25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Slib věrnosti - nový prvek v české politice

14.12.2006

J. Paroubek se včera ráno v ČT 1 opět pustil na pole psychiatrie, když u poslance Melčáka utrousil, že u něho je to spíše otázka psychického stavu a tedy že je to o něco složitějšího než u poslance Pohanky. Budiž mu přiznáno ku cti, že se již nepouštěl na tenký led konkrétních diagnóz jako ještě před několika týdny, ale tím to náš lidový badatel v oboru psychiatrie nijak nevylepšil. Ba právě naopak, nechal si složit slib věrnosti zbývajících poslanců ČSSD.

Slib poslanců svému vůdci, toť věru nový prvek v české politice, který (jinak to chápat nemohu) doplňuje Ústavou a zákonem předepsaný slib poslance PS Parlamentu ČR. Je škoda, že dosud nebyl zveřejněn jednak text přísahy, druhak ceremoniální průběh a treťjak celková atmosféra celého procesu přísahy. Představuji si to takto:

Jiří Paroubek sedí v kanceláři předsedy klubu poslanců ČSSD ve Sněmovní - je oblečen v tmavém obleku s oranžovou šerpou, v klopě vetknutou růži a tváří se vážně. Nejprve předstupuje poslanec Hašek, pokleká na levé koleno (jiné do úvahy nepřichází) před vůdcem a ten pokládá na jeho levé rameno levou ruku a přítomný J. Tvrdík s oranžovými dozorčími šňůrami předčítá přísahu: "Slibuji Bože Všemohoucí, Socialistická internacionálo i Vám, pane předsedo náš z nejmilejších, že nikdy nebudu myslet, konat, nekonat jakož i opomíjet jinak, než jak si to vyžadujete Vy a že už nikdy nebudu vůbec samostatně myslet." Na to klečící Hašek rázně: "Tak přísahám." A políbí levou ruku páně předsedy. Pak se zvedne a odchází. Tak následují další v pořadí Vlček, Zaorálek (ten se snažil předběhnout jako první, ale byl Tvrdíkem vykopnut na chodbu se slovy: "Až jako třetí ty chachare..") a pak další až do počtu 72. Jen 2 nebo 3 poněkud zaváhají, ale tu J. Tvrdík vytáhne ze sloupku žiletkových spisů ten příslušný a připomene remcalovi, kterou z policejních složek by obsah žiletky zajímal a ptá se J. Paroubka, jestli neviděl jeho revolver. Skončí to hladce, předseda je spokojen, obřad je u konce. Předseda strany pak už jen může do médií vzkázat, že nikdo jiný než ti 2 už neselžou.

J. Tvdík poslušně vezme tašku předsedy strany a následuje jej v uctivé vzdálenosti. Tak došlo ke významnému stmelení pevných řad poslanců ČSSD a M. Topolánek dál vyjednává a vyjednává a mnozí se ptají o čem a o čem a o čem. A takhle my tady žijem.