23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Sjednocování naší levice nebude snadné

V televizním interview ještě v rámci své prezidentské volební kampaně dostala paní Bobošíková otázku, proč se obrátila s žádostí o podporu i na KSČM. Ona tehdy prohlásila, že dnešní KSČM je už jiná strana (rozumějme: jiná než KSČ).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 28.2.2013 21:20

Autore, pravíte

Přitom nejde pokaždé o nostalgii, protože mnoha lidem je dnes opravdu hůř. Možná - ale taky je mnoha lidem líp (a ne nějakým tunelářúm, ale lidem žijícím ze své práce).

A taky - naše dezorientovaná společnost, z níž se vytratila sociální solidarita - ale kuš, jak jste na to přišel? Akorát že solidarita nemůže být tak bezbřehá jak závist, co se jí dožaduje.

A obecně k tématu - KSČSSD je rozdělena v podstatě proto, že ve dvou stranách je víc partajních koryt  :-) ... v praxi se činy neliší ... rozdíly v teorii se dají překlenout, diktatura proletariátu se dá zasunout do šuplíku na dno a znárodňování a vlastnictví výrobních prostředků - čertvíčeho se ještě dožijeme. Pod vládou KSČSSD nejspíš rovnosti, ovšem  v chudobě - kromě privilegovaných soudruhů a operátorů černého trhu ...

Pamatuju si hesla z doby budování rozvinuté socialistické společnosti - kdo nepracuje ať nejí a každému podle jeho práce

E. Došlík 28.2.2013 19:40

LANGR a povinný četba . . .

LANGŘE,

je to zajímavá četba, mám rok vydání 1924 . . .

O. Kadlec 28.2.2013 14:18

Nástup komunismu

dokázali uskutečnit fanatičtí revolucionáři. Ti dnes u nich nejsou.

Ale při tom nástupu měli oporu v outsiderech, frustrovaných lidech, vykutálených fifácích, u spousty lidí, kteří neměli nic, chtěli všechno, a zadarmo a bez práce. A bylo jich mnoho po válce, protože spousta lidí mnoho ztratila a mnozí v lágrech a vězeních přivykli bezcitnosti a sobectví.

Bohužel - takových lidí je i dnes dost. Čekají na fýrera, který jim slíbí že bude všechno co není.

Pan Příhoda má pravdu v mnoha věcech, společnost je dezorientovaná, potřebuje nalézt nové elity a to takové které jsou hodny býti elitou. Na národní úrovni to podle mne už není možný, jedině na evropské.

J. Jurax 28.2.2013 21:22

Re: Nástup komunismu

Na evropské? Spadl jste z jahody naznak ...

V. Venc 28.2.2013 11:50

Levicová solidarita?

S názorem autora je možno souhlasit, s výhradou k jeho konstatování: „Tu (šanci komunistům) jim nabízí naše dezorientovaná společnost, z níž se vytratila sociální solidarita.“

Tvrzení, že se z dnešní společnosti vytratila solidarita je v médiích a intelektuálních i odborářských kruzích sice často frekventované, ale naprosto neodpovídá skutečnosti!

Samozřejmě, podíváme-li se na situaci očima samoživitelky, handicapovaného, potřebného nebo nepřizpůsobivého občana, můžeme také směle tvrdit něco o slaboučké solidaritě. Přání vždy předbíhá skutečnost.

Je však potřeba požadovanou solidaritu svázat s ekonomickými možnostmi státu, vůlí jeho daňových subjektů a stanovit určitou ekonomickou mez, kdy požadavky na solidaritu již nemají právo mez přesahovat.

Komunisté za socialismu, při otázce odkud na to vezmou peníze, stejně jako dnešní socialisté, konstatují “Zdroje jsou!”. Toto se ovšem musí teprve prokázat a ponechat na daňových subjektech, aby stanovily, kolik chtějí věnovat na solidaritu. Solidarita zajišťovaná vlastníma i cizíma rukama z cizích zdrojů je loupež! Společnost tak sice může být dezorientovaná, ale rozhodně nemůžeme tvrdit, že se z ní vytratila solidarita.

