina voličů ČSSD, neslyšeli. Ti chtějí slyšet šťavnaté sliby o létající pečené drůbeži. A socialisté jim jejich očekávání slibů radostně vyplní. Problém nastává, když se mají sliby plnit.

Bohuslav Sobotka Hholt bude muset opětovně vystoupit a sdělit voličům ČSSD, že sliby nebyly zasazeny do reálných rámců. Jak pro socialisty příznačné...

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora