25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Slepice, slepice, slepice...

V minulém týdnu, po čtyřhodinové debatě, schválil Senát zákon o zákazu klecových chovů slepic. Jakkoli se to veřejnosti může zdát jako „správný krok“, skutečnost je mnohem složitější.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 21.11.2020 10:06

Řekl bych, že veškeré problémy kolem chovu slepic vyvolali totální idioti.

Mám nejasný dojem, že pokud by rakouský ouřada přišel babičce kontrolovat krmné dávky slepicím .... dědeček by sundal ze zdi brokovnici, dvojku. Za Rakouska ji mohl mít i domkář se slepicemi v zahradě.

Š. Hašek 21.11.2020 10:02

Značně ekonomicky-obchodně nepřesné.

Nevím, jak si představujete zákon "O snížení marže obchodníkům". Všichni, co ho zkoušeli, velice rychle veškerý obchod zrušili. A nahradili ho odborným, řízeným rozdělováním.

P. Dvořák 21.11.2020 10:02

Podestýlka - no lidově řečeno, slepice normálně šlapou ve svých hovnech a do těch hoven i snáší vejce.

Na internetu se najdou "radílci" - totální idioti, kteří radí takto znečištěná vejce umýt.

Jenže na povrchu vejce je vrstva – kutikula. Kutikula je okem neviditelná, ale má důležitou funkci a totiž tu, že brání vniknutí a rozvoji mikroorganismů. Vejce se tedy může lehce mechanicky čistit, ale v žádném případě umývat!!!!! Bez kutikuly je vejce náchylné ke vniknutí mikroorganismů z podestýlky, rozuměj – ze slepičích hoven.

Š. Hašek 21.11.2020 9:51

Vrhnul bych se (poslanecko senátorsky) na náš zaostalý venkov - králíci se tam vraždí po desetitisících!!!

Králík vyroste i přece v chlaďáku supermarketu (dovezený odněkud ze štrasbrusele).

P. Čech 21.11.2020 9:50

To, co pan Jirsa zde předkládá, nejsou žádné argumenty. Jediné, co by mělo jakýs takýs smysl by bylo tažení proti nesmyslným maržím obchodníků. Osobně si chovám vlastní slepice, které produkují biovejce. Jsou krmeny zrním a odpadem z kuchyně. Žádnou chemií. Běhají venku po trávě. Takto vyprodukované vejce jsem schopen prodat za 2Kč a to s velkým ziskem. Podobné "bio"vejce je možno na pultech obchodů najít za 8-10 Kč. Tady je zakopaný pes!

Š. Hašek 21.11.2020 9:48

Chov zvířat bych ponechal na sedlácích.

Obchod na obchodnících a zákaznících.

Samozřejmě, že nějaký dozor ano! Ale aby se řešila prodejní doba, pocity slepic a jestli víc zrní než sena ..... to je na mě zu moc.

Zcela jasně si představuji Drahoše, Hilšera a Vystrčila jak se na tom vyžívali!!! Celé pracovní dny!!!

J. Lukavsky 21.11.2020 9:13

"jak se pozná šťastná slepice?" Velmi snadno: V Parlamentu hlasuje pro zákaz klecového chovu. Mysleli jsme to dobře - dopadlo to - jako vždy. J.L.

J. Síbek 21.11.2020 8:44

Netuším jak vypadaly velkochovy dříve,ale když se dívám na "doporučené chovy v halách" tak je mi těch slepic líto-Taky z toho není jasné kam ty chuďerky snášejí vejce v tom chumlu ostatních kamarádek.

V. Církva 21.11.2020 8:32

Tak v každém případě jsem někde četl o porovnání halových a klecových chovů a prakticky tam popisovali to, co píšete. Šíření nemocí, boje mezi slepicemi, snad menší snášivost...

Ale nekoupím si proto klecová vejce. Radši koupím 3x dražší biovejce (pokud teda nejsou domácí), především proto že předpokládám, že tam slepice chovají nějak normálněji.

A nakonec nejde jen o zvířata a jídlo. I průmyslové věci by měli být kvalitnější, trvanlivější, což je ekologičtější a hlavně udělá lepší službu a v na začáku i větší radost.

Jenže to dnes výrobci luxusního zboží pochopili tak že vyrábí dražší, hezčí zboží stejné nekvality jak ty šunty.