L. Šarina 28.2.2013 9:29

Politické dění v

roce 1989 mělo 20 let předstihu,měli sme počkat v zadrátované republice jako ostrov svobody, oklopen buržoazně- kapitalisicým mořem evropy až padnem na tlamu a si ten reálný socialosmus "vyžrat"  do konce a mohl být klid na několik generací no takle si to musíme zopáknou znovu.  SLEROZA JE SVIŃA!

R. Langer 28.2.2013 12:23

Re: Politické dění v

Ale tentokrát padne celá Evropa, a to už nebude taková sranda... :-(

J. Urban 28.2.2013 8:14

Kdo chce poznat KSČM, její členy a jejich

názory, stačí, když v nějaké třeba severočeské hospodě zajde na pivo. V listopadu 89 by bývalo stačilo pár studentů postřílet - nejlépe Lidovými milicemi - byli jsme připraveni, však ono není všem dnům konec, však on se najde nový Gottwald atd. Možná to pivo dotyčný ani nedopije.

P. Khail 28.2.2013 11:04

Re: Kdo chce poznat KSČM, její členy a jejich

Já do těch hospod chodím ale tohle jsem tam nikdy neslyšel. Není dobré zevšeobecňovat.

J. Vlk 28.2.2013 11:36

Re: Kdo chce poznat KSČM, její členy a jejich

Milý v..e, 70 let zde žiji a chválu na Gottwalda, jsem neslyšel ani za bolševika. Listopad zde každý až na vzácné výjimky přivítal, protože jsme uvěřili jidáši Havlovi. A pokud jste tady byl na pivu spíš jste mohl slyšet, že Gottwald, Havel, Klaus se svými sebrankami jsou stejná verbež a vždy nám vnucená pražáky ! Jedni nás zadrátovali v kleci, druzí nám zk..vili neskutečně životní podmínky. Milý troubo, v životě jsem se s bolševiky nezapletl, ale co je moc, je moc ! Tady, v demolicích našich pracovišť můžete točit válečné filmy

  

R. Langer 28.2.2013 12:25

Re: Kdo chce poznat KSČM, její členy a jejich

Takže vy jste měl za komančů lepší životní podmínky? A co jste dělal, a kde jste bydlel? Konkrétní příklad bude určitě poučný...

J. Vlk 28.2.2013 13:17

Re: Kdo chce poznat KSČM, její členy a jejich

Pracoval jsem jako stavbyvedoucí, v roce 1989 jsem měl plat 4000 + 20% nejisté prémie, 2 děti, byt státní ve staré zástavbě nám byl přidělen měsíc před narozením 1.děcka, na nové auto Žiguli jsem šetřil až do svých 30 let. Nadával jsem na komouše kvůli rozbitým silnicím při cestě do Bulharska (7x), že pivo 12 za 1,90 Kč je moc, nebo když nám zdražili brambory z 0,80Kč na 1,- Kč za kilo, že jsme za ostnatým drátem, že musím chodit gratis na zdravotní a zubní prohlídky. Zkrátka také nic moc, pane kádrováku, no ale přece jsem byl mladý a na štěstí jsem nevěděl co mě koncem života čeká. To snad bych vlez i k těm komoušům. :-)

 si k.    

O. Kadlec 28.2.2013 14:08

Re: Kdo chce poznat KSČM, její členy a jejich

Místo nádávání a vzpomínání na komunistický blahobyt byste si měl položit otázku co jste to - vlastní vinou - prošvih. Jestli jste tehdá byl dobře placený stavbyvedoucí tak proč jím nejste dnes? Anebo lépe - proč nemáte prosperující stavební firmu, anebo proč nejste bohatým developerem?

