19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

POLITIKA: Sežrali mu to i s navijákem

Mají se prý ctít tradice. Říkala to moje maminka a také „soušky“ učitelky ve škole. Ostatně dodnes to omílají mnozí krasoduchové v tzv. lepších novinách. Ovšem jsou tradice takové a onaké.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Novák 24.10.2021 16:59

Vychází najevo, že senátor Fischer a jeho kamarádi dlouhodobě chystají odstranění presidenta. Puč se jmenuje naštěstí zatím nezdařil.

F. Zrcek 24.10.2021 14:45

Nemyslím si, že přímá volba presidenta je něco an sich nevhodného nebo podezřelého. Výsledek volby docela dobře reflektuje momentální stav společnosti a stav funkčnosti a transparentnosti jejích politických mechanismů. Odstrašující případ jsou dvoje poslední presidentské volby v USA - u těch posledních se dokonce nedá poznat, jestli náhodou nebyly cinknuté. Ale ani dříve v historii USA (skoro) přímá volba nezabránila rozeštvané společnosti v občanské válce.

Opakem přímé volby může být tristní úroveň komplikované zastupitelské demokracie v EU, v níž dokonce ani není jasné, kde jsou hranice unijních pravomocí vůči jednotlivým státům. Brexit, místo k jejich ujasnění a demokratičtějšímu rozhodování, vedl k prohloubení rozporů mezi státy.

Vytýčené cíle EU směřující k ideálně zelené společnosti mají mezi lidem nejspíš stejnou odezvu, jako reálsocialistické pětiletky a úkoly x-tých sjezdů. Zlanařené vedení předstírá snahu a zbytek zatím podle možností prošustrovává dotační peníze tak, aby na tom něco trhnul. Jak se řítíme do středověku mu zatím nedochází.

Za těchto podmínek je samotný způsob volby prezidenta asi nepodstatný a současné tanečky okolo Zemana jen šaškováním. Opravdu chlapsky se projevil jen Babiš, když do jednání o příští vládě rovnou hodil vidle.

P. Čech 24.10.2021 19:32

Nejen přímá volba prezidenta, ale přímá volba obecně je jedinou volbou, která je skutečně demokratická. Bohužel jen volba prezidenta a senátorů je u nás volbou přímou - demokratickou. Vše ostatní jsou volby nedemokratické. Také proto tvrdím, že ČR není demokratickým státem.

J. Černý 24.10.2021 12:07

Jen doplnim k těm dálkovým diagnozam duševního stavu prezidenta Zemana, které prováděl dr.Hnizdil a bohužel se k tomu propůjčil i prof.Höschl.

Na něho po čase vylezlo, že on informoval StB o stavu Ivana Havla, kterého léčil. To jsou paradoxy.

D. Stirsky 24.10.2021 10:37

Zeman! Brilantní politik s neuvěřitelným nadáním politickým. Skvělý šachista, neb myslel vždy v politice na mnoho tahů dopředu. Na rozdíl od svých soupeřů, kteří byli hudlaři. Jenže svého od Boha nadání nevyužíval ku prospěchu republiky, ale ke svým mstám, pletichám a k ničení odpůrců. Ti, co Zemana obdivují, si neuvědomují, že i oni jsou jen nástrojem, který kdykoli odvrhne, když mu to přijde vhod a nebo když si dovolí s ním v něčem nesouhlasit. Viz jeho krajské jízdy (a Hůlka). Od 2. kola jízdy vyhasínaly, neb Zeman už je nepotřeboval. A mohl se vymluvit na COVID. Jediné, co neumí, je nadřadit svoji prohnanost a machiavelismus své sebestřednosti. Kdyby to uměl, již mnohokráte se omluvil za Peroutku. Aby se říkalo: "Vidíte, umí se omluvit, to je pašák". Ani u druhé rundy to nezvládl. Pokud by racionálně zvážil, že na ni již nemá, mohl odpočívat na Vysočině a říkat: "Jo, kdybych to teď dělal já..." A lidé by jej obdivovali, jak uměl včas odejít. Nyní odchází, avšak neslavně. Jako nemohoucí stařec na JIP. Byla to jeho volba, sám to tak chtěl.

V. Mokrý 24.10.2021 11:52

Ale no tak !!

J. Černý 24.10.2021 12:15

K ničení odpůrců. Kam se hrabe na Havla. Před další volbou prezidenta Havla byl čirou náhodou zavřen poslanec Sládek a o ten hlas Havel vyhrál.

A dale k Havlovi, který těsně pred koncem mandátu ve známém Dopise osmi vyzval k přepadení Iráku. Už za života Havla se vědělo, že to byl válečný zločin. Omluvil se někdy za ten svůj propagandisticky krok, neli zločin ?

