23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Slibovat vyšší důchody se nevyplácí

Vláda chystá rouškovné a opoziční politici skřípou zuby. Důchodci dostanou podle plánu, který teď ministři dotahují do posledních detailů, po šesti tisících korunách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pepax 27.8.2020 8:44

Souhlas, navíc se autor zmínil, že historie se málokdy opakuje, asi se špatně vyspal.

J. Nevrkla 27.8.2020 8:44

Já zastávám názor, že pokud se významně snižují daňové příjmy, měl by stát omezovat výdaje a nezadluzovat se na úkor potomků. Kdo má trochu finanční gramotnosti, tak to tak dělá. Kdo to tak nedělá, na toho velmi často přichází exekuce.

F. Navrátil 27.8.2020 8:38

Patrně jste zapomněl informovat o vývoji v posledních letech. Příjmy z důchodového pojištění jsou vyšší než vyplácené důchody. Mimochodem, žádný důchodový účet neexistuje. Už dvakrát byly připraveny finanční rezervy pro vznik samostatného důchodového účtu. V prvním případě ji vytunelovala vláda Václava Klause a v druhém ji prožrala vláda Mirka Topolánka. Důchodci za to, že takový účet neexistuje, opravdu nemohou.

J. Nevrkla 27.8.2020 8:32

Duchodovy účet má schodek 50 miliard a stát bude k důchodům přidávat další příplatky? Kam se poděl zdravý rozum? Nakonec to musí skončit znehodnocenim peněz hyperinflaci a pak se budou dít věci.

L. Dočekal 27.8.2020 8:06

"Koblihy zdarma" berou ti,co celý život na práci nesáhli a není jich málo.

T. Zlesa 27.8.2020 7:53

Jak se může někdo (autor) ptát, jestli by nebylo lepší vymyslet, jak za stejné peníze a pro stejnou cílovou skupinu udělat něco opravdu užitečného? Co by tak chtěl udělat lepšího, užitečnějšího než dát důchodcům peníze?

Základní princip důchodů by měl být zachováván všemi vládami: jak píše níže pan Kotaz - poměr mzda/důchod (průměrné hodnoty) by měl zůstávat stejný (nebo důchod narůstat).

Pokud rostou mzdy, musí růst i důchody i jinak než podle aktuálně uzákoněné formulky. Vydávat státní příjmy na jiné věci a snižovat důchody (tedy ten poměr) je zločin. Jenže to mnozí pochopí až v tom důchodě.

V. Mokrý 27.8.2020 5:57

Zvyšovat důchody, by se mělo především tím, že se zvedne jejich % poměr -průměrný důchod/ průměrná mzda. A to minimálně nad 50%

J. Berger 27.8.2020 5:01

Je mi 90. Zvýšení penze je mi příjemné, ovšem nikoliv natolik, abych levici kvůli tomu volil...

L. Novák 27.8.2020 4:05

Rouškovné je lákadlo pro ty, co rádi berou "koblihy zdarma". Funguje to, Babiš to ví, a navíc ušetří za koblihy, které by musel rozdávat ze svého. Vlastně ne ze svého, ono mu to teď prý nepatří... :-P

S. Sedlák 27.8.2020 3:16

Každý, nejen důchodce (mezi které patřím), by si měl uvědomit, že dostávat nekryté peníze nemůže vést k ničemu dlouhodobě udržitelnému.

Po nás potopa je cosi, co slýchám jako reakci na covidová omezení poměrně často. Proč bych se měl omezovat v cestování a sociálních kontaktech, když se mě to netýká? Proč bychom se (my senioři) měli zabývat stabilitou financí? Atd. atd.