16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Šlacht, šlachta, šlachtát

Slovník cizích slov říká o významu uvedených slov a výrazů: „jatka, porážka (zabíjení zvířat), vražedné pole“. Němčina používá výraz „schlacht“ také jako místo vražedné bitvy či války, jako třeba „Die letzte Schlacht“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Kačírková 4.9.2016 13:42

Šlacht,šlachta,šlachtát

Článek blbý jak sám autor!!!

D. Nowodny 2.9.2016 22:39

Stále

nám to nedochází, snad až bude Bureš korunován na Hradě a u nohou mu bude sedět šašek traktorista !

M. Prokop 2.9.2016 23:34

Re: Stále

No, jak komu. Nejste jediný jasnozřivý.

J. Peřina 2.9.2016 21:51

Pane V.Vlk st.,

děkuji za podrobný popis a nemůžu než souhlasit.Od prvních okamžiků ŠlachtoIštvánovského převratu jsem jistý,že v tom mají tito přisluhovači STBureše prsty.Celé to určitě koordinoval Milouš z hradu.

J. Svoboda 2.9.2016 21:50

Ukřivděný hlupáček

Texty pana Vlka se někdy dají číst. Tentokrát však, když jsem si v úvodu přečetl tu nízkou snahu pana Vlka, rajtovat na souvislostech jména Šlachta, považuji tento článek za hloupoučký a sál jsem nečetl.

M. Kadlec 2.9.2016 21:29

Nesmysly od Václava Vlka

Opravdu je nefér postavit článek na něčím jméně. Autor by se navíc neměl pouštět do exkurzů do němčiny, když ji příliš neovládá. V současné němčině slovo "Schlacht" znamená pouze bitvu (stačí se podívat do databáze Duden), nikoli vítězství. První odstavec pak ztrácí smysl.

Naprosto ostudné však je, že autor papouškuje stupidní lež z Aeronetu o organizaci protestu proti Zemanovi ambasádou USA. Používá klasický trik: v první větě sice napíše "údajně", v dalších dvou odstavcích už ale na tomto tvrzení snová další teorie. Používání tak profláklých "zdrojů" samozřejmě okamžitě posune informační hodnotu textu na úroveň příspěvků na Novinkách.

J. Kyselková 2.9.2016 20:43

Vynikající článek.

Naprostý souhlas. Jsem překvapena hloubkou nevídaného vhledu pana Vlka na přepadení Nečasovy vlády. Pan Babiš si přednostně zakoupil silný mediální vliv, takže proti manipulaci jeho party není šance. Nepracuje v rukavičkách, ale ostrými. Pan Nečas je a zůstal proti AB gentlemanem na vysoké úrovni.

Snad bych dodala - ekonomice se zázračně daří. Jedním z faktorů prosperity je i to, že se (momentální) úspěchy opěvují, ale podrazy jsou přísné tabú. Z minulosti se dokázal vytvořit odporný zločinný skelet. Že bez právně zákonných důkazů (!!) paralyzovaní lidé nevnímají.

M. Frank 2.9.2016 19:03

autor to vystihl

kdyby v té době byl předsedou vlády Topolánek, nebo Paroubek, seděl by Šlachta i s Ištvánem v šatlavě a ta banda zakuklenců od policie i s vedením s nimi za pokus o svržení demokracie.Nečas je trouba na kvadrát, tak že ho není škoda. Neštěstím je, že nám vládne gangster mezinárodního formátu, ruku v ruce s máslovitým sulcem Sobotkou.

Š. Hašek 2.9.2016 21:53

Re: autor to vystihl

Ač nerad, souhlasím.

B. Veltrubský 2.9.2016 18:02

Autor má pravdu jen se plete

Pan autor má pravdu je třeba se přestat zabývat takovými drobnostmi jako jsou neodvedené daně (za co zavřeli Al Caponeho ?) případně sledování manželky v zájmu odlovení alfa samce jak píše autor. Je třeba se ptát:

1) Co bylo poskytnuto za služby za darované kabelky a šperky ?

2) Jak vypadá náš generálský sbor který uposlechne pokynů sekretářky a nemá tu profesní čest jí říci na tohle nemáte pravomoci. A pak se trapně vymlouvá. Panu Nečasovi se s jeho omluvou nevěděl jsem,vím, se ženatý nediví.