P. Čech 24.10.2021 13:22

Pane Stirsky, vrťte se k okamžiku, kdy prezident Zeman o Peroutkovi mluvil. On totiž neřekl, že Peroutka něco napsal, ale že četl Peroutkův článek, který... . To, že řekl, že Peroutka napsal... tvrdí novináři a nepřející politici. Jsou to totiž dvě různé věci, které spolu pouze trochu souvisí. Nic jiného. Podle mne i soud nepostupoval správně, protože nelze nikdy a nijak dokázat, že někdo něco nečetl. Lze dokázat, že Peroutka nic takového nenapsal (velice těžké), ale rozhodně nelze nikdy a nijak dokázat, že prezident něco nečetl.

J. Ganaur 24.10.2021 14:19

Jaký je rozdíl mezi Peroutka napsal a Peroutkův článek???8-o8-o8-o???

V. Čermák 24.10.2021 17:31

Tak především veliký. Peroutka napsal několik článků, ve kterých velebil Hitlera a proto podle Zemana Selhal. Jeden článek dohledán nebyl, proto soud rozhodl, že ho Peroutka nenapsal. Takže Peroutka Selhal, i kdyby Tento článek nenapsal, protože napsal Jiné články..;-DRv

P. Čech 24.10.2021 19:36

Pokud nevidíte a necítíte rozdíl mezi "Peroutka napsal" a "četl jsem Peroutkův článek v němž je napsáno..., potom nemá žádný smysl s Vámi o čemkolv diskutovat."

P. Kmoníček 24.10.2021 14:19

No, pokud pan Peroutka nic takového nenapsal, tak to přece nikdo nemohl taky číst. Dokonce ani lhář z Hradu ne, pane Čechu. Nebo myslíte že ano ?

P. Čech 24.10.2021 19:40

To sice máte logickou pravdu, ale o to tady nejde. Tady jde o to, zda Peroutka něco takového napsal. To, že prezident prohlásil, že četl takový článek je jen tvrzení jednoho člověka. Nic více a nic méně. Každopádně prezident neprohlásil že "Peroutka napsal že...".

P. Čech 24.10.2021 13:25

Jste hyena, pane Stirsky. Pokud někdo prohlásí, že kdokoliv jiný je nemohoucím stracem, neslavně odcházejícím na JIP, nelze jej jinak nazvat.

V. Čermák 24.10.2021 17:26

Pan Štýrský je známý Satelit dlouhodobě bzučící okolo svého mocného pána Zemana. Bzučel kolem něj když byl v plné síle, bzučí teď na JIPce a bude bzučet i okolo jeho hrobu. Mimochodem, antisemita Peroutka selhal, jak je patrno z jiných jeho článků velebících Hitlera, těch dohledaných.....;-DRv

P. Szirotný 24.10.2021 20:53

Naprostý souhlas. Lépě bych to napsat neuměl, bohužel.

V. Klepetko 24.10.2021 10:28

Dobře napsáno.

Laskavý čtenář by mohl najít více podrobností o tom, jak byla veřejnost informována o zdraví TGM buď v pamětech Antonína Schenka, nebo zde:

https://www.lidovky.cz/relax/lide/odchazeni-prezidenta-masaryka-jeho-zdravotni-stav-na-konci-zivota-znalo-jen-par-vyvolenych.A170914_131751_lide_ELE

J. Pokorný 24.10.2021 9:09

Děkuji za pěkný článek.R^

J. Kraus 24.10.2021 9:02

Nevím jistě, ale řekl bych, že nesouhlas s kroky pana presidenta Beneše nebyl masivní. Byl daný jinými politickými názory a nebylo to osobní. Firt vzpomíná, jaký byl Beneš mezi Pátečníky zaujatý diskutér, na rozdíl od mlčícího TGM. Změnilo se to až po Mnichovu a v ovzduší té doby se to dá pochopit. Šlo o zachování biologické podstaty národa a každý reagoval podle svého vnitřního nastavení. Někomu šlo o sebe, někomu o celek, třeba i Peroutkovi nebo Seifertovi. Někdo bojoval čelně, někdo v nejlepším úmyslu hrál na obě strany. Po roce ́45 si pak z oslabeného a vyčerpaného Beneše, zrazeného Západem podruhé tím, že ČSR předhodil SSSR, všichni udělali modlu.

