19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Sic, sic, sic

Známý novinář, fotograf a spisovatel sci-fi Ondřej Neff, zakladatel prvních internetových novin Neviditelný pes, napsal již před deseti lety: "…pokud se bavím nebo mejlíkuji s lidmi o právu, tak z těchto rozhovorů nebo psaní to vypadá, že řadový občan už ani moc nedoufá, že někdo probudí tu mytologickou bytost zvanou rovná právní spravedlnost."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hlosta 19.9.2012 19:23

A prachy jsou v .....!

Člověk prostý zpravidla vytváří přidanou hodnotu materiální. Může to být hutník, zemědělec i mechanik v dílnách, prostě každý, kdo vydobývá surovinu, nebo zpracovává jakýkoliv materiál. Těmhle většinou ani není známo, že není až tak těžké vyrobit, jako se ziskem prodat. Za socialismu prodej a tím i finanční zisk byl vyhrazen státu. Stát diktoval ceny i handloval ve světě. Mizerně!

Po Sametu se náhle vše otočilo a obchod, finanční zhodnocení přidané materiální hodnoty, se stal záležitostí soukromou. Nastal obrovský přetlak v obchodování se vším, co jen bylo možné nabídnout a poptávka byla neskutečně vysoká v každém oboru. I ten poslední neschopa za socialismu náhle ožil touhou po peněžním zisku. V oborech lidské činnosti v materiálním navyšování přidané hodnoty zůstávali většinou jen zaměstnanci neschopní obchodovat a i postupně přecházeli na výhodnější finanční zisk bez práce, podporovaný státem. Ti postupně skončili jako sociálně slabí, pokud se přeci jen nedostali k obchodování s čímkoliv.

Sféra státních zaměstnanců také chtěla účast na finanční zisku z materiálních přidaných hodnot. Logicky korupčně sobchodovávala co jen se dalo. V politice bylo také možné se účastnit těchto finančně výhodných aktivit a proto se i účastnilo a to zásadně. Obchodování vysoce převládlo nad přidáváním materiálních hodnot, způsobilo to širokou nezaměstnanost a pro možnost vyvést finance mimo území státu tak ty miliardy zmizely pro stát v nenávratnu. Už se nevrátí!

Teď je společenská hádka o to, co ještě podřídit finančnímu zisku, aby nezůstala jen prázdná skořápka státu s množstvím neschopných obchodovat i s těmi, kteří už obchodovat nemají s čím. Ta hrstka produkující materiální hodnotu už finanční ziskovost nezajistí! Z EU, nebo odjinud, k nám nepřijde nikdo stvořit materiální hodnotu, aby ji obchodem zhodnotil a ziskové finance vrátil zpět do přidávání materiálních hodnot, tedy je reinvestoval. Finanční hodnotu státu jsme rozpustili v opojení z finančního zisku.

M. Pivoda 19.9.2012 17:58

Nějaká vyšší hra? Kdo je kdo?

"...Má ještě smysl se tomu bránit? Pan Babiš říká ANO." Hm.

Já jsem si na počátku Hulíkova angažování v této iniciativě myslel, že Hulík byl snad do ANO nasazen služebně (tzn. jako rozvědčík).

L. Vaněk 19.9.2012 13:53

Všichni popisují tristní stav státu, ale ...

nikdo nepřichází s řešením, jak s tím vším skoncovat !

V. Mlich 20.9.2012 0:13

.. ale prichazi.

Jen je potreba se koukat na programy stran. Mala napoveda: nehledejte v parlamentu.

M. Procházka 19.9.2012 13:34

Politika:.....

Pane Hulík,myslím,že pláčete na špatném hrobě.Mám ten dojem,že se asi na vás nedostalo,při rozdílení kořisti,tak proto toho tolik napláčete.Pokud zjišťuji,že kopete za Bábiše,měl byste nám sdělit,jak ten malý Slováček ke štěstí přišel a dokázal se rychle napakovat miliardami?

M. Sedláček 19.9.2012 11:13

Méně státu!

Už mne ten pláč na téma korupce unavuje. Omezme stát, omezíme korupci. Jiná cesta není. Kdo to nechápe, neví nic o lidech.

P. Chutný 19.9.2012 13:01

Re: Méně státu! Kdo je to my? Chyťme motýla!

