25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Školky od dvou let

To byla jednoho krásného dne u ministryně školství nastolena kardinální otázka: kterak podpořit sociálně slabé rodiny, matky samoživitelky, jakož i ženy usilující o odborný a profesní růst.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Mařák 1.5.2018 13:57

Neštězuji si, prostě jsme se s tím

vypořádali tak, jak je to tady v systému nastaveno. Když na NP ale čtu ty plamenné ideologie o jakémsi EU socialismu za Západě od matek, které se dobře vdaly a jsou tedy finančně zajištěné, nebo od jiných matek, které využívají výhody neobvykle štědrého sociálního systému v ČR, tak mne to prostě vždy nadzvedne ze židle, nebo co.

P. Lenc 1.5.2018 13:34

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

Vaše "prozření" je opravdu socialistické.

V. Kain 1.5.2018 13:29

Re: V ČR jsou nebývalé sociální výdobytky,

Pokud budou v koalici socialisté a dostanou ministerstvo školství,tak by se nám mohla vrátit Valachová.Ta se dokáže rozpálit do běla když jí někdo odporuje.(snad nás to neštěstí podruhé nepostihne)

M. Mařák 1.5.2018 13:28

V Německu je to ještě složitější,

jak jsem slyšel, nemají tam totiž natolik rozvinutou síť jeslí a školek jako ve Francii. Ale nevím, jestli je to pravda.

M. Mařák 1.5.2018 13:21

Re: V ČR jsou nebývalé sociální výdobytky,

My nejsme bohatí a s jedním platem bychom to neutáhli. Nejsme ani socky, kterým je to jedno a poflakují se doma na dávkách. Tak to prostě tady v tom kapitalismu na Západě je, buďte v ČR rádi, že vám zůstaly sociální výdobytky toho socialismu po komouších.

M. Mařák 1.5.2018 13:18

Má paní pracuje na radnici,

když se nám narodilo první dítě, nebyla ještě státní zaměstnanec a takřka deset let pracovala s dvouletou smlouvou, která jí byla po vypršení obnovována. Po prvním mateřství jí najednou a nečekaně dali smlouvu jen na rok. Asi ji po kapitalisticky vyhodnotili jako socku, která se bude poflakovat s dětmi v baráku, místo aby makala a vytvářela hodnoty.

To se píší plamenné ideologické statě, když to ty výdobytky socialismu v ČR dovolí... Jinak vám to samozřejmě přeji, také by se mně líbilo, kdyby manželka mohla zůstat dva roky doma a chodil by jí stejný plat.

J. Kombercová 1.5.2018 13:13

Re: V ČR jsou nebývalé sociální výdobytky,

To si jich maminka moc neužila. Nemrzí ji to?

R. Brzák 1.5.2018 12:53

Re:

Proč by měli mít? To ti dospělí jedinci (v současné době ještě děti, "vychovávané" od dvou let státem/zařízením) mohou nějaké problémy cítit -a pak je budou soukromě řešit se svým psychologem (apod).

M. Mařák 1.5.2018 12:52

V ČR jsou nebývalé sociální výdobytky,

socialismus, jenž zůstal zachován díky těm komoušům. Třeba ve Francii je placená mateřská dovolená pět, nebo šest měsíců, již si to přesně nepamatuji. No a šmytec. Obě naše děti byly v jeslích od věku tří měsíců. Dnes jsou již velké a žádné psychické poruchy u nich nepozoruji.

P. Boublíková 1.5.2018 12:37

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

Ano, autorka píše, co je pro děti dobré. A má recht. Když si článek přečtěte pořádně, zjistíte, že místy popisuje biologické zákonitosti, přes které (beztrestně či bez následků) "nejede vlak".

P. Boublíková 1.5.2018 12:33

Hezky sepsáno

Profesor Matějček (to je ten, který má lví zásluhu na tříleté rodičovské už za totáče) vida dnešní tendence se musí obracet v hrobě.

Po válce až cca do 70. let byla v USA taková móda: boháči si pořizovali jako znak svého jmění 4 nebo 5 dětí, manželka na zaměstnání nemusela sáhnout, doma měla k ruce personál, ale hlavně se věnovala dětem. Kde jsou ty časy.

R. Brzák 1.5.2018 12:31

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

Jedinec má nějakou možnost vždy. Služba garantovaná státem je jen jedna z takových možností. Naopak, jedinec, který není zvyklý na "vše od státu" a zároveň není státem regulován ve své iniciativě, nachází obvykle v konečném důsledku efektivnější řešení, než jaké mu zkouší garantovat stát.

R. Brzák 1.5.2018 12:29

Re: Pro některé děti jsou lepším řešením

V tomto jsme ve shodě.

R. Brzák 1.5.2018 12:23

Re: Jak krásný vlastenecký článek!

Naopak, uvědomit si, že Západ jsme my. Protože opouštění funkčního modelu rodiny je veskrze socialistický koncept - ostatně, známe ho dobře z naší minulosti. A tak je onen moderní "Západ" se svou sociální až socialistickou politikou v tomto ohledu "na Východě"...