M. Šejna 2.9.2016 13:54

krátká pamět modrých voličů

- policejní komando šlo po Nagyové a nikoli po Nečasovi. Nečas vůbec nemusel podávat demisi a také o tom v počátku vůbec neuvažoval. Demisi mu poradili "chytráci" na grémiu ODS, protože si nejspíš špatně přečetli Ústavu.

- Prezident Zeman tehdy sice mohl jmenovat Němcovou novou premiérkou, jenže v tu dobu už neexistovala koaliční většina. Věci veřejné coby součást koalice už neexistovaly, zato byla v koalici jakási partaj odpadlíků, která se voleb vůbec nezúčastnila. Proto Zeman jmenoval úřednickou vládu a prohlásil že na podzim budou předčasné volby.

- pravdou je, že tímto postupem Zeman rozšlapal odeesákům a topákům jejich bábovičky. Kdyby nebyli blbí, nechali by Nečase vládnout dál bez sekretářky Nagyové. Předpokládám totiž naivně, že premiérem byl tehdy Nečas a nikoli Nagyová. A policie sebrala Nagyovou a nikoli Nečase.

J. Kombercová 2.9.2016 15:04

Re: krátká pamět modrých voličů

Co se pamatuji, tak by tenkrát stojedničku dali (a TOPka tehdy pro tuto koalici s tím, že ODS podrží, byla), jenže poté, co dva členové ODS tuhle stojedničku zlikvidovali, TOPka na celou slavnou ODS hodila vidle.

S tou úřednickou vládou to nemuselo být tak horké, to byl páně prezidentův šprajc... tahle úřednická vláda důvěru parlamentu nedostala (a v následných volbách ani Zemanovci od voličů).

To jsou mé výhrady, v ostatním souhlas.

M. Prokop 2.9.2016 15:55

Re: krátká pamět modrých voličů

On má Šejna krátkou paměť rudého voliče.

Š. Hašek 2.9.2016 21:51

Re: krátká pamět modrých voličů

Vládu položila TOP a Kalous. A další. ODS se ukázala jako vystrašená stranička. Dodnes!!

Ustát vládu v okamžiku mediální masáže, zejména TVveřejnogaunerské s jejími tiskovkami a přenosem z místa zásahu, by nedokázal nikdo. Tak tedy máme to, co máme.

T. Krystlík 2.9.2016 13:16

Zase blábolíte, pane Vlku!

Schlacht je německy bitva, není to přenesený výraz z jatek, jak píšete. Ty jsou Schlachthof.

V. Vlk 2.9.2016 18:17

Re: Zase blábolíte, pane Vlku!

Schlacht je určitý výraz pro bitvu. Která se stala spíše "jatkami" , či jinak hrozně skončila. Vy jako znalec Hitlera, (taky tak nenávidíte Beneše a Československo) jistě víte že běžnější výraz ke Kampf. Schlacht se používá spíše v historickém kontextu : Völkerschlacht atd. Schlachthof je složenina ,ale rozhodně nikoliv z významů "schlacht" coby bitva a "hof" coby dvůr. To vám nesedí.

F. Kusák 2.9.2016 11:41

Mám jen tyto připomínky

- Šlachtu ani Ištvána, či Bradáčovou neinstaloval do funkce Babiš,

- kdo stál za jmenováním Nečase do funkce předsedy vlády, naprosto neschopného tuto funkci vykonávat a ještě před tím, kdo podpořil zvolení Nečase jako předsedy ODS,

- vztah Nečase a jmenování Naďové do funkce vrchní ředitelky sekretariátu premiéra sice možná není trestné, ale vrcholně nemorální, s negativními důsledky na vztah veřejnosti a politického systému, který nakonec vedl k úspěchu Babišovy politické firmy ve volbách,

- pád Nečasovy vlády pak způsobil obrovskou nestabilitu a chaos, kterého pak vyžili zejména Zeman, Kalousek a Babiš. Kdyby si býval Schwarzenberg nezavinil obrovský pokles popularity podporou sudetských Němců, seděl by na hradě spíše on,

- nemám nic proti reorganizaci příslušných policejních útvarů, ale vadí mně způsob, jak to bylo připraveno, prezentováno a idiotsky zdůvodněno, a také, že to připravoval bývalý estébák.