Samozřejmě moh jste mít smůlu, moh jste vážně onemocnět, ale vaše nostalgie za tím bordelem, v kterém jste tenkrát uměl plavat, vypovídá nepěkné věci o vašem charakteru.

E. Heusinger 28.2.2013 14:13

Re: Kdo chce poznat KSČM, její členy a jejich

Vy nechápete, že někteří lidé jsou zaměstnanecké typy?  A že jako zaměstnanci jsou dobří.

Ty Vaše hraběcí rady, že každý může mít firmu si strčte za klobouk. 

E. Heusinger 28.2.2013 14:18

Dodatek

Co víte o zaměstnatelnost lidí 50+ ?

To, že si myslíte že každý bude na všechno jásat a křepčit  svědčí o Vašem charakteru.

O. Kadlec 28.2.2013 14:22

Re: Dodatek

Hlupáku. Jsem 50+ , nezaměstnaný jsem nikdy nebyl, přestože jsem po "sametu" dvakrát přišel o zaměstnání. Díky tomu co jsem v životě dělal a dělám vidím dost do života mnoha lidí. Úspěšných i outsiderů.

J. Vlk 28.2.2013 15:01

Re: Dodatek

Já asi na rozdíl od vás po krachu vekslákem"zprivatizovaného" podniku, jsem do roku 2000 měl firmu svoji, kterou jsem při odchodu do penze prodal, ale stále pracuji v 73 letech jako OSVČ sám doma. Jenže vy asi nepochopíte, jak může člověk nadávat na tento absolutní bordel s podvody a zlodějnami, když se má sám dobře. a že jsem v tom uměl plavat ? Ano,  a ještě umím, pokud říkáte plavání poctivé celoživotní práci v jednom oboru. Vidím, že každý žijeme jiný příběh a každý k plavání potřebujeme jinou vodu. S pozdravem V bordelu se nejlíp žije !

O. Kadlec 28.2.2013 15:37

Re: Dodatek

Vůbec nejde o váš příběh, jde o vaši duši. Lezou z ní zkažené řeči. A o to jde.

Znovu opakuji, že kdo vzpomíná s láskou na komunismus, ten má problém morální. Žádnýmu slušnýmu člověku se po komunismu nestejská. Je to totéž jako když jsem v mládí slýchal od Slováků "za Hitlera bolo dobre". Amorální lidé jsou nebezpeční, mohou ohrozit lidi kolem sebe.

R. Langer 28.2.2013 15:42

Re: Dodatek

Tak počkat, tak vy jste pracující OSVČ a stěžujete si, že je vám hůř jak za komančů, že nemáte ani na pivo a na brambory a proto chcete volit ty komunisty. Tak promiňte, tomu tedy skutečně nerozumím. :-(

O. Kadlec 28.2.2013 15:53

Re: Dodatek

To není k porozumění, protože v tom nebyla špetka rozumu.

Nevšiml jste si že stářím se nemoudří? Rozumní lidé bývají ve stáří moudřejší, ale co ti ostatní? Mnoho lidí stářím zkysne.

J. Vlk 28.2.2013 16:08

Re: Dodatek

Ještě jednou :  JÁ si nestěžuji

Jenže vy asi nepochopíte, jak může člověk nadávat na tento absolutní bordel s podvody a zlodějnami, když se má sám dobře. Pokud to ovšem vám vyhovuje nemluvte nic o duši, a s komunisty nemám nic společného. Je to o sobeckosti, "stejné startovní čáře", možnostech člověka a nepřehlížení slabších. Psal jsem o životě a porovnával !   

O. Kadlec 28.2.2013 16:29

Re: Dodatek

Toto jsou vaše slova:

"Listopad zde každý až na vzácné výjimky přivítal, protože jsme uvěřili jidáši Havlovi. A pokud jste tady byl na pivu spíš jste mohl slyšet, že Gottwald, Havel, Klaus se svými sebrankami jsou stejná verbež a vždy nám vnucená pražáky ! Jedni nás zadrátovali v kleci, druzí nám zk..vili neskutečně životní podmínky. Milý troubo, v životě jsem se s bolševiky nezapletl, ale co je moc, je moc ! Tady, v demolicích našich pracovišť můžete točit válečné filmy"

"přece jsem byl mladý a na štěstí jsem nevěděl co mě koncem života čeká. To snad bych vlez i k těm komoušům. :-)"

Víte že pro ty komunisty mám větší pochopení než pro vás?