V. Církva 21.11.2020 8:21

Ano, myslím, že se natáčejí pro slepice. Nova je tedy pár let před zákonodárci :-) už dávno mysleli na to aby se slepice měly dobře.

V. Církva 21.11.2020 8:14

Ale jinak myslím, že i konzervativní strany by měly najít cestu jak (jinak než Zelení) podporovat přírodu.

Bohužel Fialova eko ODS politika smrdí spíš politicky korektním kopírovaním nesmyslů Zelených, proto u mne důvěru moc nemá.

V. Církva 21.11.2020 8:11

Ano jde o typický paskvil kdy nebyly zváženy konsekvence.

Například tu není zmíněno že slepice v přeplněných halách mají větší úmrtnost a stresy "z boje o koryta", to, že se budou vejce jen vozit z Polska či Holandska. Přidat se měl i zákaz vajec a protravin z nich, kde se dává slepicím do jídla jedovaté barvivo (kromě domácích a biovajec se dává dnes do všech)

Jsem jednoznačně pro větší respekt k životu zvířat i za cenu určitého zdražení potravin. Jenže se to musí dělat rozumně, smysluplně a koordinovat se světem a rozumnou rychlostí ale důsledně.

A jsme zase u progresivistů a Zelenorudých fanatiků. Ti dělají všechno zbrkle a špatně. Proto jsem pro mnohem větší respekt k přírodě a ekologii ale rozhodně bez progresivistů!

R. Vacek 21.11.2020 7:32

Snad ještě odkaz. Třeba víte, proč v klecích umírá nejmíň slepic::-)

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2520460-v-klecich-uhyne-mene-slepic-nez-ve-volnych-chovech-rika-profesorka-ozobavaji-se-z

R. Vacek 21.11.2020 7:29

Ach jo. Slepice v nepohodě nesnáší vajíčka. Už jste viděl slepici v hejně na dvorku, jak ji ty ostatní doklovají k smrti? Vláčí za sebou střeva než padne a ostatní ji kanibalizují. Někde kvůli tomu slepicí uštipují zobáky (kauterizace). A viděl jste jak vypadají slepice na dvorku když pelichají? Nebo když zmoknou?

Znáte slepici jinak než z obrázku?

P. Jirkovský 21.11.2020 7:23

A už jste viděl někdy slepici z klece? Krvácející oklovaná hlava často s jedním okem, hruď bez peří od krve, peří jen zbytky, deformovaný pařáty .... Ale asi bude spokojená.

J. Nevrkla 21.11.2020 7:00

Takhle už nám zrušili chov norku. A teď se člověk docte, že jich v Dánsku chovají milióny. Dánové náš zákaz jistě uvítali...

R. Vacek 21.11.2020 6:44

Maximálně se ozve ne slepice, ale potrefená husa.:-)

L. Harvánek 21.11.2020 6:42

Doporučil bych, aby se ochránci zvířat a odpůrci klecových chovů slepic domluvili a rozdělili si služby v podestýlkových chovech. Jejich hlavní náplní by pak bylo neprodleně odstraňovat z podestýlky slepičí výkaly.Protože jinak je slepice je rozšlapou a ozdobí jimi snesená vejce. A to asi není moc hygienické, k čištění snešených vajec jsou pak potřeba další pracovníci a navlhčená skořápka je pak branou pro jisté a zdraví škodící mikroorganismy. V klecových chovech tenhle problém nenastává.

J. Nový 21.11.2020 6:38

Vacku, Vacku, Vás feministky upálí.....

J. Nový 21.11.2020 6:37

Co je na tom špatného, aby měla každá slepice v pokojíčku barevnou televizi? Proč se natáčejí telenovely, ordinace v růžové zahradě, ulice....přece aby měly slepice na co koukat....

R. Vacek 21.11.2020 6:37

Typické je, že o slepicích rozhodují ti, kteří slepici viděli jedině na obrázku. Přitom slepice není malý človíček, který má potřeby člověka, ale hloupá slepice, která je spokojenější v kleci se zajištěnými podmínkami, než v alternativách, které se pro velkochovy nabízejí. A protože je spokojená, má i nejvyšší snůšku, nejméně trpí nemocemi a i vajíčka jsou nejméně kontaminována salmonelou.

Pět slepic s kohoutem někde na dvoře totiž dostatek vajec pro všechny nezajistí.