28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Školky od dvou let

To byla jednoho krásného dne u ministryně školství nastolena kardinální otázka: kterak podpořit sociálně slabé rodiny, matky samoživitelky, jakož i ženy usilující o odborný a profesní růst.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Brzák 1.5.2018 9:53

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

Skutečně? Autorka si chce pořídit nové ministerstvo, nebo se do onoho jím kritizovaného dosadit? Protože co kdo jak určuje vláda (strana...). Paní autorka zjevně kritizuje jí viděné (a já je potvrzuji do puntíku) úskalí té blbosti, kterou ministerstvo školství (sic!) prosazuje... Kritika je základ pro budoucí dobré rozhodnutí...

Jestlipak Vy, společně s úředníky ministerstva, nemáte něco společného - strach, že bez jejich mouder a rozhodování (vlády, strany) se dobře míti nebude Váš bližní, nebo i Vy sám?

Strach omezuje zorný úhel, takže snižuje schopnost dohlédnout širších okolností konkrétního - a to je vidět na rozhodování ministerstev ale obecně úředníka zcela běžně.

J. Novotny 1.5.2018 9:04

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

Tak u nás si mladý pár raději pořídí psa, než dítě. Není v tom problém, protože pes je na úrovni toho roztomilého dvouletého dítěte. A tak si psa pořídí i prarodiče místo vnoučat a jsou všichni v pohodě. Akorát ta naše společnost to jaksi dlouhodobě nerozdejchá.

P. Jášek 1.5.2018 8:48

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

P.S. a to tam byly zdravotní sestry.

P. Jášek 1.5.2018 8:47

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

Víte, já těmi jeslemi prošel. Bude mně šedesát a dodnes si některé "věci" pamatuji a existují jídla která nesnáším. Navíc jsem s matkou nikdy nenavázal opravdový vztah jako třeba s babičkou, u které jsem trávil prázdniny!

J. Novotny 1.5.2018 8:43

Re: Ano, děti mají a musejí být s matkami, ani ne s otci, natož

Co kdybyste to nechal na volbě rodičů?

P. Jášek 1.5.2018 8:42

Článek

by byl dobrý, kdybyste do toho nezatáhla Putina a Západ. Ten s velkým "Z"!

J. Novotny 1.5.2018 8:42

Re:

To větší oddělení - třída v odkazu je od 2 do 6 ti let.

Opět hledáte proč něco nejde a ne jak by to mělo jít. Asi to bude dražší, pokud to má fungovat, ale objektivně to fungovat může.

K. Janyška 1.5.2018 8:41

Ano, děti mají a musejí být s matkami, ani ne s otci, natož

s cizími lidmi první 3 roky života. Všechno ostatní je socialistické totalitní svinstvo nebo neštěstí... Dzp.

J. Vintr 1.5.2018 8:38

Pro některé děti jsou lepším řešením

Jesle nebo školka. Ale jen proto, že spousta lidí už nedovede být rodiči. Na čemž se nepochybně podepsalo i to, že i oni byli svými rodiči v raném věku svými rodiči odlozeni do kolektivních úschoven.

R. Houška 1.5.2018 8:16

Vy asi netušíte, že v Čechách je většina školek jednotřídních, s dětmi od 3 let, až po povinné předškoláky?! Učitelky by podle vás měly dřív dělat co? Přebalovat státem nahnaná batolata, nebo připravovat na základní školu státem nahnané šestileté.?

J. Novotny 1.5.2018 8:06

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

Z článku jsem pochopil, že by autorka chtěla jiným matkám a jejich dětem určovat, co je pro ně dobré.

J. Novotny 1.5.2018 8:04

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

No, z článku jsem pochopil, že paní Pospíšilová měla svého času možnost využít jesle a školku, pokud měla děti, ale nyní prozřela a chtěla by tuto možnost dnešním matkám vzít (či je proti znovuzavedení), aby je náhodou nenapadlo této možnosti využít.

J. Novotny 1.5.2018 7:58

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

Ještě dodám odkaz. Malé oddělení je od 8mi měsíců do 2.5 roku. Velké pak 2-6 let. Stejná budova (jiné patro), stejné hřiště, stejný zřizovatel.

http://www.cvaj.ch/v-d-j-accueils.html

J. Novotny 1.5.2018 7:40

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

Ve Švýcarsku jsem viděl naprosto v pohodě fungující školku, která měla oddělení pro menší děti, cca do tří let a starší. Děti tam byly těžce v pohodě, v tom "menším" oddělení si hrály vedle sebe, ale vzájemně se vnímaly. Každý den měly výtvarně zaměřenou aktivitu, jednou za 6 měsíců byla vernisáž.

Šlo o školku zřízenou městem, žádná privátní výběrovka. Pravda, měli tam v personálu i učitele, což je u nás sci-fi, ale děti objektivně netrpěly, bylo jim vytvořeno komfortní prostředí. Výchova nenásilně učila ty malé děti, že jsou daná určitá pravidla a hranice.

Autorčiny argumenty jsou omezeny na to, že nemá zkušenost s tím, že by něco takového bylo funkční a že to řeší špatné ministerstvo. S tím nemohu příliš polemizovat, protože objektivně tu zkušenost nemá a u ministerstev je mi to celkem jedno, které to řeší. Nakonec to bude muset stejně řešit zřizovatel, cože je povětšinou město.

Ještě dodám, že jsou rodiny, které potřebují dva příjmy, rodičovský příspěvek na 3 roky jim úplně trn z paty nevytrhne. A jakákoli pomoc, aby mohli mít více dětí je v situaci, kdy vymíráme určitě vhodná. Není povinnost ji využít a ekonomicky na tom stát rozhodně neprodělá.

P. Lenc 1.5.2018 7:30

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

Buď jste pane Novotný ten článek slušně řečeno nepochopil, nebo si z nás děláte srandu.Článek za jedna.

B. Michal 1.5.2018 7:30

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

"Dát dítě do jeslí či školky není povinnost, ale pro některé by byla taková možnost požehnáním."

Však to autorka píše, že byla odpůrkyní jeslí, než slyšela "absolventa", že to tam bylo krásné, měli ho tam rádi.

Jenže je naprosto zcestné, aby to mělo být pravidlem.

J. Novak 1.5.2018 7:29

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

Ty argumenty nejsou o tom, proč to nejde, ale proč to není dobrý nápad. Školka nejsou jesle. A pokud chce někdo zřídit jesle, ať s tím jde na Ministerstvo zdravotnictví, to je mělo v kompetenci.

M. Klas 1.5.2018 7:05

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

Pane Novotný, a proč vy sem cpete svůj názor? Nechcete raději rozebrat autorčiny argumenty?

B. Novacek 1.5.2018 6:08

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

Račte prominout při vašem vzdělání, pane Novotný, ale asi jste nic z toho, mimochodem výborného, článku nepochopil...nebudete vy příbuzný Pavlíka Primitivního Hulváta Novotného, toho protekčního, bulvárního sratche??

J. Vintr 1.5.2018 2:24

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

Podle toho, jak se celá západní společnost raketovým tempem řítí do análu, tak to asi tak bez problému nefunguje. Proč bychom měli jít za nimi i my?

J. Novotny 1.5.2018 0:33

Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

co bez problému funguje v jiných zemích. Autorce její názor neberu, ale proč ho chce cpát jiným? Dát dítě do jeslí či školky není povinnost, ale pro některé by byla taková možnost požehnáním.