J. Vlk 28.2.2013 16:45

Re: Dodatek

Vám to rád věřím.  :-)  :-)  :-)

J. Jurax 28.2.2013 21:52

Re: Dodatek

No, Váš původní příspěvek vyzněl jako stěžování, že už není pivo za 1,90 ...

E. Heusinger 28.2.2013 15:40

Ještě větší hlupáku

ve věku 50+ si mohu dovolit přepych vyměnit s kapitalistu když se mi zdálo, že mne ten současný až příliš "vykořistťuje".

To ale neznamená, že mohu někomu nadávat do líných socek a udílet hraběcí rady.

O. Kadlec 28.2.2013 15:49

Re: Ještě větší hlupáku

Tak to nedělejte. Zatím tady jste za mimoně.

E. Heusinger 28.2.2013 17:05

Re: Ještě větší hlupáku

Vy jste tady za ideologa a dozorce nad názory.

R. Langer 28.2.2013 15:38

Re: Kdo chce poznat KSČM, její členy a jejich

Děkuji za odpověď. Takže, jak to chápu, teď se máte hůř jak za těch komunistů, ano? Hm, tak promiňte, já osobně jsem takových chudáků moc nepotkal, tak se vám omlouvám, když už dnes ani na to pivo a brambory nemáte a kvůli tomu musíte volit komouše. :-(

J. Jurax 28.2.2013 21:47

Re: Kdo chce poznat KSČM, její členy a jejich

No, průměr byl v roce 1989 cca 3000 ... jako jako pracujicí VŠ inteligent pracující ve výpočetním středisku ve fabrice jsem měl pár stovek přes, prémie jsme neměli (bylo mi čtyřicet), byt v paneláku jsem si musel postavit svépomocí - nebyl jsem dělnická třída ani fotbalista, v Bulharsku jsem nikdy nebyl - můj nástupní plat po vojně byl ve 24 letech 1350 brutto v roce 1973 - standardní nástupní plat VŠ vzdělance, takže jsem měl jiné starosti, třeba jak uřivit rodinu :-) ... zmohl jsem se akorát na škodovku ... no a po sametu se najednou začalo platit vzdělání a co kdo umí, jako programátor jsem měl najednou násobek průměru, pracovní podmínky nesrovnatelné ... moje paní pracující v oboru měla jako středoškolačka pakatel - strop středoškoláka byla T10 - a do deseti let po sametu měla jako programátorka to co já - mohli jsme si dovolit jet na dovolenou i do Itálie, do Velké Británie, koupit si dvě auta, aniž bychom na to deset let škudlili jako na tu první škodovku za bolševika, financovat dětem bydlení a konečně přestat počítat každou korun a klepat se do výplaty ... opravdu jsem nečekal, co mně na sklonku života čeká, a jsem rád, že jsem se dočkal ... pivo se mi vzhledem k příjmům relativně zlevnilo, o bramborech ani nemluvě  :-) ... takže ke komoušům zaručeně nevlezu a nemám pro ně dobrého slova ...

Ono holt osudy jsou různé ...

V. Venc 28.2.2013 23:07

Re: Kdo chce poznat KSČM, její členy a jejich

Ad Juraz

Naprostý souhlas s Vaším názorem! J. Vlk (úspšný předpřevratový stavbyvedoucí), bohužel asi patří do skupiny lidí s věčně blbou náladou, což je, jak naznačuje správně p. Kadlec, duševní nedostatečnost. Těm lidem není pomoci, jsou schopni pouze kritizovat a na všechno nadávat.