Co se to tady lokálně, prostřednictvím místních lobby, prostřednictvím států, EU, globálního finančního chaosu vlastně děje? Která "motýlí křídla" spouští turbulence, do kterých se, jakoby nezadržitelně propadáme, ztrácíme tvář, naději pro sebe i pro svoje děti. Opravdu není, kde se zachytit?

Kdo je to my? Je to to, co nás spojuje? Co nás spojuje? Myšlenky? Slova? Činy? Zvyky? Charaktery? Osudy? Jsme to, co myslíme, nebo to, co cítíme? (cit.Iron Lady)

Globální finanční "systém", politická reprezentace e.u., politické reprezentace států, místní lobby, naše dvorky, naše vztahy, naše zdraví, naše rodiny, to všechno se opravdu dá koupit za peníze.

Chyťme motýla! Sedí na definici peněz. Abstrouhává něco tak abstraktního, jako je komunikace, do čehokoli, co se dá ukrást a s čím se dá nedelegovaně manipulovat. Mušliček, bronzových seker, dluhových obchodů.

Síť už máme. Je třeba vytvořit síťku na motýly.

J. Boleslav 19.9.2012 9:37

Pan Hulík sice píše pěkně

bohužel od té doby, co jsem zjistil, že začal kopat za Babiše, tak je vidět, že i tendenčně. Mnoho lidí si už asi nepamatuje, jak kdysi jako praktický politik v DEU těžce pohořel.

V. Hajková 19.9.2012 10:18

Re: Pan Hulík sice píše pěkně

Naprostý  souhlas-  p.  Boleslave!   Přeji  hezký  den.

J. Boleslav 19.9.2012 13:14

Re: Pan Hulík sice píše pěkně

Hezký den i Vám.

R. Lávička 19.9.2012 7:53

Lidé už si zvykli

Bejvávaly doby kdy sto miliónů byl pojem . Dneska se v médiích skloňují miliardy. Ono vypadá jinak když se řekne 250 milionů nebo pouhá čtvr milarda, vypadá to opticky daleko méně . Co s tím jako ovčan dělat ? Těžká rada ,ovčané už rezignovali v možnost nápravy protože 70% z nich jde hlavně o sebe sama. Vládě to naprosto vyhovuje . Každý se musí nejprve poprat sám se svými problémy až pak mu zbývá čas na ,,politický život" Toto současné vládě naprosto vyhovuje.

K. Drobková 19.9.2012 6:29

Gratulace.

Lépe se ten marast snad ani popsat nedal. Souhlas úplně se vším. Jak z toho ale ven ...?

I. Schlägel 19.9.2012 7:33

Re: Gratulace.

Ovčany tohle nezajímá, chtějí svoje "jistoty". A tito ovčané u voleb rozhodují a Vaší i mojí budoucí ne-prosperitě. Marast je, že se zdraží chlast. To je hlavní problém dneška.

P. Maleček 19.9.2012 6:28

A Bůh bezmocně mlčí

Pane Hulíku, váš článek komentuje obecně známé pravdy a otázky. Zvláště ta o potrestání všech těch, kteří v rozporu s podstatou svého povolání - tj. policisté, státní zástupci a soudci, kryli politická a majetková svinstva, která dle odborníků připravovala a dodnes připravují stát, kraje a obce ročně o cca 150 miliard. Kdyby se to dělo jen deset let jsme na úrovni výše státního dluhu. Jenže ono se to děje už let dvacet.

Nejvýživnější je však váš poslední odstavec s posmutnělou otázkou proč lidovci tak usilovali a v osobě p. Kalouska (ta jeho TOP je jen koncentrátem všech lidoveckých špatností maskovaným výkřiky o nutnosti šetřit). Nuže pro vás ještě smutnější odpověď.

Protože lidovci jsou jen zase koncentrátem všech špatností katolického kléru shrnutých v heslu: na jazyku bůh a láska, v hlavě moc a majetek. No a za ty dva tisíce let to své krasořečení maskující jejich skutečné úmysly dovedli do naprosté dokonalosti. Viz Lux, který byl tak dokonalý manipulátor, že si ho sama nebesa, fascinovaná jeho schopnostmi předčasně povolala do svých nejvyšších mocenských pater.

