28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Šikanovat podnikatele se nevyplácí, pane Kalousku

7.6.2011

„Osobní údaje zde byly zveřejněny v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů, protože osoby, jimž údaje náležejí, k tomu nedaly souhlas,“ tak vysvětlila mluvčí Hana Štěpánková rozhodnutí Úřadu na ochranu osobních údajů potrestat ministerstvo financí za zveřejnění údajů, souvisejících se zakázkou na poskytnutí konferenčního servisu během českého předsednictví EU, známé také jako „Kauza Promopro“ Dal tím políček ministru financí Miroslavu Kalouskovi, který tak dostal poprvé najevo, že si nemůže dovolit cokoliv.

Finančně analytický útvar (FAÚ) se stal v posledních týdnech a měsících silným nástrojem v rukách ministra TOP 09 Miroslava Kalouska, který jeho prostřednictvím začal zkoumat finanční transakce svých politických protivníků. Krátce po zveřejnění, nyní již označeném jako nezákonném, údajů z kauzy Promopro, slíbil, že prošetří hospodaření údajných pražských „kmotrů“ a před pár dny informoval o podezřelých transakcích poslance Babáka při sponzorování Věcí veřejných. Informace „náhodou“ unikly do médií mezi konferencí Věcí veřejných a klíčovou schůzkou K9, od čehož se ministr financí nijak nedistancoval, a posílily tak podezření, že Kalousek FAÚ používá pouze jako nástroj politického boje. Takovému zneužívání formálně nezávislého útvaru je nyní konec.

Kalousek kontra česká ekonomika

Strana TOP 09 se často prezentuje jako zástupce podnikatelů a jejich zájmů. Chováním svého vrcholného představitele však pro to nic moc nedělá. „Je vyloučeno, že poctivý by byl šikanován,“ řekl Kalousek při vystoupení v Poslanecké sněmovně 9. února 2011 v rámci obhajoby podnikatelů. Realita je však přesně opačná.

Kalousek totiž nejenže nezákonně zveřejnil bankovní transakce firmy Promopro, ale na dlouhou dobu také poškodil její dobré jméno, stejně jako pověst českého podnikatele Libora Veverky, který je v České republice jednatelem a společníkem několika společností. Jak jim tuto újmu nahradí? Jak pomůže pošramocené pověsti České republiky jako země s poctivými podnikateli? Ministr Kalousek opakovaně tvrdí, že důvěra veřejnosti a zahraničních investorů je pro kondici české ekonomiky klíčová. Sám pro to však mnoho nedělá.

TOP 09 se ve volebním programu před posledními parlamentními volbami zavázala, že „nevstoupí do vlády, která nebude kultivovat podnikatelské prostředí a která bude diskriminovat jakoukoliv skupinu občanů v jakékoliv oblasti života.“ Jak se s tímto slibem muž, který takový program psal, dnes vyrovná?

Autor je výkonným redaktorem CEVRO Revue