F. Kusák 2.9.2016 11:41

Re: Mám jen tyto připomínky

Takže obviňovat ze všeho Babiše a vyčítat národu hloupost po dvou totalitách, je vlastně stejně hloupé pane Vlku.

M. Prokop 2.9.2016 15:57

Re: Mám jen tyto připomínky

Schwarzenberg sudetské Němce nepodporoval, to byla celkem šikovně (a svinsky) vytvořená fáma.

V. Vlk 2.9.2016 18:23

Re: Mám jen tyto připomínky

Vy jste ho, v TV, jak pravil, že dnes by Beneš za odsun Němců patřil před Haagský tribunál neslyšel? No a asi s ním i Churchill, De Gaulle, Roosewelt a Stalin. A jak pravil mnohokrát jinde: odsun by se měl anulovat a vše vrátit sudetským Němcům . To by byla správná spravedlnost. No, jak pravili na podobné kecy Poláci: Přiveďte všechny naše mrtvé a můžeme začít diskutovat.

M. Prokop 2.9.2016 20:40

Právě že slyšel a pamatuji si.

Nelžete, Vlku.

Na DOTAZ odpověděl, celkem pravdivě, že by dnes za to Beneš před Haagský tribunál přijít mohl.

Ani slovo o tom, že by patřil. Ten zbytek, to už je lež jako věž. Že vám není hanba. To lžete z hlouposti, nebo za peníze?

Abych předešel pitomým poznámkám, Schwarzenberga jsem volil až když byla volba jen mezi ním a Zemanem, jinak by mne to nikdy nenapadlo.

D. Nowodny 2.9.2016 22:56

Re: Právě že slyšel a pamatuji si.

Hm, kým by jste začal: Stalinem,Chručevem, Roosveltem,Churchilem, atd. všemi "náčelniky" z 2.sv. ?

M. Prokop 2.9.2016 23:35

Re: Právě že slyšel a pamatuji si.

Nepláčete na špatném hrobě?

D. Nowodny 3.9.2016 1:53

Re: Právě že slyšel a pamatuji si.

Nemám proč "plakat", historie se neoplakává, jenom se překrucuje podle politické mody !

D. Nowodny 3.9.2016 2:02

Re: Právě že slyšel a pamatuji si.

Jinak se musím omluvit, že jsem vám "přisoudil" výrok pana Šw.

J. Škodák 2.9.2016 21:32

Re: Mám jen tyto připomínky

To tvrdíte z blbosti,nebo neznalosti,že házíte všechny do jednoho pytle? Stalin byl masový vrah a ten by před tribunál v Haagu určitě patřil. Beneš hecoval po válce lidi,aby byli občané Čsl..něm.národnosti vylikvidovaní a podněcoval tak masové vraždy na civilistech německé národnosti! Ve Francii byli občané něm.národnosti podrobeni soudním tribunálům a ti,co se neprovinili,tak zůstali ve Francii. K.Schwarzenberg to po právu vyjádřil správně!!!

M. Prokop 2.9.2016 21:50

Re: Mám jen tyto připomínky

Když přijde řeč na Němce, je pan Vlk poněkud "z domečku".

D. Nowodny 2.9.2016 22:58

Re: Mám jen tyto připomínky

Jaké "masové vraždy"??

M. Prokop 2.9.2016 23:36

Re: Mám jen tyto připomínky

Asi tak nejméně čtyři jsou dokumentovány. Stačí trochu hledat.

V. Vlk 2.9.2016 23:38

Re: Mám jen tyto připomínky

To asi máte získané jako kombinaci informací z marxistického školení a od hodně zamrzlých sudeťáků. Kážete nesmyly. První co udělala v květnu čs. vláda byla akce k zaražení místních násilí na Němcích. Ve Francii žádné generální soudy s Němci nebyly, jako krvavý se však projevil Revoluční soud, který řádil od roku 1944 do obsazení Paříže do roku 1945.

Nehledě na jiné historické skutečnosti, včetně toho, že Francie neměla žádné Sudety a tedy žádnou SdP, u nás proběhly v možné míře poválečné soudy -tzv. Velký dekret a Malý dekret, o čemž nic asi nevíte. A montovat Beneše a odsun provedený na základě postupimské dohody vyhlášené Spojenci a srovnávat to s dnešní dobou ukazuje neschopnost či nechu't Schwarzenberga rozlišovat následky a příčina a dějové souvislosti.