To je ten paradox křesťanství. Nádherná idea a myšlenky, většina řadových věřících a prvoinstančních kněží skvělí lidé, ale jak se stoupá v mocenské hierarchii jeden grázl větší než druhý. (čest výjimkám, např. kardinál Tomášek, papež Jan Pavel II) Ono se totiž přes víru velmi snadno manipuluje s lidmi (viz islám) a to grázly přitahuje jak magnet. No a politika to je taky taková víra, byť naředěná pozemskými reáliemi.

No a když se pak propojí víra a politika tak je na malér zaděláno. A současným symbolem tohoto maléru je národem milovaný Kalousek, shodou okolností už 20 let šedá eminence ministerstva obrany. Kolik slušných lidí mu skočilo na špek. Ti reprezentovaní poslancem Farským, skvělým to starostou Semil s jím realizovaným protikorupčním systémem. Teď obhajuje celostátní Kalouskova prokorupční svinstva. Máte pravdu, tohle rozum nebere - co na to váš Bůh?

S. Sedlák 19.9.2012 5:54

Patlámo, patlámo, patlámo...

Celá léta bylo známo, že se přikrádá podobně, jako se pančuje. On ale největší přikrádač je stát, pokud mi přímo zdaní 50% přijmů a na nepřímých daních si přihodí dalších 20. Výsledkem je, že z mé vydělané stovky mi zůstane s bídou 30 na to, abych si koupil výsledek práce ostatních lidí.

Doporučoval bych nezaměňovat nedbalost, příběhy nekompetence a nesporný úmysl bojovníka proti korupci Ratha. Ten tak bojoval proti korupčníkům až se stal jejich symbolem. Korupčníci totiž obvykle dostanou zlomeček škody jako 30 stříbrných a zbytek odteče.

Kdopak to zavedl nepřímý nákup do armády? Násoska Kalousek o kterém premiér, předseda ODS Nečas tuhle prohlásil, že ho má rád. Asi tak podobně jako jiná část paravanu jménem Karel Schwarzenberg.

Jj boj se šmejdy je věčný. Jak je ale vidět, tak nejlépe se to dělá tak, že se jim odseknou peníze a to zase nejde jinak, než začít u té největší hydry a tou je stát.

P. Schuster 19.9.2012 11:07

Re: Patlámo, patlámo, patlámo...

Den daňové svobody je pomyslnou hranicí, která rozděluje rok do dvou období. V prvním vydělávají daňoví poplatníci na pokrytí výdajů vlády a ostatních institucí státu. Je to nejlepší ukazatel celkových daní a jejich dopad na občany.

Česká republika ho měla letos 13. června a za námi jsou státy, jako Německo, Rakousko, Francie, Švédsko, Itálie, Slovensko, Nizozemí atd. Takže trochu soudnosti pane Sedláku.

M. Sedláček 19.9.2012 11:19

Re: Patlámo, patlámo, patlámo...

Co tady píšete za blbosti? Vám přijde 50ti procentní zdanění fajn, protože jinde jsou na tom ještě hůř? Kdo Vám dal vůbec právo brát loupit moje peníze, které jsem si vydělal vlastní prací a obětoval svůj vlastní čas, který by šel využít určitě lépe? Trochu soudnosti by slušelo Vám nejvíc.

M. Pernický 19.9.2012 11:44

Re: Patlámo, patlámo, patlámo...

 

  Pane Schuster, za odvedené daně si zasloužíte protislužbu. Žádný stát není ideální,ty jmenované státy však prokazatelně slouží lépe než ten náš,český.

S. Sedlák 19.9.2012 16:21

Re: Patlámo, patlámo, patlámo...

Den daňové svobody (DDS) je umělý mezník, který hledí pouze na daně. Skutečností je, že u nás máme poněkud nižší zdanění, ale o hodně vyšší tzv. sociální a zdravotní pojištění, které má s pojištěním společné jen název. Tato sociální daň je u vámi zmiňovaných zemí významně nižší.

Všem těmto zemím (včetně ČR) je společné společenské prožírání daní, které nesporně vede k tomu, že jsou tyto státy zadluženy až po uši a některé mají dluhy metr nad pomyslnou hlavou. Jen vrozený smysl pro humor hraničící s mozkovou dysfunkcí vás může přimět zařadit mezi země s pozdějším DDS takovou Itálii, kde je neplacení daní, podobně jako v Řecku, narodním sportem.

Být vámi bych o soudnosti radši neplácal.