U pana presidenta Zemana je to od začátku osobní nechuť k někomu, kdo je intelektuálně převyšuje a koho baví si s těmi blbci hrát. To se neodpouští. Vypovídá to mnoho o těch lidech a ještě víc o nich vypovídá, že nechuť se změnila v nenávist a ta stále graduje až do současného polohysterického šoku. I kdyby pana presidenta uštvali, ten obrovský náboj jejich negace nezmizí, ale najde si jiný cíl. Navíc ten černý oblak k sobě přitahuje další temnotu, negaci. Těm lidem není pomoci. Na jejich obranu uveďme, že skoro celá současná kultura, umění, media jsou ovládány negací, lidé jsou k ní vedeni a dokud nedojde ke zlomu, nic s tím nenaděláme.

U pana Fialy mám podezření, zda jeho slušnost není spíše slabostí, zda se takříkajíc nebojí facky. Nepřipadá mi, že by právě on byl z té Pětky největší bojovník.

V. Mokrý 24.10.2021 9:12

Jak už někdo někde zmínil -

možný zakrývací manévr prezidenta M. Zemana k tomu, aby se vítězové voleb předvedli.

A předvedli se i se Senátem.

O překvapení nemusí být proto nouze.

O. Mayer 24.10.2021 9:49

.. ano, to je velmi pravděpodobné a mazanost té operace šla tak daleko, že k tomu ještě rafinovaně zežloutnul, pořídil si ascites a finálně ztratil vědomí. A to všechno jenom proto aby demonstroval hyenismus svých politických odpůrců.

Hrozně by mě zajímalo jestli si to opravdu myslíte a nebo máte prostě jen nutkání tuhle myšlenku vypustit (něco na způsob poslední věty románu 1984, kdy si hlavní hrdina najednou nemohl pomoct a miloval velkého bratra)

O. Mayer 24.10.2021 9:42

... intelektuálně převyšuje? Prosím vás nenechte se vysmát. Máte dojem že projevem vybroušeného intelektu je póza "já jsem teď prezident, dělám si co chci a všichni mě můžete vylízat prd..." občas prostřídaná nějakou (obvykle dosti ubohou) jedovatostí. A pokud prezidenta něco uštvalo, tak je právě dojem, že si za všech okolností může dělat co sám uzná za vhodné. Krásně to dokumentuje i v televizi zobrazená scéna, kdy se někdy během září vrátil domů z hospitalizace (a i z kusých otevřených zdrojů je celkem jasné že se už tehdy jednalo o tzv. jaterní insuficienci) a první co se stane po návratu domů, že mu někdo naleje.

Ostatně proto je současná debata ohledně schopnosti prezidenta vykonávat úřad nejspíše akademická - možná že ho ještě teď v UVN za několik týdnů vypiplají, ale lze anticipovat, že ihned po návratu Lán se bude historie opakovat. Čili otázka by správně měla znít , zdali jistá banda gaunerů bude mít ještě chvíli dobře placené zaměstnání s nezanedbatelným zákulisním vlivem a nebo tyhle zlatý časy skončí.

L. Písařík 24.10.2021 10:10

K prezidentu Benešovi - nikdy neodpustil západu Mnichov, možná i proto vyrazil do Moskvy, ale diplomat jeho osobnosti by měl předpokládat, jak končí všechny dohody s vlkem. Byly k tomu i zkušenosti s Finskem i Polskem, ani nezmiňuji rozšíření komunismu po Rusku.

Ale přesto, že jsme se dostali tam, kam geograficky i politicky patříme, až s víc než padesátiletým zpožděním, bylo to cenné poučení. Nyní jde o to, aby zůstalo zachováno i v paměti příštích generací.

J. Černý 24.10.2021 12:20

Stali jsme se kolonií Německa v takove lepší variantě Protektorátu. A Němci nikdy neodčinili své zločiny, ba naopak.

J. Novak 24.10.2021 0:31

R^

V. Kříž 23.10.2021 22:36

jestli to není tím, že se do funkcí cpou ti nesprávní lidé??? měli jsme a máme mizerné vlády, mizerné poslance, mizerné stovky tisíc úředníků, proč by presidenti měli být výjimkou? Chtěl jsem napsat "pane kolego", ale pak jsem si uvědomil, že s mým názorem nejspíš nebudete souhlasit a nebudete se cítit mým kolegou, že?

H. Rybnická 23.10.2021 22:17

Pane autore, cítíte se po detailním vylíčení všech těch nechutných detailů lépe? A čeho myslíte, jste docílil?

P. Han 23.10.2021 23:47

U vás asi ničeho, pořád budete ty nechutné detaily mést pod koberec.

E. Pawlica 23.10.2021 21:30

Kolik třešní, tolik višní.

Opět jeden dlouhý, předlouhý marginální blábol.

Aneb kolik Vlků, tolik plků ...

;-D

J. Novak 24.10.2021 0:33

Pane Pawlico, přečtěte si to ještě jednou. Třeba to i Vy na druhý , nebo třetí pokus pochopíte. Neházejte hned flintu do žita :-)