S. Netzer 1.5.2018 11:52

Jak krásný vlastenecký článek!

Ve světě "křehkých, konzumem podplacených človíčků bez vztahu k rodné hroudě, a pohlavní identity", tedy "ve vyspělém světě", se běžně odkládají děti.

Ambiciózní, západní vysokoškolsky vzdělaná matka, zobající antidepresiva, dítě odkládá proto, aby pilně pracovala a bojovala za práva druhých, které sama nemá.

Tak to tam chodí, tak to je, tak je to eurosprávné.

Jen si nenechat namluvit, že patříme na dekadentní Západ! :-))))

M. Vondráček 1.5.2018 11:48

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

Takže místo autorky jste začal určovat co je dobré Vy ??

O. Zuckerová 1.5.2018 11:30

Moc hezký článek!

Děkuji!

M. Prokop 1.5.2018 11:21

"Dát dítě do jeslí či školky není povinnost..."

Zatím. Ale pořád to přitvrzuje.

M. Prokop 1.5.2018 11:19

Re: Ano, děti mají a musejí být s matkami, ani ne s otci, natož

Kajan to nechává.

Serrou se do toho vlády, převážně ty levicové.

J. Vintr 1.5.2018 11:12

Re: Pro některé děti jsou lepším řešením

To už znamená, že se čím dál víc projevují následky "zvyku" odkládat děti do kolektivních úschoven. Dnes už je to třetí generace, která je tím postižena.

K. Janyška 1.5.2018 11:10

Re: Ano, děti mají a musejí být s matkami, ani ne s otci, natož

No, to by jste marxán, ne já. Jsou věci přírozené, dokonce dané geneticky, a do těch člověk zasahovat nemá. Vztah matky a dítěte v prvních 3 letech je dominantní pro jeho dobrý vývoj a růst... Dzp.

P. Jášek 1.5.2018 10:58

Re: Článek

To nevím ale jinak s ní souhlasím.

Příliš se nám tady rozmohlo černobílé vidění světa. Brusel x Putin. USA x Rusko.

Nejseš pro každou novotu, jsi xenofob a fašista.

Bohužel, to žádné diskuzi nepomůže.

I. Mertl 1.5.2018 10:39

Re: Článek

A proč si myslíte, pane Jášku, že ta paní ten "apolitický" článek asi psala?

J. Novotny 1.5.2018 10:36

Re: Ano, děti mají a musejí být s matkami, ani ne s otci, natož

Jistě, dovedu si představit, jak by takové důrazné doporučení vypadalo, pokud byste se dostal k moci.

J. Novotny 1.5.2018 10:34

Re: Je tady snůška argumentů, proč nejde to,

Stát chce dát těm, co o to mají zájem, či to potřebují určitou možnost. Mezi současnými matkami je o to nepochybný zájem (a pokud by zájem nebyl, tak s tím problém nebude, nevyužijí této možnosti). Pod jaké ministerstvo to půjde je celkem okrajové, určitě je školka pro dvouleté blíže školství, než zdravotnictví, či sociálních věcí.

Pokud autorka považuje to, že se dá rodičům určitá možnost za špatné, tak chce rozhodovat za ně tím, že tuto možnost nedostanou.

J. Novotny 1.5.2018 10:29

Re:

Nepřišlo mi, že by ve Švýcarsku měli s chováním rodilých dospělých jedinců problémy.

K. Janyška 1.5.2018 10:24

Re: Ano, děti mají a musejí být s matkami, ani ne s otci, natož

Je to moje důrazné doporučení z kompozitivní teorie. Více lidstvo neví... Dzp.

R. Brzák 1.5.2018 10:02

Re:

Funkčnost takového zařízení, které "vychovává" děti, zjistíme až v době, kdy je z něj dospělý jedinec. V uvozovkách proto, že výchova dítěte probíhá nápodobou. Když dítko napodobuje maminku nebo tatínka, je to "poněkud" odlišné od nápodoby učitelky, nebo houfu stejně starých dětí...

R. Brzák 1.5.2018 9:57

Re: Ano, děti mají a musejí být s matkami, ani ne s otci, natož

Pan Janyška má pravdu - a toho jeho "MUSU" se tolik neobávejte - je to jednotlivec, bez moci nad Vámi či druhými - takže Vám nic nevnutí - na rozdíl od těch, kteří v rukou moc nad druhými mají...

R. Brzák 1.5.2018 9:56

Re: Pro některé děti jsou lepším řešením

to Vaše "už" je opravdu mimo. Protože člověk se dobrým rodičem nerodí - nýbrž stává. Ten školitel, který z člověka dobrého rodiče udělá, je - považte - dítě samotné...

Ale je fakt, že dědictví z nekvalitní rodiny se podepisuje na rovnováze jedince. A nerovnovážný jedinec se pak obtížněji stává rodičem. Ale stát se jim může každý - jen někdo to bude mít lehčí a někdo těžší (socialistický pojem "rovnost" v praxi...).