20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: Skončí ministr životního prostředí?

31.3.2009

Totální chybou při vzniku Topolánkovy vládní koalice bylo spojení se zelenými. Rozhádaná družina mnoha názorů, spojená touhou po moci a mnoha výhodách, již předem neslibovala velkou serióznost. Podle očekávání na zelené poslance nakonec pan premiér těžce doplatil pádem vlády.

Opravdu husarským kouskem bylo dva a půl roku ministrem životního prostředí zneužívání křehké vládní koalice, a to bez ohledu na mizivou podporu občanů, k prosazení vlastní diskutabilní ideologie. Výhružkami odchodem z vlády podpořené obavou z jejího rozpadu, prosadil do našich zákonů, nad rámec doporučení směrnic Evropské unie, mnoho nereálných a destabilizujících ustanovení. Získal tím ve vládě značnou převahu nad všemi ostatními resorty. Významným způsobem poškodil stát i občany především blokací energetické politiky postavené na jiných principech než na spalování rostlinných odpadů a na větrnících.

Při současné demisi vlády se požaduje odchod několika ministrů. Bude mezi nimi i pan Bursík? Těžko lze předvídat výsledek nepřehledných vyjednávání. Zatím se zdá, že premiér Topolánek stále brání uvedeného ministra, což mnoho politiků nechápe. V případě, že dojde k sestavení nové vlády, se již nepředpokládá při jejím vyjednávání jeho další účast. Reálnější bude jeho dosazení „za zásluhy“ do dobře zaplacené trafiky v sekretariátu v Bruselu nebo na některé naší ambasádě…..

Závažný je však fakt, že tento ministr vyjednává při předsednictví České republiky v Evropské unii podmínky plnění velice problematického energeticko klimatického balíčku. Na mnoha jednáních prosazuje plány na investování bilionových prostředků na ochranu propagovaných klimatických změn, a to bez jakékoliv záruky za jejich následnou, alespoň částečně prokázanou účinnost. Bude zde však především záležet na rozhodnutí jednotlivých států včetně České republiky, jak se do uvedeného dobrodružství zapojí i v době celosvětové ekonomické krize.

Otázkou je, zda při demisi vlády bude i dočasně pověřen dalším předsedáním u zásadních jednání. V kladném případě doporučuji formulovat konkrétní písemná pověření, například usnesením vlády. V nastalém politickém chaosu není vyloučena možnost vážného ekonomického poškození státu. Mnoho škod může v budoucnu splácet naše státní pokladna, včetně podnikatelů, kolabujícího průmyslu i občanů. K přehodnocení a zastavení stávající destrukce je zapotřebí připojit rozhodující hlas demokratických politických stran, odborových svazů, tripartity, Svazu měst a obcí, Svazu průmyslu a dopravy, Hospodářské komory a dalších, které zatím pouze diplomaticky vyčkávaly.

V pozměněném znění bylo publikováno v Právu 28.3.